Державне управління справами знову засекретило мешканців елітних комплексів «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця»

2 Жовтня 2015
2553
2 Жовтня 2015
15:11

Державне управління справами знову засекретило мешканців елітних комплексів «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця»

2553
Державне управління справами знову засекретило мешканців елітних комплексів «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця»

Списки державних чиновників, які користуються послугами елітних комплексів відпочинку «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця», знову є закритою інформацією. Про це повідомляє видання «Українські новини», яке спрямувало відповідні інформаційні запити в Адміністрацію Президента України (АПУ) і Державне управління справами (ДУС).

 

У відповіді директора Будинку відпочинку «Конча-Заспа», якому було пере направлено з ДУС запит, вказується, що в 2014-2015 році було підписано 316 нових договорів на право користування приміщеннями будинку відпочинку та розірвано 21 стару угоду.

 

 

 

Видання нагадує, що інформація про мешканців елітних державних комплексів раніше надавалася: в 2011 році - у відповідь на інформаційний запит «Української правди» Адміністрацією президента України і в 2014 році - на інформаційний запит «Українських новин» ДУС.

 

Інформаційний запит «Українські новини» направили в АПУ і в ДУС, які з 2011 року не вважали інформацію про мешканців елітних селищ закритою, а також давали відповіді на запити щодо цих державних комплексів, визнаючи таким чином себе розпорядниками інформації по «Кончі-Заспі» і «Пущі-Водиці».

 

Цього року відмову у наданні інформації аргументовано статтею закону про конфіденційну інформацію про особу. «Статтею 11 Закону України "Про інформацію" заборонені збір, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди», - йдеться у відповіді на інформаційний запит.

 

«Українські новини» також повідомляють, що у  запиті містилися запитання про фінансування комплексів в 2015 році, зміни в тарифах за користування їх послугами, а також про заходи на виконання президентського указу про скасування пільг і про виконання анонсованої ДУС програми вселення в ці комплекси пересічних громадян, а не високопоставлених держчиновників. У відповіді Будинку відпочинку «Конча-Заспа» йдеться, що угоди на оренду приміщень з пересічними громадянами не укладалися.

 

АПУ у відповідь на запит повідомила, що бюджетні витрати на утримання комплексів були значно скорочені.  Водночас повідомляється, що тарифи на користування послугами елітних комплексів в нинішньому році не змінювалися. При цьому не уточнюється, яким чином цим комплексам вдається зберігати стару плату за послуги за умови зменшення бюджетних витрат.

 

У відповіді т.в.о. керівника ДУС Сергія Борзова майже повністю повторюється відповідь АПУ, але уточнюється, що ДУС не знає, хто проживає в елітних комплексах. Водночас право проживання в яких встановлюється документами АПУ, Верховної Ради і Кабміну та фіксується договорами, що укладаються за поданням глави ДУС - тобто ДУС має у своєму розпорядженні відповідні документи.

 

Перенаправлений ДУС в комплекс відпочинку «Пуща-Водиця» запит «Українських новин» взагалі залишився без відповіді.

 

Нагадаємо, 14 липня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції», що відкриває доступ до реєстрів власників майна, транспортних засобів і землі. 6 серпня закон підписав Президент України. 30 вересня Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка забезпечує відкриття всіх майнових реєстрів та можливість пошуку інформації не лише за об'єктом, а й за прізвищем, ім'ям та по-батькові власника. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2553
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду