Форум видавців у Львові пікетують

Форум видавців у Львові пікетують

10 Вересня 2015
4729
10 Вересня 2015
14:01

Форум видавців у Львові пікетують

4729
Форум видавців у Львові пікетують
Форум видавців у Львові пікетують

9 вересня у Львові, під час відкриття Міжнародного літературного фестивалю у межах Форуму видавців відбулися протести. Про це повідомляє ІА ZIK.

 

Представники ГО «Меморіал» висловити своє незадоволення, що серед учасників кижкового форуму є представники видавництв, які начебто друкують українофобські книги.

 

Ще до початку протестів в соціальних мережах поширили публікацію сайту «Хроніка», в якій йшлося про час та місце пікету й було опубліковано фото книжок антиукраїнського змісту, які начебто вийшли в харківському видавництві «Фоліо». На це відреагував генеральний директор видавництва Олександр Красовицький. На своїй сторінці у Facebook він зазначив, що вважає це російською провокацією, спробою дискредитувати українське видавництво «Фоліо» та спровокувати сутички в Україні.

 

«Чергова фсбшна поганка про "Фоліо". У Москві для друку таких книг створено видавництво з назвою "Фоліо", грамотний хід. Після кожній "військової" книги нашого видавництва починається черговий піарвкид. Цей - реакція на книги "Іловайськ" Євгена Положія і "Художник війни" Максима Бутченка. "Фоліо" є і в Празі, і у Відні, і в Римі. У Парижі так називається серія у Галлімара. Та львів'янам продають саме московські книги. У когось є сумніви, хто за це платить? Прошу львівських журналістів вникнути», - написав пан Красовицький.

 

У коментарях проте з'ясувалося, що видавництво під назвою «Фоліо» в Росії існувало з 2002 до 2014 року, а книжки антиукраїнського змісту «Лейтенант з майбутнього», «Україна в крові» та «Ударом на удар» вийшли у іншому російському видавництві «Яуза».

 

Учасники пікету тримали у руках плакати із написами «Видавництво "Фоліо" - ворог України!», «Ні книгам, які вбивають», «Ні зрадникам України», «Ми - за патріотичну українську книгу», «Так - справжній українській книзі!».

 

Як розповів у коментарі журналістам голова правління ГО «Меморіал» Роман Гунда, різні видавництва друкують книги антиукраїнського спрямування, що сіють розбрат та ненависть. Однією з пан Гунда назвав роман Платона Бєседіна «Учитель. Роман перемен», видану українським видавництвом «Фоліо».

 

Активісти вимагали, аби видавництво не брало участі у Форумі. З приводу цього вони звернулися в СБУ та пообіцяли, що протести триватимуть 10 та 11 вересня.

 

«Детектор медіа» звернулася на коментарем до українського письменника та журналіста Андрія Кокотюхи, деякі романи якого також виходили у харківському видавництві «Фоліо».

 

Він нагадав, що 28 серпня видавництво «Фоліо» подало позовну заяву до Шевченківського районного суду Києва у зв'язку з поширенням образливої і недостовірної інформації головою Національної спілки письменників України (НСПУ) Михайлом Сидоржевським.

 

Як повідомляло видання Zahid.net, 21 серпня пан Сидоржевський звинуватив видавництво «Фоліо» і його керівника Олександра Красовицького у виданні «сепаратистської» літератури, в участі у «ідеологічній війні на боці ворога» і в корупції у зв'язку з включенням книги Платона Бесєдіна «Учитель. Роман перемен» у «довгий список» російської книжкової премії «Російський Букер» - 2015. Михайло Сидоржевський скерував на адресу керівників Мінкультури, Держкомтелерадіо та СБУ звернення від імені секретаріату Спілки, у якому наголошує, що «книжка має виразно антиукраїнський та нацистський характер та принижує українців і кримських татар.

 

Олександр Красовицький назвав усі звинувачення наклепом й пояснив сутацію довкола книги Платона Бесєдіна.

 

«Цілком можливо, що керівництво спілки через своє невігластво вирішило таким чином зробити хід у відповідь. Я відхиляю думку Олександра Красовицького, що це росіяни мстяться йому за книги проукраїнської тематики, які нещодавно вийшли у видавництві. На мою думку, це незграбна спроба НСПУ зробити незграбний хід у відповідь й організувати для цього якусь псевдопатріотичну спільноту. Тим більше, що вчора на протестах журналісти запитували учасників протесту, і більшість не знали, проти чого вони протестують», - вважає Андрій Кокотюха.

 

Письменник також розповів, що книги антиукраїнського змісту видавалися в Росії протягом останніх 10 років. За його словами, частина з них не поширювалися на території України. На його думку, протестувати потрібно не проти книг неіснуючого у Росії видавництва, або тих, які не можна купити в Україні, а проти антиукраїнської літератури, яка видана і продається на кожному кроці в Києві. Серед такої він назвав і твори скандального публіциста Олеся Бузини.

 

«Люди, які протестують, не розуміються на процесах на книжковому ринку так само, як і Спілка письменників - вона маргіналізована і знаходиться осторонь всіх цих питань. Це вже не перший випадок, коли псевдо патріотичні організації намагаються боротися з тінями, а не з тим, проти чого справді треба виступати», - зазначив пан Кокотюха.

 

Нагадаємо, у серпні Державна фіскальна служба (ДФС) України  оприлюднила список з 38 книг, щодо яких ухвалено рішення про заборону їх до ввезення на територію України. Відповідна інформація опублікована на сайті ДФС. Всі ці книжки видані у Росії.

 

Раніше Державний комітет телебачення та радіомовлення звернувся до Державної фіскальної служби України з проханням включити до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, 38 книжкових видань антиукраїнського змісту. Перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак зазначив, що це рішення продиктоване необхідністю запобігти застосуванню Російською Федерацією проти громадян України методів інформаційної війни та дезінформації, розповсюдженню ідеології людиноненависництва, фашизму, ксенофобії і сепаратизму.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4729
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду