«Меморіал» визнав обвинувачених у Росії Карпюка і Клиха політв’язнями

«Меморіал» визнав обвинувачених у Росії Карпюка і Клиха політв’язнями

18 Лютого 2016
1409
18 Лютого 2016
10:51

«Меморіал» визнав обвинувачених у Росії Карпюка і Клиха політв’язнями

1409
Російський правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав політичними в’язнями незаконно утримуваних на території Чечні (Росія) українських громадян Миколу Карпюка та Станіслава Клиха. Журналіста, історика Станіслава Клиха, як і Миколу Карпюка судять за обвинуваченням у начебто участі у війні в Чечні на основі їх власних свідчень, отриманих під тортурами.
«Меморіал» визнав обвинувачених у Росії Карпюка і Клиха політв’язнями
«Меморіал» визнав обвинувачених у Росії Карпюка і Клиха політв’язнями

Про це повідомляє «Радіо Свобода». 

Правозахисники вимагають негайного й безумовного звільнення громадян України, яких у Росії обвинувачують в участі в бойових діях на боці прихильників незалежності Чечні в роки Першої чеченської війни.

Як мовиться в заяві «Меморіалу», в перебігу попереднього слідства місце перебування Миколи Карпюка і Станіслава Клиха й навіть сам факт кримінального переслідування їх ретельно приховувався, звинувачені були позбавлені консульської підтримки й допомоги адвокатів.

За словами правозахисників, формально інтереси українців представляли призначені російською владою адвокати, які, за словами обвинувачених, не надавали їм ніякої правової допомоги. Адвокати ж, яких найняли родичі, змогли долучитися до справи тільки тоді, коли слідство вже майже закінчило збирати докази.

У перебігу першої ж зустрічі з адвокатами обидва обвинувачені повідомили про тортури, за допомогою яких їх змусили обмовити себе й дати свідчення проти інших людей, мовиться в заяві «Меморіалу».

На думку правозахисників, обвинувальний висновок у цій справі складений із порушеннями й містить змалювання злочинів, що не існують. Враховуючи це, можна з великою впевненістю стверджувати, що Микола Карпюк і Станіслав Клих не винуваті, а слідство не має ніяких доказів того, що вони будь-коли були в Чечні, заявили в «Меморіалі».

У справі, яку розглядає Верховний суд Чечні у Грозному, українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха звинувачують в «участі в банді», вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що Микола Карпюк і Станіслав Клих в часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню і брали у них участь. Крім того, їм інкримінують участь в організації «УНА-УНСО», що заборонена в Росії з 2014 року. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання були отримані російським слідством під тортурами.

За інформацією ЗМІ, російські спецслужби викрали Миколу Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області.

Станіслав Клих був затриманий у Росії у 2014 році, коли поїхав до своєї вагітної співмешканки в Орловську область (Росія). У вересні минулого року він заявив, що свідчив під тортурами. Про це повідомила «Открытая Россия» і навела текст його письмової заяви.

«Після арешту 08.08 2014 до мене були застосовані дії з метою змусити мене надати свідчення, до мене були застосовані незаконні методи дізнання і слідства, виражені в нанесенні мені побоїв і каліцтв, в т.ч. за допомогою наручників і електричного струму, тривалого стояння навколішки, внаслідок чого на зап'ястках рук, колінах, гомілковостопній частині ніг є численні шрами», - зазначається у заяві Станіслава Клиха.

Також він заявляє, що в ізоляторах тимчасового утримання міст Зеленокумська і Владикавказа (Росія) у серпні-вересні 2014 року йому давали алкоголь, психотропні препарати, які вводили внутрішньовенно. Окрім цього, він свідчить, що у Владикавказі його по декілька діб тримали у тюремному дворі без води і їжі, внаслідок чого він був доведений до стану дистрофії, не міг тримати в руках ложку, ручку, оскільки кисті рук були вивернуті від приковування до грат.

«Ці методи застосовувалися до мене з метою змусити мене визнати, що я нібито був у Чечні в 1994-2000 роках і брав участь у військових діях на стороні Дудаєва, брав участь у вбивствах військовослужбовців на площі Мінутка у Грозному, мав намір проводити теракти в різних містах Росії і нібито з цією метою приїхав у Росію», - пише він.

У екзекуції брали участь невідомі Станіславу Клиху особи в масках, які перед тим, як почати катувати, надягали громадянину України на голову мішок, зав'язавши його зверху скотчем-стрічкою.

Наприкінці травня у справу незаконно утримуваного у Росії українця увійшла адвокат Марина Дубровіна, їй вдалося потрапити до СІЗО міста П'ятигорська (Росія), де з осені минулого року перебував Станіслав Клих. Він розповів, як його катували, змушуючи обмовити себе та інших, у тому числі - високопоставлених українців.

Про сліди катувань у Росії електричним струмом вперше розповів на суді Станіслав Клих, повідомлялось у програмі ТСН.

 

Станіслав Клих показує на суді сліди тортур. Фото: fakty.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1409
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду