Міліціонери, які били журналістів на Євромайдані в Запоріжжі, досі не покарані - прокуратура (ДОПОВНЕНО)

Міліціонери, які били журналістів на Євромайдані в Запоріжжі, досі не покарані - прокуратура (ДОПОВНЕНО)

10 Лютого 2016
2034
10 Лютого 2016
16:10

Міліціонери, які били журналістів на Євромайдані в Запоріжжі, досі не покарані - прокуратура (ДОПОВНЕНО)

2034
Досі не покарані міліціонери, які причетні до розгону учасників запорізького Євромайдану 26 січня 2014 року – у тому числі винні у побитті журналістів, операторів і стримерів.
Міліціонери, які били журналістів на Євромайдані в Запоріжжі, досі не покарані - прокуратура (ДОПОВНЕНО)
Міліціонери, які били журналістів на Євромайдані в Запоріжжі, досі не покарані - прокуратура (ДОПОВНЕНО)

Про це під час брифінгу в Києві заявив прокурор Запорізької області Олександр Шацький, повідомляє «Радіо Свобода».

«Неможливо ідентифікувати особи ані працівників міліції, ані "тітушок", які наносили тілесні ушкодження. В Запоріжжі пішли шляхом виявлення тих осіб, які організували жорстокий розгін. За півроку були встановлені 502 працівники міліції, які брали участь у подіях 26 січня, десь 400 так званих "тітушок"», – повідомив Олександр Шацький.

Прокурор області зазначає, що до кримінальної відповідальності з цих осіб ніхто не притягнений, адже, за його словами, «наше законодавство так діє, що ми повинні доводити, що ця особа била цю людину».

Водночас він заявив, що прокуратурою скеровані до суду обвинувальні акти щодо колишнього голови Запорізької облради Віктора Межейка та екс-голови Запорізької ОДА Олександра Пеклушенка, також до суду спрямовано обвинувальний акт щодо колишнього начальника головного управління МВС України в області, генерал-майора міліції Володимира Серби.

Зокрема, Кіровський районний суд Кіровограда ухвалив рішення щодо Віктора Межейка – п’ять років позбавлення волі з іспитовим терміном на три роки з позбавленням права обіймати посади в органах місцевого самоврядування на три роки.

Олександр Шацький також додав, що провадження щодо одного із фігурантів справи про незаконний розгін запорізького Євромайдану Олександра Пеклушенка було закрито через його самогубство.

Внаслідок разгону запорізького Євромайдану 26 січня 2014 року силовики затримали близько 50 його учасників, понад сотня людей зазнали травм.

У лютому до редакції «Громадського ТБ Запоріжжя» було надіслано аудіозапис, голос на якому, за твердженням автора, належить заступнику начальника ГУ Нацполіції України в Запорізькій області (на той момент заступник начальника ГУ МВС України в Запорізькій області) Андрію Долинному. Він також стверджує, що аудіозапис було зроблено за кілька днів після розгону запорізького Євромайдану. Голос у запису загалом виправдовує дії правоохоронців, але заявляє, що йому не подобається те, що відбулося із журналістами.

«Тому, що стосується афекту, я вам скажу так: мені дуже неприємно, що сталося з Дмитром Смольєнко (журналіст "Укрінформу". – Ред.). Чому, тому що я його добре знаю, вважав, що ми з ним товариші, але, до речі, після цього випадку він підійшов навіть зі мною привітався. Ось. Мені це неприємно. Але в цій ситуації по-іншому бути не могло, однозначно б хтось ... Один з журналістів ТРК "Запоріжжя" взагалі затриманий по 208-й, під домашнім арештом, тобто ситуація неадекватна однозначно. Спочатку неадекватна», - йдеться у запису.

Нагадаємо, за даними різних ЗМІ, під час жорстокого розгону Євромайдану в Запоріжжі постраждали як мінімум чотири журналісти і стримери – Юрій Гудименко, який у своєму Facebook, розповів про події того дня, журналісти Максим Щербина, Дмитро Смольєнко («Укрінформ») і оператор Запорізької обласної державної телерадіокомпанії (ОДТРК) Євген Удовиченко.

Коли Євген Удовиченко знімав на камеру події розгону Євромайдану 26 січня, до нього підбігли невідомі і почали бити з криками: «Западенець?», «Бандерівець?». «Тітушки» відібрали в оператора камеру і документи. Після цього на нього напав «Беркут» з криками: «Руки за спину!». Міліціянти почали його бити, затримали і потягли до автозаку. Оператор згодом повідомив, що в Орджонікідзевському райвідділку міліції, куди його доставили, було біля 40-50 затриманих, а допиту він очікував до глибокої ночі.  28 січня побитому та затриманому під час розгону Євромайдану Євгену Удовиченку Ленінський районний суд Запоріжжя визначив запобіжну міру - два місяці домашнього арешту. Йому інкримінували спробу захоплення адміністративного будинку, спротив співробітникам міліції і низку інших правопорушень.  Оскільки «тітушки» відібрали у оператора камеру і рюкзак із документами, він не міг довести факт насильства. 

Юрія Гудименка було побито, незважаючи на журналістське посвідчення. «Це бійня. Проспект перекритий. Ми знімали, поки могли. Геннадій Волков і його оператори - справжні герої. Я знімав, поки не отримав кийком по руці, в якій стискав  журналістське посвідчення. Рука начебто ціла, тільки палець зламаний. Лікарні забиті побитими»,повідомив у Facebook  Юрій Гудименко.

Як повідомляла 26 січня 2014 року «Українська правда» з посиланням на свідків розгону, журналіста Дмитра Смольєнка побили під час розмови по мобільному. Пізніше, як стало відомо з повідомлення журналіста Максима Щербини, також побитого на мітингу 26 січня у Запоріжжі, місцевого журналіста Смольєнка випустили з Орджонікідзевського райвідділку міліції, де він утримувався.

Пізніше головний міліціонер області Володимир Серба, коментуючи події на Запорізькому Майдані заявив: люди побачили міліцію і самі розбіглися.

 

Фото - z-city.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2034
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду