Іранський кінорежисер присвятив приз Венеційського кінофестивалю Олегу Сенцову

Іранський кінорежисер присвятив приз Венеційського кінофестивалю Олегу Сенцову

7 Вересня 2015
3376
7 Вересня 2015
17:41

Іранський кінорежисер присвятив приз Венеційського кінофестивалю Олегу Сенцову

3376
Іранський кінорежисер присвятив приз Венеційського кінофестивалю Олегу Сенцову
Іранський кінорежисер присвятив приз Венеційського кінофестивалю Олегу Сенцову

Іранський кінорежисер Мохсен Махмальбаф присвятив отриманий ним на Венеційському кінофестивалі почесний приз ім. Робера Брессона українському кінорежисеру Олегу Сенцову. Про це повідомляє «Русская служба ВВС».

 

«Тільки бажання свободи для мешканців своєї країни Олега Сенцова спричинило його жорстоке тюремне ув'язнення на 20 років», - вважає іранський режисер.

 

Приз імені Робера Брессона присуджується Італійським фондом культури та італійською Єпископальною конференцією за духовні пошуки в кіно. Мохсену Махмальбафу його було вручено як «режисеру, який засвідчив, до якої міри тяжким може бути шлях до пошуку духовного сенсу життя».

 

Мохсен Махмальбаф - президент Іранської кіноакадемії. За громадську діяльність у підготовці Іранської революції (1979 року) перед початком перевороту його було ув'язнено на чотири роки.

 

Зі слів Мохсена Махмальбафа, про долю Олега Сенцова він дізнався від Олексія Медведєва, програмного директора фестивалю «Край світу», який проходив на Сахаліні (Росія) в серпні цього року.

 

Нагадаємо,  український кінорежисер Сергій Лозниця закликав керівництво Венеційського кінофестивалю та громадськість вимагати звільнення свого колеги Олега Сенцова з російської в'язниці.

 

Як писала «Детектор медіа», 25 серпня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (Росія) засудив Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі в колонії суворового режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив у сукупності за різними статтями до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

 

Захист режисера оскаржив вирок суду за сфабрикованою справою. Крім того, захист Олега Сенцова позивається до російських ЗМІ, які назвали режисера терористом одразу після затримання.

 

Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Прем'є-міністр України Арсеній Яценюк назвали рішення російського політично мотивованим і заявили, що будуть домагатись звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших українських політичних в'язнів у Росії. Міністерство культури України висловило рішучий протест проти рішення російського суду.

 

Згодом Арсеній Яценюк повідомив, що Україна підготувала четвертий позов проти Росії у Європейський суд з прав людини за порушення права на суд українських громадян, утримуваних у РФ.

 

Більше 300 російських діячів мистецтва і журналістів просять Раду з прав людини при президентові РФ (РПЛ) розслідувати застосування тортур до українського режисера Олега Сенцова, якого у Росії засуджено до 20 років ув'язнення за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3376
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду