Розслідування журналістів каналу ZIK виявило порушення у реалізації програми «Українська книга»

Розслідування журналістів каналу ZIK виявило порушення у реалізації програми «Українська книга»

16 Вересня 2015
2498
16 Вересня 2015
16:35

Розслідування журналістів каналу ZIK виявило порушення у реалізації програми «Українська книга»

2498
Розслідування журналістів каналу ZIK виявило порушення у реалізації програми «Українська книга»
Розслідування журналістів каналу ZIK виявило порушення у реалізації програми «Українська книга»

На телеканалі ZIK вийшов випуск програми журналістських розслідувань «Наші гроші», у якому його автори заявляють, що у реалізації державної програми «Українська книга», яка здійснюється Державним комітетом телебачення і радіомовлення, виявлено значні порушення. Випуск програми ««Українська книга»: переплачують, не читаючи» вийшла в ефірі телеканалу 1 вересня. Запис можна переглянути на каналі програми «Наші гроші» на YouTube.

 

Журналісти програми «Наші гроші» виявили непрозорі і незрозумілі критерії відбору видань, які мають увійти до програми і на закупку яких держава витрачає 50 млн.грн. на рік. Замість того, щоб бібліотеки, які отримують у рамках програми книжки, закуплені за бюджетні гроші, надавали переліки тих видань, які хочуть читати їх відвідувачі, у Держкомтелерадіо створено так звану «Експертну комісію», секретарем якої є начальник управління видавничої справи і преси Держкомтелерадіо Олексій Кононенко. Її члени без будь-яких документально закріплених критеріїв, як стверджує програма, обирають видання на свій смак і розсуд. При цьому вони заявляють, що не в змозі ознайомитись навіть із рецензіями на запропоновані видавництвами книжки.

 

«Є така держпрограма "Українська книга" - еталонний зразок програми українського державного фінансування. Держава платить 50000000 гривень на рік, щоб забезпечити бібліотеки книгами. У бібліотек ніхто не питає - що вони хочуть отримати. Ті кілька сотень книг, які відбираються в програму - вибирає комісія з 17 осіб. Вибирає в стислі терміни з тисяч і тисяч видань. Про якість відбору найкраще говорить член комісії на засіданні: "Ми що, повинні місяць рецензії читати?". Вони відбирають книги, не читаючи рецензії, надані видавництвами. Самі книги, судячи з усього, взагалі ніхто в очі не бачить», - розповів деталі розслідування керівник програми Денис Бігус у своєму Facebook.

 

 

У програмі також йдеться, що до вібраних Експертною радою книжок, що друкуються державним коштом, потрапило видання із поетичними творами для дітей начальника управління видавничої справи і преси Держкомтелерадіо Олексія Кононенка. Конфлікт інтересів чиновника, секретаря Експертної ради не став підставою для відмови включення його творів до програми державного фінансування.

 

Журналісти з'ясували, що в «Українській книзі» кожного року бере участь обмежене коло видавництв - наприклад видавництва «Кліо», «Фоліо». Як йдеться у програмі «Наші гроші», це дає підставу говорити про порушення конкуренції, яке мав би розслідувати Антимонопольний комітет.

 

Олексій Кононенко не бачить проблем у співпраці з обмеженим колом видавництв

 

Водночас Олексій Кононенко не вбачає у цьому ніяких проблем. «Є бюджетні кошти. Є видавництва, які вже працювали у програмі, які вміють і знають, як це робити. Видавництво «Фоліо» завжди виконувало умови договору. Більш того. Це я чесно і спокійно кажу, в мікрофон і на загал. І видавництво «Фоліо», і видавництво «Кліо», і видавництво «Авіаз», і видавництво «Либідь», і видавництво «Мистецтво», і ще багато - це ті, які, працюючи у програмі, не підведуть», - заявив пан Кононенко.

 

Після того, як видання для держзамовлення обере Експертна комісія Держкомтелерадіо, їх починає розглядати тендерний комітет і укладати договори з видавництвами. Як зазначає Денис Бігус, укладання угод відбувається без конкурсу, за переговорної процедурою.

 

У роздріб видання продаються дешевше, ніж обійшлися державі

 

«У результаті в роздробі, на полицях магазинів, ці книги на третину дешевше, ніж оптом для держпрограми», - заявляє керівник програми розслідувань.

 

Журналісти наводять приклади, коли у роздріб видання, які увійшли до програми «Українська книга», продаються значно дешевше тої ціни, за яку їх замовила і придбала держава. Так, книжка «На запах м'яса», видана «Клубом сімейного дозвілля», коштує у роздріб 44 грн., а державі обійшлася коштом 76 грн., «Справа отамана Зеленого» того ж видавництва продається за 36 грн. -  держава заплатила 63 грн., «Чорна дошка» продається за 44 грн. - з бюджету за один примірник цього видання було виплачено 77 грн.

 

Книжка «Українська поезія дітям», до якої увійшли твори секретаря Експертної комісії Держкомтелерадіо Олексія Кононенка, коштує у магазинах 38 грн., а для держави вона обійшлася у 56 грн.

 

Як пояснили журналістам у видавництві «Кліо», держава оплатила всі гонорари авторам книжок, а в комерційному виданні витрати здійснюються лише на друк. «Держава бере на себе витрати на гонорар і підготовку оригінал-макету.  Тобто  ще й гонорар художнику. Тут багато працював художник, на 15 тисяч гонорар художника», - сказала Віра Соловйова, директор видавництва «Кліо».

 

Журналісти стверджують, що навіть із врахуванням гонорарів та всіх додаткових витрат, ціна одного примірника видань є завищеною. Крім того, невідомо, чи укладаються окремо угоди між видавництвами і державою на спільне фінансування підготовки видань, адже за логікою, якщо держава фінансує гонорари, то повинна потім отримувати і частину доходів видавництва від комерційного продажу тиражу цієї книжки. Якщо цього не відбувається, то держава таким чином неправомірно зменшує витрати видавництв і сприяє збільшенню їх комерційного прибутку .

 

Водночас журналісти «Нашей грошей» виявили, що видані за програмою «Українська книга» книжки потрапляють не до бібліотек, а у роздріб, тобто наразі відсутній контроль Держкомтелерадіо за постачанням видань до бібліотечної системи. «Книгу, зі штампом "Надруковано за програмою Українська книга" ми купуємо у вільному доступі. Купуємо в роздріб дешевше, ніж бюджет заплатив за її друк. Але суть в тому, що ця книга взагалі повинна була бути в бібліотеці, а не в магазині. В бібліотеку вона не потрапила», - зазначив Денис Бігус.

 

«Детектор медіа» звернеться до Держкомтелерадіо за коментарем щодо виявлених журналістами програми «Наші гроші» порушень.

 

Нагадаємо, у червні перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак заявив, що порядок, за яким зараз відбувається реалізація бюджетної програми «Українська книга», застарів. Про це він сказав на засіданні Громадської ради Держкомтелерадіо, на якому обговорились запропоновані громадськістю зміни до Порядку реалізації бюджетної програми «Випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга».

 

У травні українські видавці заявили, що вважають, що Україна потребує системної підтримки книговидання та читання як асиметричної відповіді на розв'язану проти неї інформаційну війну.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2498
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду