На Миколаївщині на районну газету тисне СБУ, лякаючи законом про контррозвідку - НСЖУ

На Миколаївщині на районну газету тисне СБУ, лякаючи законом про контррозвідку - НСЖУ

18 Лютого 2016
3156
18 Лютого 2016
14:23

На Миколаївщині на районну газету тисне СБУ, лякаючи законом про контррозвідку - НСЖУ

3156
Управління СБУ в Миколаївській області звернулося до редакції газети «Вісник Жовтневщини» (Жовтневий район, Миколаївська область) з вимогою надати статут газети, штатний розпис, рішення райради про призначення головного редактора, накази про призначення на посаду членів трудового колективу, посадові обов`язки керівника і працівників, відомості про зарплати і премії. НСЖУ пов’язує тиск з боку СБУ на газету із вступом у дію Закону про реформування комунальних ЗМІ.
На Миколаївщині на районну газету тисне СБУ, лякаючи законом про контррозвідку - НСЖУ
На Миколаївщині на районну газету тисне СБУ, лякаючи законом про контррозвідку - НСЖУ

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Як ідеться в листі Управління СБУ в Миколаївській області, редакція газети повинна надати документи «відповідно до п. «д» ч. 2 ст. 12 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю». В іншому листі вказується, що дані вимагаються на підставі Закону «Про контррозвідувальну діяльність» та «Про основи національної безпеки». При цьому увага головної редакторки видання звертається на вимоги Закону «Про запобігання корупції», де йдеться про те, що «особам, які постійно або тимчасово обіймають посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов`язків… забороняється відмовляти в інформації, надання якої передбачено законом…».

Головна редакторка газети «Вісник Жовтневщини» Юлія Яковлева у своїй відповіді на запит СБУ зазначила, що за вказаним пунктом Закону «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» можна зобов`язати надавати інформацію лише в тому разі, якщо правоохоронці отримали фактичні дані про організовану злочинну діяльність. Таким чином, пояснює вона, від СБУ трудовий колектив газети дізнався, що його фактично звинувачують у злочині. Головна редакторка готова надати документи, коли будуть обґрунтовані і вмотивовані пояснення щодо такого звинувачення.

«Огульне звинувачення членів нашого колективу у «організованій злочинній діяльності» є приниженням честі і гідності та дає нам право на захист у передбачений українським законодавством спосіб», – наголошує вона.

На пленумі правління Миколаївської обласної організації НСЖУ Юлія Яковлева заявила, що тиск на газету пов`язує із дією Закону про реформування комунальних ЗМІ.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, який брав участь у пленумі, наголосив: це вже не перший приклад тиску на редакторів через дію закону про роздержавлення. «Такими діями посадовці і представники правоохоронних відомств призводять до зриву реформ у країні та саботують державну медіа політику. НСЖУ звертає увагу представників влади, що такі дії не можуть залишатися безкарними», - наголосив він.

Управління СБУ в Миколаївській області звернулося також до засновника газети «Вісник Жовтневщини» (Жовтневий район, Миколаївська область) – Жовтневої райдержадміністрації - з вимогою надати засвідчені копії переліку документів редакції районної газети.

«Детектор медіа» звернеться до СБУ з проханням прокоментувати підстави запиту Управління СБУ в Миколаївській області до редакції газети «Вісник Жовтневщини».

Варто нагадати, що Національна спілка журналістів України (НСЖУ) заявила про необхідність кримінальної відповідальності посадовців, які, порушуючи законодавство про реформування друкованих ЗМІ, ініціюють ліквідацію газет, намагаються відібрати у редакцій майно та приміщення чи звільнити редакторів. Про це йдеться у зверненні до Міністерства внутрішніх справ та лідерів політичних сил, яке було ухвалене пленумом Спілки.

Нагадаємо, закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (законопроект № 1123був ухвалений парламентом 24 листопада 2015 року.  21 грудня Президент України Петро Порошенко повернув його зі своїми пропозиціями для повторного розгляду. 24 грудня Верховна Рада повторно проголосувала за закон з урахуванням пропозицій Президента. 26 грудня Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3156
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду