Голова «Ощадбанку» подав позов проти «Українських новин»

Голова «Ощадбанку» подав позов проти «Українських новин»

19 Лютого 2016
1490
19 Лютого 2016
18:56

Голова «Ощадбанку» подав позов проти «Українських новин»

1490
Голова правління «Ощадбанку» Андрій Пишний подав до суду на інформаційне агентство «Українські новини» за публікацію у розділі «Новини» релізу партії «Опозиційний блок», у якому він звинувачується у корупції.
Голова «Ощадбанку» подав позов проти «Українських новин»
Голова «Ощадбанку» подав позов проти «Українських новин»

Про це йдеться у новині на сайті інформагентства.

«Українські новини» стверджують, що Андрій Пишний подав позов проти інформагенції після публікації «Опозиційний блок: Збитковість "Ощадбанку" - показник недовіри людей до влади». У статті стверджується, що, за даними Асоціації українських банків, найбільш збитковим українським банком в жовтні 2015 року став «Ощадбанк». На думку народного депутата від «Опозиційного блоку» Микола Скорика, якого цитує прес-служба його партії, «це пряме свідчення недовіри людей до нинішньої влади, а відповідно – і до державного банку, в якому процвітає корупція».

«Це закономірно, що люди не вірять "Ощадбанку", яким керує соратник прем'єр-міністра Андрій Пишний. Адже ця людина фактично отримала хабар у вигляді польоту на футбольний матч, але так і не понесла за це ніякої відповідальності, оскільки справа банально спускається на гальмах», - сказав народний депутат.

Микола Скорик заявив також, що Генпрокуратура почала розслідування за фактом польоту глави і п'яти членів правління «Ощадбанку» на фінал футбольної Ліги Європи у Варшаві 27 травня 2015 року, за який близько півмільйона гривень начебто заплатила приватна компанія.

Як повідомляють «Українські новини», 10 грудня адвокат Андрія Пишного подав в Печерський районний суд Києва відповідний позов. У позові йдеться, що опублікований матеріал є наклепницьким і порочить честь, гідність та ділову репутацію голови «Ощадбанку». Андрій Пишний вимагає спростувати інформацію, опублікувавши майбутнє рішення суду.

У свою чергу агентство «Українські новини» підкреслює, що джерелом новини стало офіційне повідомлення партії «Опозиційний блок», яке було передруковане інформагентством буквально. «Новина подана з дослівним дотриманням цитат політика, з чіткою відсиланням на джерело інформації, без будь-яких оцінок цієї заяви безпосередньо з боку агентства», - заявляють «Українські новини».

Варто зазначити, що офіційний реліз партії був надрукований без позначки «Релізи» чи якогось іншого відокремлення від редакційних матеріалів, в рубриці «Новини». Публікація також не містила точки зору обвинувачуваної сторони – тобто «Ощадбанку» і його голови.

Інформагентство вказує на неправомірність посилання адвоката пана Пишного на ст. 37 «Закону про друковані ЗМІ», бо головними нормативними документами для інформагентства є інші закони – «Про інформацію» та «Про інформаційні агентства».

На свій захист «Українські новини» використовують ст.42 «Закону про друковані ЗМІ», яка зазначає, що редакції ЗМІ «не несуть відповідальності за публікацію відомостей», які «є дослівним відображенням публічних виступів або повідомлень суб'єктів владних повноважень, фізичних та юридичних осіб» і ту ж саму норму у ст. 35 закону «Про інформаційні агентства» та ст. 30 закону «Про інформацію».

«Українські новини» також нагадують, що 2 червня 2015 року ГПУ повідомила про порушення відносно щодо Андрія Пишного і його співробітників порушено кримінальна справа, а їх дії кваліфіковані за ст. 364 Кримінального кодексу, як «зловживання владою або службовим становищем». Справу передано до слідчого управління МВС. Як стверджує інформагенція, наразі нікому з фігурантів не пред'явлено повідомлення про підозру.

 

Фото - скрін публікації ІА «Українські новини»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1490
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду