У Козятині мер скасував заборону підлеглим спілкування з журналістами після того, як ЗМІ подали до суду

У Козятині мер скасував заборону підлеглим спілкування з журналістами після того, як ЗМІ подали до суду

11 Березня 2016
2047
11 Березня 2016
11:11

У Козятині мер скасував заборону підлеглим спілкування з журналістами після того, як ЗМІ подали до суду

2047
У місті Козятині (Вінницька область) міський голова Олександр Пузир минулого року заборонив своїм підлеглим спілкуватися з журналістами. Журналісти медіакорпорації RIA оскаржили це рішення у суді. Як дізнався «Детектор медіа», наприкінці лютого мер Козятина відмінив своє рішення про надання інформації ЗМІ виключно через відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю.
У Козятині мер скасував заборону підлеглим спілкування з журналістами після того, як ЗМІ подали до суду
У Козятині мер скасував заборону підлеглим спілкування з журналістами після того, як ЗМІ подали до суду

Наказ мера Олександра Пузиря у  Козятинському міському суді оскаржували представники медіакорпорації RIA (Вінниця), повідомляє видання «20 хвилин». На їх думку, це обмежує  права журналістів на вільний доступ до інформації, позбавляє права читачів отримувати достовірні новини. Як повідомляє видання, міський суд визнав рішення міського голови законним.

Редактор «RIA-Козятин» Тетяна Лозинська повідомила, що обмеження для журналістів новий міський голова ввів через місяць після обрання. «Я теж була кандитатом у мери. Вибори виграв Олександр Пузир. Після того нас запрошували на кілька прес-конференцій. І мабуть, новому керівництву не сподобалось, як ми пишемо. В листопаді 2015 року на офіційному порталі міської влади Козятина виходить розпорядження голови «Про порядок надання інформації посадовими особами та працівниками міської ради». А там: «Надавати інформацію друкованим ЗМІ виключно через відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю» (витяг з розпорядження №56-р, від 30.11.2015)», - заявила вона.

За словами Тетяни Лозинської, тепер журналісти Козятину працюють у режимі «офіційних запитів»: надсилають перелік питань, чекають відповіді п’ять-сім днів, а потім отримують «відписки». «Навіть у директора школи не можемо взяти коментар, бо це тепер не в його «юрисдикції». Вільний збір інформації у преси «забрали», тепер дуже важко робити аналітику, змістовне розслідування. І як цю інформацію перевірити, якщо з інших джерел її не можна отримати? Все тільки від міської прес-служби», - сказала редактор.

Рішення Козятинського міського суду RIA збирається оскаржувати у Вінницькому апеляційному адміністративному суді. «Це є порушення статті 34 Конституції України про вільний доступ, збір, обробку та розповсюдження інформації», - наголосив юрист Олександр Цісар, що представляє RIA.

«Дуже важливо наголосити на помилковому твердженні, що містить розпорядження міськради - стосовно недостовірної інформації. Законодавчо закріплено, що недостовірна інформація має бути спростована у ідентичній до порушення формі (тобто, якщо недостовірну інформацію містить стаття у газеті - має вийти стаття зі спростуванням), тому обмежувальні заходи тут - незаконні.

Відбувається порушення ст. 10 Конвенції про захист прав людини та ос­новних свобод. У ній зазначено: «Кожен має право на свободу вира­ження своїх поглядів. Це право включає свободу дотримува­тися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання з боку державних органів і незалежно від державних кордонів». У нашому випадку міський голова порушив право своїх колег на висловлювання своїх поглядів, а журналістів - на права одержувати інформацію у зручний для них спосіб. Справа у тім, що будь-які коментарі, що бере журналіст у особи - це її особиста думка, на яку вона має право, і яка може не збігатися з думкою керівництва», - заявив медіаюрист ГО «Інститут розвитку регіональної преси» (ІРРП) Олександр Лютий.

«Детектор медіа» звернувся за коментарем до відділу з питань внутрішньої політики і зв’язків Козятинської міської ради. Як повідомили у відділі, 26 лютого 2016 року міський голова Олександр Пузир своїм розпорядженням №103-р скасував своє рішення від 20 листопада минулого року «Про порядок надання інформації посадовими особами та працівниками міської ради», в якому вимагалося «надавати інформацію друкованим ЗМІ виключно через відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю».

Як стверджують спеціалісти відділу, наразі журналісти можуть напряму звернутися до будь-якого чиновника за інформацією. Водночас залишається вимога подання запиту у письмовому вигляді задля отримання відповідей також у письмовому вигляді. Мерія обґрунтовує таку вимогу «випадками перекручування інформації» з боку журналістів. «Така вимога була запроваджена міською радою, враховуючи попередній досвід, коли слова і факти були перекручені», - заявили у відділі з питань внутрішньої політики і зв’язків Козятинської міської ради.

На фото - Олександр Пузир (ліворуч)

Фото: vinnitsa.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2047
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду