ГО протестують проти обшуків із вилученням обладнання у провайдерів телекомунікацій

ГО протестують проти обшуків із вилученням обладнання у провайдерів телекомунікацій

10 Лютого 2016
1102
10 Лютого 2016
12:45

ГО протестують проти обшуків із вилученням обладнання у провайдерів телекомунікацій

1102
Низка українських громадських об’єднань направили Президенту України, голові Верховної Ради і Прем’єр-міністру України звернення щодо неправомірних дій правоохоронних органів України та спроб вилучення обладнання у суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері зв’язку, інформатизації та ІТ-сфері.
ГО протестують проти обшуків із вилученням обладнання у провайдерів телекомунікацій
ГО протестують проти обшуків із вилученням обладнання у провайдерів телекомунікацій

Про це йдеться у документі, копію якого отримав «Детектор медіа».

23 січня Іван Пєтухов, власник і президент компанії «Адамант», яка надає послуги інтернет-доступу і хостингу, повідомив , що співробітники СБУ і бійці спецпідрозділу «Альфа» провели обшуки в київському офісі його компанії, повідомляє «Новое время». При цьому він заявив, що під час обшуку були вилучені документи і обладнання.

Через два дні, 25 січня, речник СБУ Олена Гітлянська на своїй сторінці в Facebook повідомила, що обшуки в офісі компанії «Адамант» пов’язані із тим, що Служба безпеки України спільно з іноземними правоохоронними органами вживає заходів із припинення діяльності міжнародного хакерського угрупування. 

«Один з учасників групи є громадянином України, який перебуває у міжнародному розшуку, розмістив серверне обладнання на технічному майданчику українського провайдера "Адамант". За його допомогою хакерське угрупування викрадало кошти з рахунків іноземних фінансових установ, поширював вірусне програмне забезпечення тощо.  Для проведення експертного дослідження, документування злочину та на виконання клопотання іноземних правоохоронних органів про надання правової допомоги у кримінальному судочинстві серверне обладнання вилучено з технічного майданчика провайдера. Тривають слідчі дії», - повідомила Олена Гітлянська.

Вона також заявила, що «наші співробітники діяли виключно у правовому полі» і від імені СБУ заявила, що їм «незрозумілі звинувачення керівництва провайдера на адресу Служби, які вони поширюють у ЗМІ».

У заяві ГО йдеться, що чисельні попередні звернення до вищого керівництва держави щодо обшуків у ІТ-компаніях, не принесли реальних результатів, і українські силовики продовжують вилучати обладнання, не враховуючи можливості отримання необхідної слідству інформації без таких дій.

«Практика застарілої системи "попередників" щодо вилучення серверного обладнання правоохоронними органами України, що набула загрозливого для українського громадянського суспільства і економіки характеру, стає більш нахабною та безкомпромісною. Слідчі судді, порушуючи норми та положення КПК, приймають рішення щодо вилучення телекомунікаційного обладнання і не враховують можливість зняття інформації без вилучення цього обладнання», - йдеться у заяві.

Представники громадянського суспільства заявляють про неправомірні дії і необґрунтовані спроби співробітників Служби безпеки України застосувати силовий сценарій, у тому числі - за участю спецпідрозділу СБУ «Альфа», як це було у випадку по відношенню до ТОВ «Адамант» 19 січня.

«Посилаючись на нібито клопотання компетентних органів іншої держави в рамках надання міжнародної правової допомоги, співробітниками СБУ була проведена спроба вилучення телекомунікаційного обладнання клієнтів компанії та запроваджені методи психологічного тиску на її власників, які є громадськими діячами, що призвело до іміджевих втрат компанії та завдання моральної шкоди співробітникам», - йдеться у зверненні до вищого керівництва України.

У заяві наголошується на неадекватності дій силовиків, що, на думку ГО-підписантів, має на меті не розслідування злочинів, а залякування ІТ-сектору.

«Як і раніше, жорстокість у виборі заходів процесуального впливу, неадекватність вживаних репресивних інструментів свідчать про те, що їх основною метою є не розслідування злочинів і встановлення винних у їх скоєнні, а залякування представників ІТ-сектору та створення схем для вимагання і корупції, а також впливу на громадських діячів, які відстоюють незалежність України, захищають неправдиво заарештованих, борються з корупцією, забезпечують вільний доступ до інформації в Україні, відстоюють демократичні цінності», - зазначається у заяві.

Представники ГО вимагають створити у Верховній Раді України Тимчасову слідчу комісії (ТСК) для проведення розслідування усіх неправомірних дій по відношенню до ІТ-компаній та залучити до її роботи громадськість. Також вони пропонують почати реформування Служби безпеки України за досвідом створення Національної поліції України.

Заяву підписали голова правління громадської спілки «Національна Асамблея України», власник і президент компанії «Адамант» Іван Пєтухов, а також керівники 15 інших громадських об’єднань.

 

Обшук в компанії «Адамант». Фото - скрін з відео користувача YouТube «Національна Асамблея України»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1102
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду