Влада не здатна завадити наступу сепаратистського радіо на Луганщині – «Радіо Свобода»

Влада не здатна завадити наступу сепаратистського радіо на Луганщині – «Радіо Свобода»

12 Лютого 2016
1291
12 Лютого 2016
18:40

Влада не здатна завадити наступу сепаратистського радіо на Луганщині – «Радіо Свобода»

1291
У ефірі міста Северодонецьку (Луганська область) з’явились одразу дві сепаратистські FM-радіостанції з окупованої частини області, які мовлять на хвилях українських радіостанцій і глушать їх.
Влада не здатна завадити наступу сепаратистського радіо на Луганщині – «Радіо Свобода»
Влада не здатна завадити наступу сепаратистського радіо на Луганщині – «Радіо Свобода»

Про це йдеться у сюжеті журналістки «Радіо Свобода» Вікторії Ковальової.

Як повідомляє журналістка, приймати сепаратистські радіостанції, що мовлять з окупованого Луганська, поки можливо тільки в приватному секторі Северодонецька, у мікрорайонах із багатоповерхівками сигнал губиться.

Наступу сепаратистських радіостанцій не можуть в Україні протистояти ні на місцевому, ні на державному рівні, йдеться у сюжеті. Адже, незважаючи на військові дії на Донбасі, процедура відключення мовлення в Україні відбувається за правовою процедурою мирного часу.

Директор департаменту внутрішніх комунікацій Луганської обласної військово-цивільної (ОВЦА) адміністрації Денис Денищенко заявив, що місцева влада піднімає питання сепаратистського мовлення на підконтрольній України території, але він не може сказати, коли це буде вирішено.

«Ми живемо у Луганській області у стані війни, але всі питання у нас вирішуються, нібито у нас війни немає. Це місяці - навіть не тижні. Тому, чесно кажучи, мені важко вам сказати, яким чином буде вирішено це питання. Ми його якраз піднімаємо. У нас така ситуація не тільки тут. Я навіть не кажу зараз про лінію зіткнення. У нас вздовж кордону із Російською Федерацією через те, що з російського боку потужні передавачі, російські канали дуже добре транслюються на нашу територію», - розповів він.

Журналістка посилається також на думку керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туки, який вважає, що законослухняність української сторони грає на руку сепаратистам. Він переконаний, що вирішити проблему можна політичною волею у вищих ешелонах влади, але її поки що немає.

«Коли наші медійники починають працювати на тих частотах, які їм виділяються комісією з Києва, протилежна сторона досить швидко, іноді два-три дні, вмикає певне обладнання, і сигнал глушиться. Технічно це дуже просто перейти з однієї частоти на іншу. Але це буде порушенням закону. Наші цього не роблять», - зазначив Георгій Тука.

Як йдеться у сюжеті, заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова, приїхавши до Северодонецька, повідомила про плани встановити телевежу на підконтрольній Україні території, щоб покрити національним сигналом усю Луганську область, але глушити рупори пропаганди невизнаних республік не входить до обов’язків міністерства, зазначає журналістка.

«Наше міністерство створено для того, щоб ми збільшували кількість інформаційних каналів, а не зменшували їх. Це перше. Друге, в нашому міністерстві просто немає таких технологій», - сказала Тетяна Попова.

Нагадаємо, у лютому заступниця міністра інформаційної політики України Тетяна Попова повідомила, що у Луганській області буде встановлено нову 135-ти метрову телевежу для забезпечення мовлення українських телерадіоканалів на тимчасово окуповану частину Луганщини.

Міністерство інформаційної політики (МІП) України повідомило, що  5 січня відновлено мовлення програм Першого каналу «Українського радіо» (УР-1) на хвилях 88,7 МГц у Волновасі, на 89,9 МГц у Костянтинівці (обидва міста – Донецька область) та на 106,9 МГц у місті Широкому (Луганська область).

 У січні Міністерство інформаційної політики (МІП) України підготувало пам'ятку по налаштуванню прийому українських ТБ і радіоканалів для громадян, які перебувають на території тимчасово окупованих сепаратистами районів Донецької та Луганської областей. Широке (Луганська область). Щоб налаштувати прийом ТБ-сигналу поблизу Широкого, треба направити антену у напрямку міста і здійснити автопошук каналів. Приймати таким чином можна канал «ЛугТРК» (25 канал). Для прийому сигналу українських FM/AM радіостанцій, треба налаштувати радіоприймачі на такі хвилі: «Громадське радіо» - 101,8 FM, «Русское радио Украина» - 104,8 FM, ОДТРК «Пульс» - 99,5 FM, Перший канал «Українського радіо» (УР-1) – 106,9 FM, Іномовлення НТКУ (19.00-23.00) – 1431 АМ.

 

Фото - скрін відео «Радіо Свобода» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1291
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду