2016 року не зареєстровано кримінальних проваджень про перешкоджання прав журналістів з боку правоохоронців

2016 року не зареєстровано кримінальних проваджень про перешкоджання прав журналістів з боку правоохоронців

4 Березня 2016
2878
4 Березня 2016
16:11

2016 року не зареєстровано кримінальних проваджень про перешкоджання прав журналістів з боку правоохоронців

2878
Про це сказав представник ГПУ на першому засіданні Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова 4 березня 2016 року
2016 року не зареєстровано кримінальних проваджень про перешкоджання прав журналістів з боку правоохоронців
2016 року не зареєстровано кримінальних проваджень про перешкоджання прав журналістів з боку правоохоронців

Заступник начальника управління наглядової діяльності у кримінальних провадженнях слідчих органів прокуратури Головного слідчого управління ГПУ Віктор Чижевський під час засідання ради повідомив, що цього року не було зареєстровано жодного кримінального провадження стосовно перешкоджання правам журналістів з боку правоохоронців, і це добрий знак. «Слідчими органами прокуратури минулого року розслідувалося 18 кримінальних проваджень, де фігурантами є журналісти. Згідно з результатами досудового слідства за чотирма кримінальними провадженнями обвинувальні висновки направлені до суду. Шість кримінальних проваджень закрито. Два кримінальних провадження (по Черкасах і Києву) зупинено у зв’язку з тим, що підозрювані або у розшуку, або хворіють. Наразі розслідується п’ять кримінальних проваджень, слідство триває. Цього року жодне кримінальне провадження не було зареєстроване стосовно перешкоджання прав журналістів з боку правоохоронців, я вважаю, що це хороший результат», – сказав він.

Співголова ради, прес-секретар Президента України Святослав Цеголко привітав усіх зі звільненням з полону Марії Варфоломеєвої, і наголосив, що їй наразі потрібна допомога.

Виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк повідомила, що ІМІ має в 17 областях регіональних представників зі співпраці з Національною поліцією. Під час зустрічей з правоохоронцями регіональні представники інформують про порушення прав журналістів, а також налагоджують співпрацю між представниками журналістського середовища та представниками поліції щодо сфери захисту прав журналістів.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко зазначив, що діяльність ради буде результативною тоді, коли будуть напрацьовані успішні кейси щодо захисту прав журналістів. «Зокрема, досі не ухвалено судом рішення щодо перешкоджання журналісту Ігорю Єфімову з Черкас. І на мою думку, справа дуже затягується через неякісне слідство», – сказав він. Крім того, він попросив надати інформацію щодо справи Олени Гліщинської («Бесарабія ТБ»), яку затримало СБУ в Одеській області з підозрою на сепаратизм, оскільки саме цю журналістку дуже активно захищають російські медіаорганізації на міжнародних зустрічах.

Також Сергій Томіленко запропонував на наступних засіданнях ради розглянути факти перешкоджання виконання закону про реформування преси місцевими органами влади.

Член ГО «Детектор медіа» Світлана Остапа повідомила про нові факти порушень прав журналістів, зокрема, про бездіяльність Броварської прокуратури й поліції щодо нападу на знімальну групу програми «Стоп корупція» в селі Княжичі. Також про погрози з боку сина міністра МВС Арсена Авакова кореспонденту «Подробностей» Христині Суворіній та невідомого, який телефоном погрожував «відрізати голову» ведучому програми «Дістало» на ICTV Віталію Ковачу. І про те, що розслідування журналістів мають допомогти боротися з корупцією, натомість ті, хто їх проводить, часто самі опиняються в небезпеці, як-то Дмитро Гнап. Представники ГПУ запевнили, що вивчать ці справи і візьмуть під свій контроль.

Крім того, Світлана Остапа нагадала про закриття судом кримінального провадження щодо перешкоджання представниками СБУ знімальній групі програми «Схеми», яке трапилося 2 жовтня 2015 року. «У цій справі ніби від початку було видно, що представники СБУ грубо перешкоджають журналістам знімати докази неправомірного збагачення, невідповідності рівня життя і зарплат. Натомість СБУ не вибачилося, а до останнього захищала честь мундира», – зауважила вона.

Заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Максим Цуцкірідзе повідомив, що за результатами досудового розслідування, відповідно до інформації, наданої ГУНП в АР Крим, Севастополі та Києві, у поточному році передано до суду з обвинувальними актами дев’ять кримінальних проваджень (упродовж 2015 року – 25, у 2014-му – 20, 2013-му – 44) за 16 кримінальними правопорушеннями, з яких за ст. 185 (крадіжка) – 1; ст. 186 (грабіж) – 4; ст. 296 (хуліганство) – 1; ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) – 3; ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) – 5; ст. 347-1 (умисне знищення або пошкодження майна журналіста) КК України – 2. З зазначеної кількості направлених до суду у поточному році проваджень – 6 за злочинами минулих років.

За його словами, після внесення парламентом змін до ст.171 ККУ може виникнути проблема з правозастосовною практикою. Представники Генпрокуратури, а також ІМІ зауважили, що попрацюють над методологією застосування оновлених правових норм.

Заступник начальника управління нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ Департаменту нагляду у кримінальному провадження ГПУ Сергій Яковенко повідомив, що наразі вже є вирок по ст. 345-1 особі, яка перешкоджала журналісту ТРК «Люкс» (якому були нанесені тілесні ушкодження). Нападника засудили до одного року обмеження волі. «26 лютого було повідомлено про підозру особі, яка ще 2014 року викрила журналістів Громадського ТБ” в Луганську. На кінець року в залишку перебувало 415 фактів правопорушень, до суду було скеровано 67 проваджень. Цього року до суду ми направили 17 проваджень стосовно порушень прав журналістів», – сказав він.

Учасники зустрічі домовилися про те, що на наступне засідання запросять представників військової прокуратури, МОУ та Генштабу, щоби з ними обговорити питання погіршення умов роботи журналістів у прифронтовій зоні.

Нагадаємо, 23 лютого 2016 року Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про Раду з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова», співголовами якої стали заступник голови Адміністрації Президента Андрій Таранов та прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

Фото надане Адміністрацією Президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2878
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду