Мінінформполітики заявляє, що кримськотатарський канал ATR не залишиться без підтримки держави

Мінінформполітики заявляє, що кримськотатарський канал ATR не залишиться без підтримки держави

1 Березня 2016
1938
1 Березня 2016
18:08

Мінінформполітики заявляє, що кримськотатарський канал ATR не залишиться без підтримки держави

1938
Міністерство інформаційної політики (МІП) України опублікувало заяву щодо можливого припинення супутникового мовлення телеканалу ATR, у якій запевняє, що проситиме компанію SES ASTRA AB (Швеція) щодо відтермінування дати виконання боргових зобов’язань зі сторони компанії «Атлант-СВ» (ATR). Також міністерство ініціюватиме в уряді виділення мовнику коштів для погашення боргу.
Мінінформполітики заявляє, що кримськотатарський канал ATR не залишиться без підтримки держави
Мінінформполітики заявляє, що кримськотатарський канал ATR не залишиться без підтримки держави

Про це йдеться на сайті МІП.

Міністерство зазначає, що телеканал ATR є унікальним національно-культурним феноменом не тільки України, але й всього світу.

«Телеканал є безцінним надбанням кримськотатарського народу, відіграє велику роль у збереженні мови й традицій та, в цілому, культури корінного народу Криму», - йдеться у заяві.

Теперішні фінансові проблеми мовника МІП пояснює тим, що його активи частково залишись в окупованому Росією Криму. «Позбавлений матеріальної технічної бази, що залишилась на тимчасово окупованій території АР Крим, та за наявності заборгованості перед шведською компанією SES ASTRA AB, телеканал ATR опинився в ситуації, що ставить під загрозу його подальше супутникове мовлення», - констатує міністерство.

Водночас МІП спростовує оприлюднену раніше в ЗМІ інформацію, що українська влада не хоче надати підтримку телеканалу ATR.

«Українська держава вже зробила крок назустріч органам національного самоврядування кримських татар. За словами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, в державний бюджет 2016 року на фінансування Меджлісу кримськотатарського народу закладено 60 млн грн. Народний депутат України, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров підкреслив, що, незважаючи на те, що телеканал є приватним підприємством, частина цих коштів буде спрямована, у тому числі, на його фінансову підтримку», - йдеться у заяві.  

В умовах ризиків для подальшого мовлення телеканалу Міністерство інформаційної політики направить листа до компанії SES ASTRA AB (Швеція) щодо відтермінування дати виконання боргових зобов’язань зі сторони компанії «Атлант-СВ» (ATR).

Також у заяві йдеться, що на найближчому засіданні уряду міністерство винесе для обговорення та ухвалення рішення щодо сплати наявного боргу ATR, зокрема, за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті для вирішення проблем Криму.

Міністерство декларує свою підтримку ATR та закликає усіх і кожного, у тому числі компанію SES ASTRA AB (Швеція), не допустити вчинення дій та прийняття рішення, що можуть призвести до припинення мовлення кримськотатарського телеканалу.

Як повідомляв «Детектор медіа», 24 лютого кримськотатарський канал ATR повідомив про необхідність надання фінансової допомоги, аби «врятувати телеканал». Про це йшлося у зверненні, розміщеному на сайті телеканалу.

За словами Айдера Муждабаєва, за 10 місяців після переїзду редакції мовника з окупованого Росією півострова до Києва держава не зробила нічого для того, щоб зберегти кримськотатарський канал на материковій Україні.

Нагадаємо, що 1 квітня 2015 року у Криму закінчився термін перереєстрації українських ЗМІ за російським законодавством. Низка кримськотатарських ЗМІ не змогли перереєструватися – утому числі канал ATR. Роскомнагляд кілька разів повертав документи на перереєстрацію телеканалу, щоразу посилаючись на формальні причини.

З 1 квітня телеканал ATR змушений був припинити мовлення в ефірі, оскільки не зміг отримати дозвільних документів на мовлення у Роскомнагляду. Згодом припинили мовлення у Криму дитячий телеканал Lale і радіостанціяMeydan. У грудні 2015 року про припинення роботи у Криму заявилоінтернет-видання «15 минут» (всі згадані ЗМІ належать до медіахолдингу ATR).

17 червня 2015 року кримськотатарський телеканал ATR відновив мовлення з Києва. Також відновив мовлення і дитячий кримськотатарський телеканал Lale.

18 червня керівництво телеканалу ATR заявило на прес-конференції в Києві про відновлення мовлення з материкової України. При цьому власник телеканалу Ленур Іслямов, підкреслив, що співробітники, які залишились у Криму, не беруть участь у роботі каналу. 5 листопада пан Іслямов заявив, що канал відкриє корпункт на межі з окупованим Росією півостровом і мовитиме звідти через передавачі на Крим.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1938
Читайте також
07.12.2017 22:30
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 574
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду