Порошенко вимагає негайно звільнити Савченко. Сейм Польщі прийняв резолюцію щодо звільнення української льотчиці

Порошенко вимагає негайно звільнити Савченко. Сейм Польщі прийняв резолюцію щодо звільнення української льотчиці

9 Березня 2016
1733
9 Березня 2016
18:00

Порошенко вимагає негайно звільнити Савченко. Сейм Польщі прийняв резолюцію щодо звільнення української льотчиці

1733
Президент України Петро Порошенко вимагає від Росії негайно і без будь-яких умов звільнити українську льотчицю, народного депутата Надію Савченко.
Порошенко вимагає негайно звільнити Савченко. Сейм Польщі прийняв резолюцію щодо звільнення української льотчиці
Порошенко вимагає негайно звільнити Савченко. Сейм Польщі прийняв резолюцію щодо звільнення української льотчиці

Про це він написав у своєму Twitter.

«Вимагаємо негайного, без будь-яких умов, звільнення Надії і повернення її в Україну!», - заявив Петро Порошенко.

Президент України також запевнив, що робить усе можливе для тиску на Росію, щоб домогтися звільнення Надії Савченко. Таку заяву зробив глава української держави, який 9 березня перебуває в Туреччині з дводенним візитом, повідомляє його офіційний сайт.

«Сьогодні у російському Донецьку відбувається фарс у вигляді незаконного судилища над українським воїном, офіцером Збройних сил України Надією Савченко… Брутально порушуючи всі міжнародні права, без жодних звинувачень вже майже два роки Українського Героя тримають за ґратами. За останні дні ми вжили всіх можливих заходів для того, щоб забезпечити міжнародний тиск на Росію з боку Європейського союзу, Сполучених Штатів Америки, інших держав-партнерів України, вимагаючи негайного, без будь-яких умов, звільнення Надії Савченко з в’язниці і повернення її в Україну», – заявив Петро Порошенко.

Водночас «Укрінформ» повідомляє, що Сейм Польщі прийняв резолюцію у справі Надії Савченко. Відповідне рішення ухвалено одноголосно усіма фракціями польського парламенту.

«Сейм Речі Посполитої разом із міжнародною спільнотою рішуче вимагає негайного звільнення Росією ув’язненої  громадянки України Надії Савченко»,- йдеться у прийнятій резолюції.

«Війна на сході України вже забрала життя кількох тисяч людей. Чергова жертва цієї війни не сприятиме відновленню миру»,- йдеться в документі.

У резолюціх також наголошується, що  Сейм вимагає «безумовного і негайного звільнення усіх громадян України, які  були нелегально затримані на території України і вивезені до Росії».

«Вони чинили опір анексії Криму і збройній агресії Російської Федерації і їх було за це затримано на підставі незаконних звинувачень і ув’язнено»,- йдеться в документі.

Проект резолюції перед її прийняттям з трибуни Сейму зачитала заступник голови комісії Сейму у закордорнних справах Малгожата Госєвська.  Під час цього усі польські законодавці встали, а декотрі з них тримали плакати із зображенням українки і написом «Солідарні з Надією Савченко».

Минулого року на честь української льотчиці було названо сквер у Варшаві поблизу посольства Росії.

Сьогодні, 9 березня, головуючий суддя Донецького міського суду Ростовської області (Росія) повідомив, що вирок у справі народного депутата України Надії Савченко суд почне оголошувати об 11.00 21 березня і закінчить 22 березня. На судовому засіданні також зачитали її останнє слово, у якому вона не визнає себе винною.

9 березня У Києві, Одесі, Львові, Дніпропетровську, Черкасах, Харкові, Полтаві, Івано-Франківську пройшли акції за звільнення Надії Савченко.

Нагадаємо, 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надію Савченко судять у РФ за статтями Кримінального кодексу Росії про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина. У червні 2014 року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Надія Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті.

23 грудня 2015 року суд у Донецьку Ростовської області (Росія) на засіданні у справі Надії Савченко допитав наукову співробітницю астрономічного інституту Московського державного університету (МДУ) Ольгу Возякову. За висновками експерта, бойовики «ЛНР» взяли Надію Савченко в полон до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин.

Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною у смерті російських журналістів і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехливих репортажів про Україну.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

На фото: Петро Порошенко з дружиною під час візиту до Туреччини.

Фото: сайт Президента України

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1733
Читайте також
08.03.2016 12:53
Олександр Михельсон
2 385
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду