Словацькі і чеські інтелектуали вимагають звільнити Сенцова, Кольченка та інших українських політв'язнів

Словацькі і чеські інтелектуали вимагають звільнити Сенцова, Кольченка та інших українських політв'язнів

10 Вересня 2015
2885
10 Вересня 2015
12:05

Словацькі і чеські інтелектуали вимагають звільнити Сенцова, Кольченка та інших українських політв'язнів

2885
Словацькі і чеські інтелектуали вимагають звільнити Сенцова, Кольченка та інших українських політв'язнів
Словацькі і чеські інтелектуали вимагають звільнити Сенцова, Кольченка та інших українських політв'язнів

Представники словацької і чеської творчої інтелігенції вимагають від російської влади звільнити незаконно ув'язнених і засуджених громадян України. Про це повідомляє «Укрінформ».

 

Відкрите звернення підписали близько 40 письменників, публіцистів, режисерів, акторів, педагогів, активістів громадянського суспільства із Словаччини та Чехії.

 

«Ми вимагаємо належного правосуддя для несправедливо обвинувачених і просимо про допомогу і підтримку з боку міжнародних юридичних та судових інстанцій, а також урядів вільних демократичних держав. Ми вимагаємо свободи для несправедливо ув'язнених. Ми вимагаємо повного скасування судових вироків і звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва і Олексія Чирнія», - заявив один із авторів петиції словацький громадсько-політичний діяч Юрай Месік.

 

Він повідомив, що звернення було передано до посольств Росії у Братиславі (Словаччина) і Празі (Чехія), урядів країн ЄС, Міжнародного кримінального суду у Гаазі, а також до Європейської кіноакадемії.

 

Словацькі і чеські інтелектуали висловили обурення брутальним порушенням Росією фундаментальних принципів демократії, прав людини, верховенства права.

 

Автори петиції також порівняли сьогоднішні судові процеси в Росії зі сталінськими трибуналами, які діяли у колишньому Радянському Союзі, а також у Чехословаччині.

 

«Ми готові проводити публічні акції та допомагати несправедливо засудженим та переслідуваним жертвам режиму Путіна», - наголошується у зверненні.

 

Як писала «Детектор медіа», 25 серпня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (Росія) засудив Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі в колонії суворового режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив у сукупності за різними статтями до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

 

Захист режисера оскаржив вирок суду за сфабрикованою справою. Крім того, захист Олега Сенцова позивається до російських ЗМІ, які назвали режисера терористом одразу після затримання.

 

Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Прем'є-міністр України Арсеній Яценюк назвали рішення російського політично мотивованим і заявили, що будуть домагатись звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших українських політичних в'язнів у Росії. Міністерство культури України висловило рішучий протест проти рішення російського суду.

 

Згодом Арсеній Яценюк повідомив, що Україна підготувала четвертий позов проти Росії у Європейський суд з прав людини за порушення права на суд українських громадян, утримуваних у РФ.

 

Більше 300 російських діячів мистецтва і журналістів просять Раду з прав людини при президентові РФ (РПЛ) розслідувати застосування тортур до українського режисера Олега Сенцова, якого у Росії засуджено до 20 років ув'язнення за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2885
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду