Замість Ахтема Сеітаблаєва роман Андрія Кокотюхи екранізує Заза Буадзе

Замість Ахтема Сеітаблаєва роман Андрія Кокотюхи екранізує Заза Буадзе

3 Жовтня 2015
1952
3 Жовтня 2015
10:41

Замість Ахтема Сеітаблаєва роман Андрія Кокотюхи екранізує Заза Буадзе

1952
Замість Ахтема Сеітаблаєва роман Андрія Кокотюхи екранізує Заза Буадзе
Замість Ахтема Сеітаблаєва роман Андрія Кокотюхи екранізує Заза Буадзе

Роман Андрія Кокотюхи «Червоний» замість Ахтема Сеітаблаєва екранізуватиме Заза Буадзе. Про це стало відомо 21 вересня на спільному засіданні членів Експертної комісії з питань кінематографії та представників Державного агентства України з питань кіно. Експерти одноголосно вирішили рекомендувати Держкіно здійснити заміну режисера.

 

Як писала «Детектор медіа», у грудні 2014 року відбувся 7 пітчинг Держкіно, на якому фільм «Червоний» було презентовано у секції «Ігрові фільми, розраховані на широку глядацьку аудиторію». Проект посів третє місце за результатами голосування експертів. На пітчингу проект презентував режисер Ахтем Сеітаблаєв.

 

Заза Буадзе так прокоментував «Детектор медіа» своє рішення працювати на цьому проекті: «Мені запропонували проект, я прочитав сценарій та роман. Матеріал та ідея мені сподобалися. Автор та продюсер погодилися з моїми пропозиціями», - сказав він.

 

Продюсер проекту Володимир Філіппов (компанія «Інсайт Медіа»), відповідаючи на запитання «Детектор медіа» щодо того, чим викликана заміна режисера, вказав «колосальну зайнятість» Ахтема Сеітаблаєва. Також на прохання ТК він обґрунтував, чому продюсери зупинилися на кандидатурі саме Зази Буадзе. Подаємо коментар пана Філіппова повністю:

 

«На проекті "Червоний", який створюється за сценарієм Андрія Кокотюхи, затверджено нового режисера-постановника Зазу Буадзе. Із раніше затвердженим режисером Ахтемом Сеітаблаєвим ми за обопільною згодою сторін зупинили відносини, у зв'язку з його колосальним навантаженням. Він, крім того що готує до виробництва одразу два своїх нових повнометражних фільми, ще й знімається в кіно, грає в театрі, працює на телеканалі, одним словом, дуже зайнятий на проектах, які вже розпочаті. Крім цього, Ахтем є активним учасником акцій кримських татар щодо блокади Криму. Ми розуміємо його активну життєву позицію як громадянина і як митця. Ми вдячні Ахтему, що він зміг розставити пріоритети і саме це дозволило нам запросити на проект нового режисера.

 

Грузинський режисер Заза Буадзе десять років живе в Україні. Коли він прочитав сценарій, а потім і роман, він настільки перейнявся темою проекту, що подав переконливе режисерське бачення, яке ми моментально схвалили. Важливо знайти порозуміння між режисером та продюсером, саме у взаєморозумінні між ними криється запорука успіху будь-якого фільму. Важливо відзначити, що Заза щойно завершив роботу над 16-тисерійним телевізійним серіалом (спільно з Тарасом Ткаченком). Це свідчить про те, що він в тонусі! А цей факт дуже важливий, адже ми плануємо провести переговори з одним іname="_GoBack">з лідерів телебачення України, на предмет створення 4-х серійної версії фільму в якій буде більш детально розкрита історія УПА і Норильського повстання.

 

У нас, звісно, не документальне кіно, але герої зібрані із сотень, ні, тисяч образів прототипів, що пройшли через боротьбу і ГУЛАГ. Наш фільм про героїв, яких не вдалося зламати».

 

Нагадаємо, на 7 пітчингу Ахтем Сеітаблаєв презентував одразу два проекти в категорії «Ігрові фільми, розраховані на широку глядацьку аудиторію». Фільм «Її серце» про татарку, яка ризикуючи власним життям рятує кілька десятків єврейських дітей-сиріт під час війни, посів перше місце за оцінками експертів.

 

Як писала «Детектор медіа», 25 вересня колегія Міністерства культури схвалила запропонований Державним агентством з питань кіно проект «Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2015/2016 роки». Це стало можливим після того, як були збільшенні видатки на створення національних фільмів на 100 млн грн. - до 168 млн 320,9 тис. грн. в держбюджеті на 2015 рік. Поки оновлена програма не опублікована на сайті Держкіно.

 

Олеся Анастасьєва для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1952
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду