Казус Івана Бубенчика

Казус Івана Бубенчика

23 Лютого 2016
9066
23 Лютого 2016
10:30

Казус Івана Бубенчика

9066
Це — наслідок того, що ми два роки боялися дізнатися правду про Майдан
Казус Івана Бубенчика
Казус Івана Бубенчика

Цими днями я дуже переймаюсь історією з Іваном Бубенчиком та його начебто сфабрикованим (за іншими версіями — навмисно породженим і розігнаним пекельною рукою Москви) інтерв’ю сайтові Bird in Flight. Маю для того кілька причин.

По-перше, мені дуже хочеться знати правду про все, що відбулося на Майдані та з Майданом. Я вважаю це набагато важливішим за плекання міфів про Майдан. І думаю, що правду можливо встановити й вона одна — хоча кути зору, звісно, можуть бути різні.

По-друге, всі сторони конфлікту, — крім самого Бубенчика, якого я не знаю, — хороші люди, й підозрювати їх у маніпуляціях, накрутках, фальсифікаціях, злоякісному піарі чи роботі на Кремль немає підстав. Але всіх уже запідозрили і звинуватили. Те, з якою легкістю групи підтримки навішують на них ярлики, є ще одним свідченням катастрофічного браку довіри і в суспільстві, і в навколомедійному середовищі.

Люди шукають спрощених, одновимірних відповідей і знаходять їх у публікаціях на кшталт замітки «Байку Бубенчика про розстріл "Беркуту" настрочив арбузівський сайт» сайту Depo.ua:

«Сайт Bird In Flight, який сьогодні опублікував інтерв’ю "маданцівця" Івана Бубенчика, який начебто зізнався у вбивстві командирів "Беркуту" 20 лютого, очолюють люди, пов’язані з "сім’єю Януковича". Так, одним з керівників ресурсу є Антон Петров — громадянин Російської Федерації, відомий своєю роботою у газеті колишнього першого віце-прем’єр-міністра України Сергія Арбузова "Взгляд", а пізніше — у "Комсомольській правді в Україні" олігарха Сергія Курченка, пише depo.ua у статті "Бубенчику захотілося слави, а Кремль зробив ганьбу Майдану". А головред Bird In Flight Євген Сафонов раніше працював в російському медіахолдингу Look At Media. Крім того, відомо, що Bird In Flight, який останнім часом агресивно рекламували у соцмережах, позиціонує себе як "інтернет-журнал про фотографію і візуальну культуру", а тому незрозуміло, чому він раптом узявся за таку політичну тему».

Це маніпуляція й наклеп. Bird in Flight — українське видання, а не російське, як стверджували чимало критиків-конспірологів. Його власник відомий, це засновник Depositphotos Дмитро Сергєєв. Зв’язок із Арбузовим через Антона Петрова — це взагалі бомба: за цією логікою, наприклад, «Громадське» належить Пінчуку, Коломойському, Ахметову, Порошенку, Фірташу і «Альфа-банку», ну і ще багато кому.

Єдиний момент, який справді викликає питання — чому сайт «про фотографію» пише про політику; відповідь на це питання дав головред Bird in Flight Євген Сафонов, ну й навряд чи воно виникло б у людини, яка регулярно зазирає на цей сайт — там справді буває про різне. Але яка кому різниця?

Конспірологічні версії не руйнує, а лише посилює той факт, що Бубенчик зі своїми зізнаннями фігурує в фільмах двох поважних і всім відомих організацій — «Громадського» і «Вавилон’13». Їх важко звинуватити в тому, що вони сфабрикували свідчення героя, зате запідозрити в тому, що навмисно «вкинули» його історію в інформаційний простір на другу річницю розстрілів на Майдані — залюбки. Такі звинувачення лунають часто-густо.

І, власне, по-третє: те, що на Майдані стріляли з нашого боку, не таємниця. Сам Бубенчик в інтерв’ю «Детектору медіа» дивується, що його історія дотепер практично нікого не цікавила, хоча він готовий був її розповідати. А нічого дивного тут немає. Цієї теми уникали всі, й перш за все ті, хто мав з’ясувати правду в умовах бездіяльності слідства — журналісти.

Ми всі знали, що Майдан відстрілювався. За офіційною інформацією 18, 19 і 20 лютого під час зіткнень у центрі Києва загинуло тринадцятеро правоохоронців, чиї імена відомі; крім того, були сотні поранених. Щоб пояснити ці смерті без шкоди для майданівської міфології, в перші місяці були вигадані й поширені версії про «снайперів Майдану», які на тлі кремлівської агресії легко стали російськими снайперами. Ці версії були спростовані згодом, коли ажіотаж ущух.

Чому ця тема була табуйована, зрозуміло: якби суспільство дізналося правду, виникла би серйозна етична колізія з далекосяжними політичними наслідками. За законом люди, що стріляли і вбивали, мають постати перед судом. Утім, неважко уявити, яка буча здійнялася б, якби судили майданівців, особливо зважаючи на те, що більшість підозрюваних беркутівців переховуються поза межами досяжності українського правосуддя. Тут і до третього майдану недалеко — тільки справжнього.

Правда про людей, які відстрілювались, незручна і для влади, і для спільноти, що асоціює себе з Майданом. Тож тепер чимало людей, що коментують історію Бубенчика, оперують не категоріями «правда / неправда», а категоріями «корисно / шкідливо», «на часі / не на часі». І, звісно ж, «як це покаже російське телебачення».

Хіба це не принизливо — не знати власної історії, закривати очі на подробиці найважливіших днів у нашому житті зі страху перед російським телебаченням?

Чи повинен журналіст думати про наслідки своєї публікації? За останні роки я чув десятки й десятки різних версій відповіді на це питання — від «так, звісно» до «ні, в жодному разі». Є різні аргументи — й маніпулятивні, й логічні. Безперечним видається мені одне: бувають факти настільки важливі, що володіння ними зобов’язує до оприлюднення. І медіа не мають морального права притримувати їх чи закривати на них очі, керуючись фантазіями та припущеннями.

Що тепер робити з Бубенчиком, який стверджує, що він стріляв, і з іншими майданівцями, які стріляли, але чиїх імен ми не знаємо? Питання хороше, але не до журналістів. В ідеалі — до правоохоронних органів, які мали би розслідувати всі події тих днів, і до суду, який прийматиме рішення. В усякому разі, не хотілося б, щоби логіка дій та рішень слідства й суду була політичною.

Як ставитися до людей, які стріляли по правоохоронцях? Питання теж хороше й теж не до журналістів. Думаю, кожен може поміркувати про це сам на дозвіллі й вирішити, спираючись на власну систему етичних координат, чи виправдані були постріли за тих обставин. Головне, щоб ми обговорювали не гіпотетичні постріли взагалі, а конкретні дії реальних людей.

Історія Івана Бубенчика мала б викликати і в медіа, і в суспільства зустрічні запитання й бажання розібратися, а не рефлекс замітання сміття під килимок.

Фото - фрагмент афіші фільму «Бранці»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9066
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду