Норвегія вводить 25-відсоткове відшкодування для іноземних знімальних груп

Норвегія вводить 25-відсоткове відшкодування для іноземних знімальних груп

11 Жовтня 2015
1230
11 Жовтня 2015
17:48

Норвегія вводить 25-відсоткове відшкодування для іноземних знімальних груп

1230
Норвегія вводить 25-відсоткове відшкодування для іноземних знімальних груп
Норвегія вводить 25-відсоткове відшкодування для іноземних знімальних груп

З 2016 року норвезький уряд вводить модель заохочення для розвитку місцевої кіноіндустрії: повернення зарубіжним знімальним групам 25% (до 5 млн Євро) коштів, витрачених на зйомки у Норвегії. Про це повідомляє сайт Сineuropa.

 

На нову ініціативу у бюджеті країни вже закладено 4.7 млн Євроз  87 млн, виділених  для фінансування кіно у 2016. Це на 5% більше у порівнянні з 2015 роком.

 

На презентації державної ініціативи 7 жовтня 2015 Міністр культури Норвегії Торхильд Відвей сказала: «Норвегія багата на локації для зйомок, і це на додачу до професійної і досвідченої кіноіндустрії. У нас багата культурна історія, унікальні природний і культурний ландшафти. Ця заохочувальна модель допоможе посилити конкурентну перевагу Норвегії».

 

А чиновник від кіновиробництва  Зігмунд Еліас Холм з Bergen's Western Norway Film Commission нагададала, що послаблення місцевої валюти на 45% по відношенню до долара за останні три роки і паралельне посилення євро і фунта стерлінга роблять Норвегію ще більш привабливою країною для зйомок.

 

У 2016 році у Норвегії планують подвоїти прямі державні інвестиції у місцеві кінофонди (до 2.1 млн Євро), але надати їх у 2-3 кінофонди замість нинішніх п'яти.

 

Коментар до такого нововведення «Детектор медіа» надала українська група StarLightMedia, що входить до ініціативної групи «Кінокраїна».

 

«"КіноКраїна" також пропонує ввести 25% повернення зарубіжним продюсерам коштів, витрачених на зйомки в Україні, - йдеться у повідомленні StarLightMedia  для ЗМІ. - Проте для цього іноземний продюсер має також пройти так званий «культурний тест», що оцінює внесок фільму, що знімається, в Україну. Цей та інші інструменти заохочення вітчизняної кіногалузі закладені у проект Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» № 3081-1, зареєстрованого у Верховній Раді України 30.09.2015, і важливо, щоб народні депутати проголосували за нього позитивно».

 

«Україна прагне увійти до ‘'клубу'' розвинутих європейських країн, але ми бачимо, name="_GoBack">яка там економічна конкуренція. Держави борються за зайнятість своїх кваліфікованих громадян, за те, щоб культурні події відбуалися саме на їхній території. Це прагматичный світ, у хорошому розумінні цього слова, де цінуються ініціатива, праця. Через це мені здається, дуже важливо, щоб народні депутати підтримали законопроект про розвиток кіноіндустрії у нашій країні. Маючи такі кваліфіковані кадри, які є в українській кіно- і телегалузі, було б нерозумно втрачати таку конкурентну перевагу у міжнародному розділенні праці», - зазначив керівник проекту «КіноКраїна» у медіагрупі StarLightMedia, директор з правових та регуляторних питань групи Анатолій Максимчук.

 

Нагадаємо, голова Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко вивчає міжнародну практику відшкодувань ПДВ для іноземних кіновиробників.

 

Ініціативну групу «КіноКраїна» було створено 9 липня телегрупами StarLightMedia, Inter Media Group, «Медіа Група Україна» та кіностудією Film.ua Group, Star Media і Pro TV. У липні до групи приєдналася студія «Квартал 95», що виробляє прокатне кіно, серіали, анімацію і шоу. Учасники ринку об'єдналися  довкола моделі стимулирования украинского производства массовых фильмов и сериалов виробництва вітчизняного кіно- та телепродукту для масового глядача.

 

Одне з ключових завдань «КіноКраїни» - реформування законодавства України з метою створення сприятливих економічних умов як для розвитку ринку виробництва усередині країни, так і для залучення зарубіжних інвестицій у галузь.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1230
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду