Російська ФСБ підозрює екс-співробітника кримськотатарського каналу ATR в міжнародному тероризмі

Російська ФСБ підозрює екс-співробітника кримськотатарського каналу ATR в міжнародному тероризмі

12 Лютого 2016
1874
12 Лютого 2016
17:48

Російська ФСБ підозрює екс-співробітника кримськотатарського каналу ATR в міжнародному тероризмі

1874
У Бахчисараї в окупованому Росією Криму відбувся обшук у чергового колишнього співробітника каналу ATR Рустема Османова. Російська ФСБ підозрює його в причетності до міжнародної терористичної організації, діяльність якої заборонена на території РФ.
Російська ФСБ підозрює екс-співробітника кримськотатарського каналу ATR в міжнародному тероризмі
Російська ФСБ підозрює екс-співробітника кримськотатарського каналу ATR в міжнародному тероризмі

Відео про обшук в будинку Рустема Османова викладено на YouTube користувачем Bahcrua.

Відео вдалося зняти завдяки активності кримськотатарської громади Бахчисараю.

Коли співробітники ФСБ намагалися здійснити обшук у колишнього співробітника каналу ATR, представники громади вимагали показати відповідну постанову суду.

«Постанову суду не знімаємо!», - попередили і зачитали постанову вголос. Виявилося, що постанову про обшук видав міський суд Севастополя. При цьому співробітники ФСБ заявили, що місто Бахчисарай відноситься до юрисдикції севастопольського суду.

У постанові суду було вказано, що ФСБ підозрює Рустема Османова у причетності до міжнародної терористичної організації. «Управлінням ФСБ по республіці Крим і місту Севастополю перевіряється протиправна діяльність Османова Р.О., який, можливо, причетний до діяльності міжнародної терористичної організації (МТО) "Аль ісламія" партії ісламського звільнення, яка рішенням суду Російської Федерації від 14.02. 2003 року визнана терористичною, і її діяльність на території РФ заборонена. За наявними даними, зазначені протиправні дії Османов Р.О. здійснює з використанням житлового приміщення, розташованого за адресою своїй реєстрації, де проводяться збори учасників, планується організація діяльності МТО, зберігаються предмети і документи, що свідчать про протиправну діяльність. Для перевірки протиправної діяльності Османова Р.О. необхідне проведення оперативно-розшукових заходів - обстеження приміщень, будівель, споруджень, ділянок місцевості і транспортних засобів», - йшлося у постанові суду, яку зачитав співробітник ФСБ.

Також вказано, що обшук здійснюється «з метою припинення Османовим Р.О. тяжкого злочину, передбаченого ч.2 ст.205.5 КК РФ щодо участі в діяльності терористичної організації».

Коли Рустема Османова вивели після обшуку співробітники ФСБ, аби забрати «для бесіди», представники кримськотатарської громади почали вимагати, щоб російські силовики показали документ, який дозволяє його затримувати.

«Ви покажіть документ згідно якого ви його забираєте», - вимагали присутні, на що представник ФСБ заявив, що «не треба ускладнювати» і «його сім’я знає, куди ми його забираємо». Після цього російський силовик заявив: «Він має право не їхати, але ми потім почнемо по-іншому розмовляти». Коли громада обурилась відвертою погрозою, представник ФСБ заявив, що Рустема Османова буде викликано повісткою.

Згодом прибулий на місце заступник начальника відділу ФСБ по Бахчисарайському району, підполковник Павло Сигачов вимагав, аби Рустем Османов поїхав до відділку ФСБ для «проведення оперативно-розшукових заходів». Коли той відмовився, Павло Сигачов заявив: «Добре, буде тобі повістка».

Рустем Османов все ж таки побував на допиті в ФСБ, але його не було затримано. «У мене відбувся обшук. Була вилучена комп’ютерна техніка, носії, жорсткі диски, оптичні диски, була вилучена книжка «Фортеця віруючого» і книжки для навчання арабській мові. Під час допиту задавали питання, чи є я учасником терористичної організації, чи підтримую я терористичну організацію ІДІЛ, чи є в мені знайомі, чи шукаю я контактів. На що я відповів, що контактів не маю, не цікавлюсь. І відношення до політики – я сказав, що ніякої політичної діяльності не веду», - заявив він після допиту.

Як повідомляє видання turkasi.net, у Криму кілька днів поспіль продовжуються обшуки, допити і затримання кримських татар та інших кримчан. З 14 затриманих ФСБ відпустила після допиту десятьох. Під вартою залишаються Емір-Усеїн Куку, Енвер Бекіров, Муслім Алієв і Вадим Сірук. Їм інкримінують частину 1 і 2 статті 205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації і участь в діяльності такої організації).

Нагадаємо, 2 листопада 2015 року в Криму відбулися обшуки ФСБ в помешканнях колишніх співробітників ATR Лілії Буджурової та Ельзари Іслямової, а також в офісі каналу в Сімферополі та в помешканнях власника ATR Ленура Іслямова й на його підприємствах. Обшук у помешканні пані Буджурової відбувся в рамках кримінальної справи проти власника телеканалу ATR Ленура Іслямова – громадянина Росії, який живе на материковій Україні та який є одним з ініціаторів блокади Криму. Обшук тривав близько 8 годин. Наступного дня Лілія Буджурова прокоментувала обшуки й зокрема заявила: «Не лякайте мою Батьківщину і родину автоматами!».

9 грудня 2015 року в Криму представники російської окупаційної влади знову провели обшук в будинку екс-гендиректора кримськотатарського телеканалу ATR Ельзари Іслямової, а наступного дня – у колишнього редактора кримськотатарського телеканалу ATR Романа Спиридонова.

12 жовтня 2015 року окупаційний Центральний районний суд Сімферополя (Крим) визнав колишнього оператора кримськотатарського каналу ATR  Ескендера Небієва винним у застосуванні сили до представників партії «Русское единство» під час мітингу під стінами кримського парламенту 26 лютого 2014 року. Пана Небієва засуджено за ч. 2 ст. 212 Кримінального кодексу РФ («участь у масових заворушеннях, які супроводжуються насильством») до двох років та шести місяців ув'язнення умовно. Рішення виніс суддя Юрій Гулевич.

 

Рустем Османов. Фото - скрін відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1874
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду