Нацрада просить СБУ та ГПУ перевірити достовірність вихідних даних російських фільмів в українському ефірі

Нацрада просить СБУ та ГПУ перевірити достовірність вихідних даних російських фільмів в українському ефірі

25 Лютого 2016
1650
25 Лютого 2016
11:31

Нацрада просить СБУ та ГПУ перевірити достовірність вихідних даних російських фільмів в українському ефірі

1650
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернеться до Служби безпеки України та Генеральної прокуратури з проханням перевірити достовірність документів, наданих у 2015-2016 рр. загальнонаціональним телеканалам України російськими правовласниками та поданих для оформлення прокатних посвідчень у Держкіно. Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 25 лютого.
Нацрада просить СБУ та ГПУ перевірити достовірність вихідних даних російських фільмів в українському ефірі
Нацрада просить СБУ та ГПУ перевірити достовірність вихідних даних російських фільмів в українському ефірі

Як відомо, законодавство забороняє транслювати фільми, вироблені в Російській Федерації після 1 січня 2014 року. На думку Нацради, рік виробництва російських фільмів, що транслюються на українських телеканалах, не відповідає дійсності. «На наш погляд, телеканали почали маніпулювати, свідомо брати довідки в правовласників про неправильний рік виходу», - наголосив голова Нацради Юрій Артеменко. На його думку, і діях телеканалів і правовласників є ознаки кримінального правопорушення. Він закликав телеканали схаменутися і припинити дурити суспільство.

Голова Нацради також зачитав повний текст рішення Нацради про звернення до СБУ та ГПУ разом з мотиваційною частиною. Наводимо цю частину рішення дослівно:

«05.02.2015 Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», яким зокрема у ст. 15-1 Закону України «Про кінематографію» серед інших змін було передбачено, що заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди, передбачених попереднім реченням органів та дій, поширюється на фільми, вироблені після 1 січня 2014 року.

Окрім того, цим же законом було внесено зміни до ст. 70 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», передбачивши у разі виявлення Національною радою ознак порушення телерадіоорганізаціями законодавства про кінематографію щодо квоти демонстрування національних фільмів та щодо розповсюдження чи демонстрування творів, розповсюдження і демонстрування яких заборонено законодавством про кінематографію, Національна рада складає про це відповідний акт та передає його центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії, для вжиття заходів, передбачених законодавством.

Відповідно до прикінцевих положень цей закон набрав чинності через два місяці з дня його опублікування, а саме – з 04.06.2015.

З моменту набрання чинності змін до законодавства, у 2015 році моніторингами Національної ради було виявлено 96 випадків ознак порушення вимог чинного законодавства у діяльності 8 телерадіоорганізацій. Окрім того, до Національної ради з цього приводу надходили численні скарги від громадян, громадських об’єднань, Народних депутатів України. З відкритих Інтернет-джерел, а також офіційних сторінок, наприклад Міністерства культури Російської Федерації, було отримано інформацію щодо дати виробництва фільмів, яка відрізнялася від зафіксованої під час моніторингу в ефірі вітчизняних телерадіоорганізацій. Подібні випадки Національна рада продовжує фіксувати й у 2016 році. Відповідні подання з проханням ужити заходів реагування у межах компетенції були надіслані до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії – Державного агентства України з питань кіно.

Оскільки більшість виявлених ознак порушень вимог законодавства про кінематографію стосувалися саме року виробництва кінопродукції, Державне агентство України з питань кіно витребувало у телерадіоорганізацій документи та відповідні договори для ідентифікації та перевірки дати виробництва. Зважаючи на той факт, що відповідні документи надавалися виключно правовласниками майнових прав на фільми, походження яких є Російська Федерація, а Держкіно і Національна рада не мають повноважень перевіряти інформацію, наведену в документах, поданих для оформлення державного прокатного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, виявити порушення вимог чинного законодавства немає можливості.

Враховуючи військову та інформаційну агресію проти України, визнання законодавством України Російської Федерації державою-окупантом та державою-агресором, беручи до уваги антиукраїнську позицію цієї держави щодо територіальної цілісності, суверенітету України в цілому, з метою забезпечення інформаційної безпеки та захисту територіальної цілісності України, керуючись статтею 13 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», ст. 15-1 Закону України «Про кінематографію» та на виконання частини п’ятої пункту першого Рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про надзвичайні заходи протидії російській загрозі та проявам тероризму, підтримуваним Російською Федерацією» від 25 січня 2015 року, введеного в дію Указом Президента України № 85/2015 від 14 лютого 2015 року, Національна рада вирішила:

  1. Звернутися до Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України з проханням здійснити у межах повноважень перевірку достовірності документів наданих у 2015-2016 рр. загальнонаціональним телеканалам України російськими правовласниками майнових прав на фільми, поданих для оформлення державного прокатного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів.
  2. Виконання цього рішення покласти на управління контролю та аналізу телерадіомовлення.
  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на члена Національної ради С. Костинського».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1650
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду