МЗС України обурене затягуванням у Росії розгляду справи Карпюка-Клиха

МЗС України обурене затягуванням у Росії розгляду справи Карпюка-Клиха

15 Березня 2016
1122
15 Березня 2016
11:49

МЗС України обурене затягуванням у Росії розгляду справи Карпюка-Клиха

1122
Міністерство закордонних справ України висловлює обурення у зв’язку із свідомим затягуванням Верховним судом Чеченської Республіки Російської Федерації розгляду сфабрикованої справи проти незаконно утримуваних громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.
МЗС України обурене затягуванням у Росії розгляду справи Карпюка-Клиха
МЗС України обурене затягуванням у Росії розгляду справи Карпюка-Клиха

Про це йдеться у повідомленні «Урядового порталу».

Судове засідання у справі Миколи Карпюка і Станіслава Клиха несподівано перенесено через «термінову» хворобу головуючого у суді присяжних судді, а дата проведення наступного засідання залишилася невизначеною.

«Висловлюємо рішучий протест з приводу відмови у доступі до зали суду свідкам з України, представникам преси, волонтерам і рідним обвинувачених, що прибули у супроводі дипломатів Генерального консульства України в Ростові-на-Дону для участі у судовому засіданні», - заявляє МЗС України.

Відомство також розцінює зазначені дії російської сторони, а також систематичні відмови у доступі українських консулів до Миколи Карпюка і Станіслава Клиха як правове свавілля, в результаті якого «грубо порушується право незаконно утримуваних громадян України на свободу, безпеку, а також справедливий судовий розгляд».

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони усунути наявні перешкоди у відвіданні консульськими посадовими особами України  незаконно утримуваних Миколи Карпюка та Станіслава Клиха і припинити судову розправу над громадянами України.

Як повідомляє «Радіо Свобода», 14 березня розгляд справи громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха перенесли на невизначений термін. Як повідомили у прес-службі Верховного суду Чечні, це пов’язано з тим, що суддя Вахід Ісмаїлов, який веде справу, взяв лікарняний на місяць.

Миколу Карпюка і Станіслава Клиха звинувачують в «участі в банді», вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що вони в часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Микола Карпюк у кінці 1994 й на початку 1995 року сам начебто брав у них участь.

За інформацією ЗМІ, російські спецслужби викрали Миколу Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області. Історик, журналіст Станіслав Клих був затриманий у Росії у 2014 році, коли поїхав до своєї вагітної співмешканки в Орловську область (Росія).

Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання були отримані російським слідством під тортурами. «Открытая Россия» навела текст письмової заяви Станіслава Клиха про тортури.

Російський правозахисний центр «Меморіал» у лютому визнав політичними в’язнями громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха.

Фото: 5-й канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1122
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду