До затвердження Українського Оскарівського комітету Американською кіноакадемією висувати фільм на «Оскар» некоректно – НСКУ

До затвердження Українського Оскарівського комітету Американською кіноакадемією висувати фільм на «Оскар» некоректно – НСКУ

1 Жовтня 2015
2321
1 Жовтня 2015
19:14

До затвердження Українського Оскарівського комітету Американською кіноакадемією висувати фільм на «Оскар» некоректно – НСКУ

2321
До затвердження Українського Оскарівського комітету Американською кіноакадемією висувати фільм на «Оскар» некоректно – НСКУ
До затвердження Українського Оскарівського комітету Американською кіноакадемією висувати фільм на «Оскар» некоректно – НСКУ

Національна спілка кінематографістів України (НСКУ) вважає некоректним розпочинати діяльність з приймання та розгляду Українським Оскарівським комітетом фільмів до моменту офіційного затвердження комітету Американською кіноакадемією. Таку заяву зробила НСКУ, відповідаючи на відкритий лист продюсерів стрічок «Брати. Остання сповідь» і «Незламна», які закликали якнайшвидше оголосити прийом заявок і проведення відбору українського кандидата на «Оскар».

 

НСКУ констатує, що 1 жовтня сплив термін подання фільмів на премію Американської кіноакадемії «Оскар» у номінації «Найкращий фільм іноземною мовою». Втім, продюсери стрічок «Брати. Остання сповідь» і «Незламна» звернулися до НСКУ із відкритим листом, закликавши якнайшвидше оголосити прийом заявок і проведення відбору українського кандидата на «Оскар», аби подати стрічку у листопаді, попередньо домовившись про це з Американською кіноакадемією.

 

НСКУ нагадує, що подала до Американської кіноакадемії усі необхідні документи для затвердження нового складу Українського Оскарівського комітету наприкінці червня 2015 року й очікує рішення виконавчого комітету Американської кіноакадемії в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою», який має схвалити Український Оскарівський комітет. Досі виконавчий комітет Американської кіноакадемії для розгляду цього питання не збирався, зауважує НСКУ.

 

Минулого тижня НСКУ спрямувала до Американської кіноакадемії листа, у якому повідомила, що в Україні є низка фільмів, продюсери яких планують подати їх на «Оскар» у номінації «Найкращий фільм іноземною мовою». НСКУ висловила сподівання, що Американська кіноакадемія затвердить склад Українського Оскарівського комітету і надасть можливість Україні висунути свого номінанта на «Оскара» цього року.

 

«Тільки-но виконавчий комітет Академії схвалить новий склад Українського Оскарівського комітету і надасть дозвіл подати фільм, попри те, що строки спливли, терміново і в найкоротший час буде оголошено приймання робіт, організовано їх перегляд і процедуру голосування, аби Україна подала фільм-номінант цього року», - запевняє НСКУ.

 

Нагадаємо, 1 жовтня завершився прийом заявок фільмів на премію Американської кіноакадемії «Оскар» у номінації «Найкращий фільм іноземною мовою». Цього дня продюсери Ігор Савиченко, «Директорія кіно» («Брати. Остання сповідь», «Поводир», Babylon`13, «Зелена Кофта»), Максим Асадчий, Pronto Film («Брати. Остання сповідь», «Поводир», «Імпорт-Експорт», «Мамай»), Єгор Олесов, Film.ua Group («Сторожова застава», «Незламна», «Під електричними хмарами») оприлюднили відкритого листа, у якому закликали негайно вжити заходів для можливості висунення від України у 2015 році фільму на здобуття «Оскара».

 

На їхню думку, отримати шанс на виняток і встигнути подати фільм у листопаді, можна лише, якщо Український Оскарівський комітет вчинить наступні дії:

-спільно з Асоціацією продюсерів України напише термінове звернення до Американської кіноакадемії щодо наявності в Україні єдиного та загальновизнаного Оскарівського комітету, з проханням надати Україні можливість податися цього року після офіційного дедлайну;

-докладе максимальних зусиль, щоб оперативно донести це звернення до Американської кіноакадемії, отримати їх реакцію та оприлюднити її для української спільноти;

- якнайскоріше оголосить прийом заявок та проведе відбір українського кандидата на Оскар;

- заявить у міжнародних ЗМІ, що Україна має фільм-кандидат, щодо якого є консенсус провідних кінознавців країни - і справа лише за формальним затвердженням Американської кіноакадемії.

 

У відповідь генеральний директор Асоціації продюсерів України (АПУ) Денис Масліков повідомив, що АПУ готова надати допомогу в організації роботи комітету, відбору фільму і відправки заявки до Американської кіноакадемії. Але для цього потрібно досягти порозуміння з НСКУ щодо організації роботи комітету та провести засідання комітету.

 

Ігор Савиченко, Максим Асадчий і Єгор Олесов уперше закликали оголосити прийом заявок на висунення фільму від України на премію «Оскар» ще 2 вересня. Після цього АПУ звернулася до голови НСКУ Сергія Тримбача і керівників ініціативної групи Мирослава Слабошпицького і Дениса Іванова з пропозицією об'єднатися заради проведення відбору для висунення фільму від України на премію «Оскар» цього року.

 

Ще в червні НСКУ сформувала новий склад Українського Оскарівського комітету. До нього увійшло 17 діячів кіно та кінокритиків. Водночас генеральний директор АПУ Денис Масліков заявив, що після прийнятих учасниками кіноіндустрії рішень в Україні остаточне слово залишається за Американською кіноакадемією.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2321
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду