Незалежна медійна рада та інші ГО вимагають припинити саботаж у створенні Суспільного мовлення

Незалежна медійна рада та інші ГО вимагають припинити саботаж у створенні Суспільного мовлення

17 Лютого 2016
1893
17 Лютого 2016
17:28

Незалежна медійна рада та інші ГО вимагають припинити саботаж у створенні Суспільного мовлення

1893
Незалежна медійна рада, ГО «Детектор медіа», група РПР-Медіа «Реанімаційного пакету реформ», Інститут Масової Інформації (ІМІ), Інститут Медіа Права (ІМП), Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП), «Інтерньюз-Україна», фундація «Суспільність» звернулися до Кабінету міністрів України та інших ключових органів з вимогою розібратися із саботажем створення Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ), яка виникла внаслідок бездіяльності ДП «Укртелефільм», що має стати частиною НСТУ.
Незалежна медійна рада та інші ГО вимагають припинити саботаж у створенні Суспільного мовлення
Незалежна медійна рада та інші ГО вимагають припинити саботаж у створенні Суспільного мовлення

Копію заяви отримав також «Детектор медіа».

Як йдеться у заяві, нині створення суспільного мовника в Україні фактично заблоковано державним підприємством «Укртелефільм».

«Останнім етапом у створенні ПАТ "НСТУ" мало би відбутися приєднання Національної радіокомпанії України та ДП "Укртелефільму" до Національної телекомпанії України з подальшим перетворенням у ПАТ "НСТУ". Станом на сьогодні, більшість ОДТРК закінчують процес злиття і перетворення у дирекції у складі об’єднаного суспільного мовника. Однак реформу було заблоковано зумисними діями з боку ДП "Укртелефільм"», - заявляють ключові медійні організації.

Керівництво ДП «Укртелефільм» ще у кінці 2015 року пішло у відпустку та відмовилося надати доступ до приміщень підприємства уповноваженим державним органам. Звернення до суду поки не дало результату через те, що засідання суду переносяться і не забезпечують повного вирішення питання.

«Такі дії керівництва підприємства, а також бездіяльність компетентних державних органів підривають імплементацію однієї з ключових реформ у медійній сфері України. Саме створення незалежного суспільного мовлення має стати якісним каталізатором змін у медіапросторі держави та сприяти його оздоровленню. Крім того, створення суспільного мовника є одним зі зобов’язань України відповідно до Порядку денного Асоціації Україна-ЄС (2013), метою якого є підготовка до реалізації Угоди про Асоціацію. Також запуск суспільного мовлення є зобов’язанням України перед Радою Європи з 2005 року (Резолюція 1466 (2005)», - йдеться у заяві.

Незалежна медійна рада та інші медійні організації закликають компетентні державні органи вжити належних заходів, передбачених чинним законодавством України задля якнайшвидшого завершення перетворення державних мовників у суспільного мовника.

Далі «Детектор медіа» подаємо текст заяви повністю.

«ЗАЯВА щодо саботажу реформи суспільного мовлення

Група РПР-Медіа Реанімаційного пакету реформ, Незалежна медійна рада, Громадські організації Інститут Масової Інформації, Інститут Медіа Права, Інститут розвитку регіональної преси, Інтерньюз-Україна, Детектор медіа, Фундація «Суспільність» висловлюють занепокоєння щодо ситуації, що склалася навколо створення Національної суспільної телерадіокомпанії України (ПАТ «НСТУ»).

Верховна Рада України у 2014 ухвалила новий Закон України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення», який встановив засади існування незалежного суспільного мовника в Україні. Змінами, внесеними навесні 2015 року, було запроваджено процедуру перетворення державних мовників на суспільного мовника. На виконання вимог Закону Уряд ухвалив Постанову «Деякі питання утворення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», № 567, яка запустила процес фактичного перетворення Національної телекомпанії України, Національної радіокомпанії України, обласних державних телерадіокомпаній, а також державного підприємства «Укртелефільм» в ПАТ «НСТУ». Протягом вересня-грудня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення забезпечила проведення конференцій з обрання Наглядової Ради суспільного і затвердила її склад.

Останнім етапом у створенні ПАТ «НСТУ» мало би відбутися приєднання Національної радіокомпанії України та ДП «Укртелефільму» до Національної телекомпанії України з подальшим перетворенням у ПАТ «НСТУ». Станом на сьогодні, більшість ОДТРК закінчують процес злиття і перетворення у дирекції у складі об’єднаного суспільного мовника. Однак, реформу було заблоковано зумисними діями з боку ДП «Укртелефільм».

Так, керівництво ДП «Укртелефільм» з кінця 2015 року пішло у відпустку та відмовляється надати доступ до приміщень підприємства уповноваженим державним органам, таким як Державна фіскальна служба, Державна фінансова інспекція, Пенсійний фонд України та ін., а також слідчим органам. Комісія з перетворення звернулася до правоохоронних органів та суду щодо надання доступу до документації та печаток підприємств. Проте, засідання суду неодноразово переносилося з несуттєвих причин, а отримане днями рішення не забезпечує ефективний процес перевірок і перетворення.

Такі дії керівництва підприємства, а також бездіяльність компетентних державних органів підривають імплементацію однієї з ключових реформ у медійній сфері України. Саме створення незалежного суспільного мовлення має стати якісним каталізатором змін у медіапросторі держави та сприяти його оздоровленню. Крім того, створення суспільного мовника є одним зі зобов’язань України відповідно до Порядку денного Асоціації Україна-ЄС (2013), метою якого є підготовка до реалізації Угоди про Асоціацію. Також запуск суспільного мовлення є зобов’язанням України перед Радою Європи з 2005 року (Резолюція 1466 (2005).

З огляду на це, ми закликаємо компетентні державні органи вжити належних заходів передбачених чинним законодавством України задля якнайшвидшого завершення перетворення державних мовників у суспільного мовника».

Нагадаємо, Студія «Укртелефільм» має увійти до складу майбутнього Суспільного мовника – публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (ПАТ «НСТУ»). У процесі реорганізації, ДП «УСТФ “Укртелефільм”» має бути перетворена на Філію Національної телекомпанії України «Студія Укртелефільм» (згодом НТКУ з усіма філіями буде перетворена на НСТУ). Філію НТКУ «Студія Укртелефільм» уже створено, її очолив Сергій Абрамов. Водночас ДП «УСТФ “Укртелефільм”» досі не ліквідовано.

30 листопада колишнє керівництво студії «Укртелефільм» відмовилося передати справи, документи та печатку студії новопризначеному голові комісії з реорганізації ДП «Українська студія телевізійних фільмів “Укртелефільм”» Олені Любченко

Дніпровським УП ГУ НП в Києві було відкрито кримінальне провадження щодо керівництва «Укртелефільма», яке 30 листопада 2015 року відмовилось передати справи, документи та печатки студії новопризначеній голові комісії з реорганізації компанії Олені Любченко.

Провадження було відкрито за статтями 206-2 (Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації), 356 (Самоправство) та 357 (Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження) Кримінального кодексу України.

10 лютого відбулось судове засідання щодо керівництва «Укртелефільму». У коментарі сайту «Суспільне мовлення» перший заступник генерального директора НТКУ Олександр Харебін розповів, що рішення суду лише частково задовольнило вимоги НТКУ. За його словами, Суд не надав документів «Укртелефільму», які потрібні для створення Суспільного мовника.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1893
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду