Надія Савченко припинила сухе голодування до вироку суду

Надія Савченко припинила сухе голодування до вироку суду

10 Березня 2016
1921
10 Березня 2016
12:06

Надія Савченко припинила сухе голодування до вироку суду

1921
Українська громадянка, народний депутат України Надія Савченко, яка очікує у Росії вироку суду за сфабрикованою справою у причетності до загибелі журналістів каналу «Россия 1», припинила сухе голодування. Водночас вона написала, що не прийматиме їжу й надалі.
Надія Савченко припинила сухе голодування до вироку суду
Надія Савченко припинила сухе голодування до вироку суду

Про це у Twitter повідомляють адвокати Надії Савченко Марк Фейгін та Микола Полозов.

«Слава Богу! Надя Савченко припинила сухе голодування. На її рішення вплинули прохання Петра Порошенка і всіх, хто її підтримав! #FreeSavchenko», - написав Микола Полозов.

Марк Фейгін також підтвердив, що Надія Савченко, яка перебуває у СІЗО, припила сухе голодування.

«Вийшов від Наді. Вона припинила голодування на прохання президента Петра Порошенка і співвітчизників #FreeSavchenko», - написав адвокат.

Він також опублікував листа Надії Савченко.

Вона написала, що знає про акції за її звільнення, які відбулись в Україні, Росії та інших країнах світу. «Я вас чую. Я знаю, що ви поклали багато сил на те, щоб визволити мене, і багато хто з вас в Росії за це постраждав. Я не хочу, що моя воля була ціною неволі інших», - написала вона.

Надія Савченко заявила, що вдячна Україні і ніколи не зречеться своєї Батьківщини, і буде продовжуватиме боротьбу.

«Проти неправди є одна зброя – правда! Я буду боротися так, щоб показати світові, що правда дорожча за життя! Я ніколи не визнаю ні своєї вини, ні російського суду», - заявила вона.

Водночас Надія Савченко повідомила, що не прийматиме їжу й надалі.

«Я почула ваш біль, люди, і до вироку суду зміню сухий голод на голод на воді. Суд прислухався до моїх вимог і взяв на винесення вироку тиждень. Це ще одна наша перемога у цьому бою!», - заявила вона.

Сестра Савченко Віра повідомила, що Надія після вироку знову поновить сухе голодування. «Надя вйшла із сохої голодовки. Питиме воду і коктель для після прооперованих пацієнтів "Нутрісон", 1 л в день. Після вироку знову поновить суху голодовку. Таке її рішення», - написала Віра Савченко на своїй сторінці в Facebook.

Як повідомляє у Facebook російський журналіст Аркадій Бабченко, Надія Савченко на його прохання відповіла на питання громадян з Росії і України. 

«Надіє, доброго дня. Мене звуть Аркадій Бабченко. Коротко про себе: москвич, дисидент, націонал-зрадник, бандерівець і п'ята колона. Крим - Україна. Путін - узурпатор влади. Окупація Донецька - злочинна агресивна війна. Оскільки засоби масової інформації в Росії перетворилися на засоби масового зомбування (а я взагалі вважаю, що наймогутніша зброя, якою володіє Росія, це не "Іскандери" і підводні човни, а зомбоящик), намагаюся працювати сам по собі, дотримуватися принципів незалежної журналістики, для чого веду свої блоги в соцмережах. У такому форматі в Росії журналісту поки ще можна існувати. Висловлювати свою думку в інтернеті поки що виходить. Хоча, я гадаю, що і це - питання часу», - написав він.

Журналіст повідомив, що його проект називається «Журналістика без посередників» - «тобто між мною і читачем немає посередника ані у вигляді редакції, ані у вигляді цензури».

«Люди, безумовно, дуже хочуть знати про Вас. І тоді я запропонував і читачам і Марку Фейгіну зробити ось що - хай люди самі запитають Надію Савченко про те, що їм цікаво. Я спробую звести питання до якогось єдиного знаменника. А Марк обіцяв спробувати передати їх Вам. Питань прийшло дуже багато - близько двохсот», - повідомив він.

Відповіді Надії Савченко можна прочитати у Facebook Аркадія Бабченка.

Нагадаємо, 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надію Савченко судять у РФ за статтями Кримінального кодексу Росії про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина. У червні 2014 року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Надія Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті.

23 грудня 2015 року суд у Донецьку Ростовської області (Росія) на засіданні у справі Надії Савченко допитав наукову співробітницю астрономічного інституту Московського державного університету (МДУ) Ольгу Возякову. За висновками експерта, бойовики «ЛНР» взяли Надію Савченко в полон до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин.

Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною у смерті російських журналістів і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехливих репортажів про Україну.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

Фото: Twitter Марка Фейгіна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1921
Читайте також
08.03.2016 12:53
Олександр Михельсон
2 395
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду