Надія Савченко заявила, що російський канал відправив своїх журналістів на смерть заради брехливих репортажів

Надія Савченко заявила, що російський канал відправив своїх журналістів на смерть заради брехливих репортажів

2 Березня 2016
1604
2 Березня 2016
16:00

Надія Савченко заявила, що російський канал відправив своїх журналістів на смерть заради брехливих репортажів

1604
Українська льотчиця, народний депутат Надія Савченко, яку у Росії судять за сфабрикованим звинуваченням у начебто причетності до загибелі журналістів каналу «Россия 1», заявила, що процес над нею в Росії довів брехню російських телеканалів.
Надія Савченко заявила, що російський канал відправив своїх журналістів на смерть заради брехливих репортажів
Надія Савченко заявила, що російський канал відправив своїх журналістів на смерть заради брехливих репортажів

Про це вона сказала під час дебатів сторін у її справі у суді у Донецьку (Ростовська область РФ), повідомляє УНІАН з посиланням на власного кореспондента інформагентства в РФ.

«За цих півроку довгих і нудних судів ми вивчили, що було доведено вину російських журналістів. Вони винні у брехні, у брехливому, спотвореному висвітленні інформації, що стосується подій в Україні, у світі так і, загалом, у Росії також», - цитує кореспондент виступ Надії Савченко.

Вона зазначила, що російські журналісти повідомляли про «розстріляних чоловіків в Україні».

Крім того, Надія Савченко наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». «Якби вони були в бронежилетах і касках, то залишилися б живими, якби вони не лізли куди не слід, вони залишилися б живими», - сказала вона.

За її словами, під час судового процесу було доведено вину російських телеканалів та їх керівників, які заради «розмаїтої картинки і брехливої інформації відправили на вірну смерть без підготовки й захисту» своїх журналістів.

«Їм абсолютно начхати на своїх журналістів. Це ті люди, які винні найбільше в загибелі Волошина і Корнелюка. Це їх начальники», - додала Надія Савченко.

Вона нагадала, що російський «5 канал» повідомляв, що українські ЗМІ «брешуть, що російські журналісти були в бронежилетах», але це було спростовано «навіть у цьому суді».

Варто нагадати, що у лютому Надія Савченко на засіданні в Донецькому міськсуді Ростовської області РФ заявила, що смерть співробітників ВДТРК Ігоря Корнелюка та Антона Волошина - на совісті їх працедавця – російського телеканалу «Россия 1».

Вона також повідомила, що російське слідство спочатку взагалі не цікавилося інформацією про загибель Ігоря Корнелюка і Антона Волошина. «Прийшов слідчий Маньшин. Говорили про Майдан, "Айдар", бої, Коломойського, Авакова. Про журналістів взагалі не питав жодного разу...Про загибель журналістів я дізналася від кореспондента LifeNews, який брав інтерв'ю і потім набрехав більше всіх. Поспівчувала», - сказала Надія Савченко.

Нагадаємо, 17 червня під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надію Савченко звинувачують за статтями Кримінального кодексу Росії про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина.

У червні минулого року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Надія Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Вона теж відкидає всі звинувачення.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

23 грудня 2015 року суд у Донецьку Ростовської області (Росія) на засіданні у справі Надії Савченко допитав наукову співробітницю астрономічного інституту Московського державного університету (МДУ) Ольгу Возякову. За висновками експерта, бойовики «ЛНР» взяли Надію Савченко в полон до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин.

Фото: УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1604
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду