Американці заблокували домен forbes.ua, який використовував за франшизою медіахолдинг Курченка

Американці заблокували домен forbes.ua, який використовував за франшизою медіахолдинг Курченка

11 Лютого 2016
1801
11 Лютого 2016
14:26

Американці заблокували домен forbes.ua, який використовував за франшизою медіахолдинг Курченка

1801
Домен першого рівня видання «Forbes Україна» forbes.ua, який був нещодавно був розблокований за рішенням суду в Україні, знову став недоступним. Наразі користувачі сайту здебільшого автоматично перенаправляються на сайт forbes.net.ua. Видання «Forbes Україна» належить «Українському медіа холдингу» (UMH Group) Сергія Курченка і видається за франшизою правовласника - американського видавничого дому Forbes Media.
Американці заблокували домен forbes.ua, який використовував за франшизою медіахолдинг Курченка
Американці заблокували домен forbes.ua, який використовував за франшизою медіахолдинг Курченка

Як повідомляє «Українська правда», при спробі відкрити цю адресу користувачі отримують різний результат в залежності від пристрою та інтернет-провайдера. У частині випадків відбувається переадресація на домен другого рівня forbes.net.ua, деякі користувачі бачать повідомлення про захист домену за допомогою MarkMonitor (онлайн-сервіс, призначений для захисту торгових марок в інтернеті).

Олександр Ольшанський, власник компанії Imena.ua, яка повинна була за рішенням українського суду розблокувати домен першого рівня forbes.ua, пояснив, що нинішнє блокування за допомогою системи MarkMonitor було здійснене американцями незалежно від українського реєстратора.

«Фактично, якщо вони (американці) власники, у них залишається вся повнота влади», – додав він.

В Україні отримати право на реєстрацію домену рівня .ua можна лиш за наявності прав на відповідну торгову марку.

Домен forbes.ua був зареєстрований в інтересах UMH Group в реєстраторі Imena.ua.

«Нам принесли рішення суду і в ньому було написано, що ми повинні відновити доступ до домену forbes.ua. Ми відновили, але для нас це була досить велика несподіванка», – пояснив Олександр Ольшанський, пише «Українська правда».

При цьому він додав, що рішення українського суду було «половинчатим і не до кінця зрозумілим», оскільки у ньому не враховувалася позиція американського Forbes як власника торгової марки.

«Детектор медіа» звернувся до прес-служби UMH Group і очікує на офіційний коментар щодо блокування домену forbes.ua.

Нагадаємо, 7 серпня 2015 року припинив працювати сайт української версії журналу Forbes forbes.ua. Натомість матеріали видання розміщувалися за адресою forbes.net.ua. При цьому переадресації зі старого сайту на новий не відбувалося.

8 серпня компанія Forbes Media в особі старшого віце-президента з корпоративних комунікацій Forbes Мії Карбонелл заявила, що UMH Group більше не має права використовувати бренд Forbes, а також контент цього видання.  

Навесні 2014 року стало відомо, що американський видавничий дім Forbes відкликає ліцензію на випуск української версії журналу Forbes у компанії UMH Group. Згідно з офіційним листуванням юристів, «асоціація з "Forbes Україна" під керівництвом Сергія Курченка завдала шкоди престижу бренду Forbes і заплямувала товарний знак Forbes».

В офіційній заяві, поширеній 1 квітня 2014 року, UMH Group заявила, що видання журналу «Forbes Украина» продовжується «на законних підставах, відповідно до умов ліцензійної угоди і за узгодженням з власником брендуForbes Media LLC (США)».

У грудні 2015 року господарський суд однієї з областей України зобов'язав доменного реєстратора Imena.ua розблокувати домен першого рівня forbes.ua. Представники американського видавничого дому Forbes Media заявлили, що розблокування домену forbes.ua відбулось без їх відома.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1801
Читайте також
18.06.2018 14:20
Дар’я Мещерякова
для «Детектора медіа»
1 576
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду