Законопроект про створення Фонду соціокультурного розвитку України пройшов громадське обговорення

Законопроект про створення Фонду соціокультурного розвитку України пройшов громадське обговорення

3 Вересня 2015
2982
3 Вересня 2015
10:13

Законопроект про створення Фонду соціокультурного розвитку України пройшов громадське обговорення

2982
Законопроект про створення Фонду соціокультурного розвитку України пройшов громадське обговорення
Законопроект про створення Фонду соціокультурного розвитку України пройшов громадське обговорення

2 вересня відбулася презентація Концепції соціокультурного розвитку України та громадське обговорення законопроекту «Про деякі питання соціального та культурного розвитку України». Ініціатором створення концепції виступила генеральний директор НКММК «Мистецький Арсенал» Наталія Заболотна. В обговоренні взяли участь народні депутати, члени уряду та Адміністрації Президента, а також експерти у сфері культурної політики й менеджменту, економіки, права, діячі культури, громадські активісти, науковці та дипломати.

 

У центрі концепції - ідея створення Державного фонду соціокультурного розвитку України, який акумулюватиме кошти від грального, алкогольного та тютюнового бізнесу та направлятиме їх на підтримку громадських та державних ініціатив (проектів). Такі відрахування матимуть назву «внесок соціальної відповідальності». Відбір проектів для підтримки фондом автори ініціативи пропонують здійснювати не чиновникам, а експертам-практикам соціокультурної сфери - експертній раді фонду.

 

«Ми займалися розробкою Концепції соціокультурного розвитку протягом 3,5 років. Ми вивчили досвід прогресивних держав світу і зрозуміли, що найбільш вдалою і прикладною для нашого законодавства є Концепція розвитку соціокультурної сфери Великої Британії. 20 років тому в цій країні був прийнятий закон, згідно якого був створений фонд, що наповнювався за рахунок відрахувань від національної лотереї Британії. Фонд був покликаний фінансувати проекти на грантових засадах у широкому спектрі соцільної та культурної сфери. За ці 20 років у соціокультурну сферу Великої Британії було вкладено більше 40 млрд фунтів стерлінгів», - сказала під час презентації Наталія Заболотна.

 

Ескпертну раду фонду обиратиме його правління, яке, у свою чергу, призначатиме наглядова рада. Вона складатиметься з 15 осіб - трьох представників від Президента України, двох представників Верховної Ради поточного скликання, двох представників Кабінету Міністрів, чотирьох представників громадських об'єднань та асоціацій, основним видом діяльності яких є діяльність, пов'язана із соціокультурним розвитком, трьох представників громадських об'єднань та асоціацій, основним видом діяльності яких є гральний, алкогольний та тютюновий бізнес (по одному від кожного виду бізнесу), та голови правління фонду.

 

Фонд пропонують наповнювати за рахунок таких джерел:

- внеску соціальної відповідальності;

- коштів місцевих та державного бюджету (частини сплаченого до державного бюджету виробниками та імпортерами алкогольних напоїв та тютюнових виробів акцизного податку);

- благодійних внесків, грантів, технічної допомоги у грошовій або не грошовій формі.

 

Розмір внеску соціальної відповідальності планується встановити не меншим, ніж 10% від чистого прибутку за рік. Кошти від акцизів - на рівні 1% від суми, яка надходить до держбюджету у вигляді акцизного податку.

 

«Ми пропонували 3% від загальної суми надходжень від акцизного податку, але Міністерство фінансів сказало, що щоби забезпечити таку суму, потрібно знайти механізми її компенсації. На даний момент компенсаторів такої суми немає, і можна вести мову про 1%. Але навіть при 1% це все одно близько 273 млн грн. на рік як дохідна частина цього фонду. Кошти від грального бізнесу - це ще від 100 до 500 млн грн. на рік. Якщо ж цей гральний бізнес вдасться вивести з тіні, чого зараз прагне досягти Міністерство фінансів, фонд зможе отримати сумарно до 1,5 млрд грн на рік», - зазначив головний координатор ініціативної групи з розробки законопроекту Антон Дробович.

 

Автори ініціативи пропонують, щоби фонд фінансував соціокультурні проекти в такій пропорції:

- 20% на проекти з розвитку культури та мистецтв;

- 20% на проекти, пов'язані із пошуком, відновленням, збереженням та популяризацією культурної спадщини;

- 20% на проекти з розвитку фізичної культури та спорту;

- 10% на проекти, направлені на стимулювання та розвиток туризму;

- 10% на проекти у сфері освіти та науки;

- 10% на проекти у сфері соціальної підтримки і захисту;

- 10% на проекти у сфері охорони здоров'я.

 

Фонд матиме підрозділ внутрішнього аудиту, а також перевірятиметься Рахунковою палатою раз на рік та міжнародною аудиторською фірмою - раз на три роки.

 

«У фонду, який пропонується створити, є певне дублювання функцій з Міністерством культури. Я вважаю, що такий фонд має замістити більшість функцій міністерства, показавши, що є ефективна модель. Є ще одна проблема: соціокультурне - це завжди розмазування. Я вважаю, що варто звузити цей фонд більше до культурного. Крім того, держава має виробити стимулювання меценатів, щоби фонд наповнювався меценатами і вони мали від цього якісь переваги. Також цей законопроект має ураховувати думку громад з усієї України: це не київський фонд, а український», - висловив свої пропозиції один із учасників обговорення - засновник арт-центру «Я Галерея» Павло Гудімов.

 

Представників Міністерства культури під час презентації концепції та громадського обговорення законопроекту не було. Так само, як і представників Міністерства фінансів, до думки яких час від часу апелювали доповідачі і від яких залежить фінальне рішення щодо механізму фінансування фонду.

 

Нагадаємо, 9 липня, під час презентації ініціативи «#КіноКраїна», віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко разом із головою Держкіно Пилипом Іллєнком представили законопроект «Про державну підтримку кінематографії України». Документ, зокрема, передбачає створення Державного фонду підтримки кіновиробництва, який також частково наповнюватиметься за рахунок надходжень від акцизів і лотерей. При цьому учасники «#КіноКраїни» говорили про те, що для розвитку виробництва масового кінопродукту вони потребують державної інвестиції у розмірі $50 млн (1,125 млрд грн.) на рік протягом п'яти років.

 

23 липня відбулося засідання Секретаріату Правління Національної спілки кінематографістів України щодо внесення змін до законопроекту «Про державну підтримку кінематографії в Україні». У засіданні секретаріату взяв участь Пилип Іллєнко, який на той момент висловив сподівання подати законопроект до Верховної Ради в кінці серпня.

 

28 серпня на засіданні Кабінету Міністрів В'ячеслав Кириленко заявив, що законопроект «Про державну підтримку кінематографії України» повністю готовий, і він має намір пропонувати уряду рекомендувати його внесення до парламенту.

 

Коментуючи слова В'ячеслава Кириленка, Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив на необхідності закласти в бюджет на 2016 рік кошти на кінематограф, а також ухвалити закон про стимулювання кіновиробництва.

 

«Нам необхідно цього року закласти кошти в бюджеті на початок виробництва національного фільму. Вчора я зустрічався з основними телеканалами - вони пропонують прийняти закон про стимулювання кіновиробництва в Україні. Необхідно на бюджет 2016 року також закласти гроші для реального українського кіно», - сказав на засіданні уряду прем'єр Яценюк.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2982
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду