Юрій Артеменко: «У Нацраді ситуація набагато краща, ніж на “Укртелефільмі”»

Юрій Артеменко: «У Нацраді ситуація набагато краща, ніж на “Укртелефільмі”»

17 Березня 2016
4847
17 Березня 2016
12:00

Юрій Артеменко: «У Нацраді ситуація набагато краща, ніж на “Укртелефільмі”»

4847
Голова та члени Нацради 16 березня 2016 року представили звіт Нацради за 2015 рік у Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України
Юрій Артеменко: «У Нацраді ситуація набагато краща, ніж на “Укртелефільмі”»
Юрій Артеменко: «У Нацраді ситуація набагато краща, ніж на “Укртелефільмі”»

На початку засідання Комітету свободи слова присутні заслухали інформацію щодо ситуації з реформуванням ДП «Студія “Укртелефільм”», яку озвучили народні депутати Григорій Шверк та Ольга Червакова. Для розблокування реформи суспільного мовлення народні обранці зареєстрували законопроект щодо зміни процедури створення юридичної особи ПАТ НСТУ. На такий крок вони пішли через саботаж реформи «Укртелефільмом».

Ольга Герасим'юк, Юрій Артеменко, Уляна Фещук

Після цього вступу голова Нацради Юрій Артеменко розпочав свій звіт словами, що ситуація в Нацраді, звісно, краща, ніж на «Укртелефільмі». «Печатка є, люди працюють, і можу вас запевнити, що корупції в нас немає», — сказав він.

Пан Артеменко повідомив, що перед звітом у комітеті члени Нацради встигли представити його в двох фракціях: «Опозиційний блок» та «Самопоміч». Голова Нацради зауважив, що 2015 року робота регулятора стала відкритішою, її засідання транслюються наживо в інтернеті, а за сприяння Ради Європи регуляторний орган оновить свій сайт.

Окремо голова Нацради зупинився на впровадженні цифрового мовлення та врегулюванні ситуації з «Зеонбудом»; мовленні в зоні проведення АТО та прикордонні; адаптаційних списках. «Нещодавно ми визнали 15 каналів неадаптованими, щоправда, один із них ми вже адаптували. Принцип простий: хочеш працювати в Україні — поважай закони нашої держави», — зауважив пан Артеменко.

За його словами, Нацрада добре виконала закон про створення суспільного мовлення в частині обрання Наглядової ради ПАТ НСТУ. «Ми добре спрацювали у формуванні складу Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії, на наш погляд, її членами стали достойні люди», — сказав Юрій Артеменко.

Одним із досягнень регуляторного органу його голова назвав розбудову FM-мережі «Українського радіо».

Олександр Ільяшенко й Олег Черниш

За словами Артеменка, саморегуляція серед ТРК є дуже слабкою. «Ми розробили кодекс мовлення. Зараз триває дискусія з керівниками ТРК, і вони кажуть, що не готові цей кодекс підписати», — сказав він. Водночас він подякував Незалежній медійній раді за допомогу в ухваленні рішення щодо порушення норм закону каналом НТН.

Як повідомив голова Нацради, регуляторний орган робить усе можливе, щоб виконати закон про прозорість медіавласності. «Ми готуємося до 1 квітня, коли всі ТРО мають подати інформацію про кінцевих власників. Наразі вже 30 заявників надали інформацію про власників, серед них Ера продакшн,Експрес-Інформ,Громадське радіо та інші. Ми, звісно, в першу чергу будемо перевіряти загальнонаціональні канали й ті, щодо власників яких є питання. Ми співпрацюємо з Єврокомісією, хочемо, щоб вона виділила нам якусь юридичну компанія, яка буде допомагати в цьому процесі», — сказав він.

Користуючись нагодою, Артеменко попросив Комітет свободи слова швидше ухвалити закони про УПП та про штрафи, ще до ухвалення великого закону про аудіовізуальні послуги. А також врегулювати питання про обмеження для іноземних громадян обіймати посади, які дають змогу впливати на інформаційну політику ТРО. І згадав випадок зі Столяровою (відповідний лист буде передано до комітету).

Юрій Павленко

Народні депутати поставили членам Нацради низку запитань. Зокрема, Юрій Павленко, який торік розкритикував звіт Нацради за 2014 рік, цього року подякував регуляторному органу за хорошу роботу, особливо за захист прав дитини. Цьогоріч, на його думку, Нацрада має зосередитися на питаннях відновлення мовлення на окупованих територіях Донбасу та Криму, врегулювати питання зі списком заборонених фільмів та опікуватися впровадженням цифрового мовлення.

Сергій Висоцький

Заступник голови комітету Сергій Висоцький поцікавився, чи моніторить Нацрада виконання законодавства кабельними операторами, й зауважив, що вже запущено громадський моніторинг. А також поставив під сумнів законність отримання ліцензії «Інтером».

Олена Кондратюк

Ще одного заступника голови комітету, Олександра Опанасенка, цікавило питання законності трансляції в кабельних мережах на території України вітчизняного каналу іномовлення UA:TV. А секретаря комітету Олену Кондратюк — перенесення термінів впровадження цифри. Вона зауважила, що державні органи мають понести відповідальність за невпровадження цифрового мовлення в Україні.

Вікторія Сюмар

Голова комітету Вікторія Сюмар запропонувала підтримати звіти Нацради. Вона звернула увагу, що досі в Україні немає належного документа про розвиток інформаційного простору. «Досі немає бачення. Ми можемо прийти до дивної ситуації, коли буде багато супутникових каналів, але немає хороших нішевих каналів. Ну немає в нас українського Discovery, українського Da Vinci. Чи могли б вони бути? Думаю, що так. Суспільне мовлення — надзвичайний проект для нас усіх. І Нацрада тут дуже добре спрацювала, обравши фаховий склад наглядової ради», — сказала вона.

Григорій Шверк

Дмитро Стеценко

Олександр Сочка

Олександр Опанасенко

Богдан Онуфрик

Ольга Червакова

Микола Шевчук

Артем Біденко

Фото – Олексій Темченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4847
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду