На телевежу під Донецьком потрібно не менше 10 млн грн – Тетяна Попова

На телевежу під Донецьком потрібно не менше 10 млн грн – Тетяна Попова

1 Березня 2016
2374
1 Березня 2016
10:32

На телевежу під Донецьком потрібно не менше 10 млн грн – Тетяна Попова

2374
Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова прокоментувала «Детектору медіа» ситуацію з нестачею українських телеканалів, які можуть дивитися бійці в зоні АТО, та розповіла про перспективи відновлення мовлення
На телевежу під Донецьком потрібно не менше 10 млн грн – Тетяна Попова
На телевежу під Донецьком потрібно не менше 10 млн грн – Тетяна Попова

Бійці, які перебувають у зоні АТО, вкотре звернули увагу на те, що вони не мають можливості дивитися українські канали, перебуваючи на фронті. З 18 каналів, які дивляться, наприклад, бійці «Айдару» під Горлівкою – тільки два українських, решта – російські або канали так званих «ДНР» чи «ЛНР». Також бійці скаржаться на неякісний сигнал, значно гірший, ніж у російських, пишуть «Новости Донбасса».

«Детектор медіа» звернувся до заступниці міністра інформаційної політики України Тетяни Попової з проханням прокоментувати ситуацію з відновленням мовлення на окупованих територіях та у зоні проведення АТО:

«Ймовірно, сигнал двох каналів, який отримують бійці “Айдару”, – це сигнал з нашої телевежі під Волновахою. Вона приблизна 80 метрів заввишки, а вежа в Донецьку - 364 метри, з якої транслюються 15 телевізійних каналів. Зрозуміло, що вежа такої висоти не може перекрити сигнал з донецької телевежі, але й ті два канали, які бачать з Волновахи бійці – результат довгої та непростої роботи, а також зусиль наших західних партнерів, які передали нам передавачі.

Доки ми не побудуємо, як свого часу зробили в Берліні, свою телевежу поблизу Донецька, ми не зможемо нормально мовити на ці території. Документи щодо винесення постанови про будівництво цієї вежі передані нами до Кабміну ще в грудні минулого року. У зв’язку з політичною нестабільністю наші плани були затверджені тільки в січні. До речі, вони й досі не затверджені Радою, оскільки зараз знаходиться в Кабміні, і ми чекаємо проходження всіх пекельних кіл в інших міністерствах, а потім – виділення грошей. Це може тривати від кількох місяців до півроку.

Будувати вежу буде Донецька ОВЦА разом з Концерном РРТ, і точної суми я не можу назвати, але це не може бути менше, ніж 10 мільйонів гривень. У бюджеті нашого міністерства такої суми немає – у нас на 20 співробітників затверджена сума 3,6 мільйона гривень. У держбюджеті також досі ці гроші не передбачені – так що ми чекаємо рішення Кабміну.

Відновлена вежа на Карачуні, реконструкція якої повинна завершитися в травні, – занадто далека, щоб покривати райони поблизу Донецька, тому й будувати нову вежу треба якомога ближче до нього. Ще одну вежу ми повинні встановити в Луганській області, вона вже готова, але ще не надійшла до України від наших партнерів, і чекати її треба ще пару місяців. А ось Донецьку вежу ми будемо і виготовляти, і будувати самостійно».

Нагадаємо, що МІП звітувало щодо процесу відновлення мовлення українських каналів у Донецькій і Луганській областях. Так, загалом з кінця 2015 року встановлено 46 передавачів. При цьому Україна отримала в якості партнерської допомоги 9 аналогових телевізійних передавачів від Республіки Польща, 15 – від Литовської Республіки, три – від Латвійської Республіки та 9 – від уряду Британії для «Громадського радіо». Від Сполучених Штатів Америки отримано три FM-передавачі, які планується розмістити в зоні АТО, а також отримано один АМ-передавач.

Під керуванням радника міністра з питань функціонування телерадіомовлення Олександра Бригинця встановлено 180 супутникових антен з українським пакетом мовлення для бійців на передовій у зоні АТО. Також пан Бригинець повідомив, що три телевежі для відновлення українського мовлення на Донбасі заплановано побудувати до кінця поточного року.

Фото - сайт МІП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2374
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду