Суд у Єгипті засудив трьох журналістів Al-Jazeera до трьох років позбавлення волі

30 Серпня 2015
2122
30 Серпня 2015
15:04

Суд у Єгипті засудив трьох журналістів Al-Jazeera до трьох років позбавлення волі

2122
Суд у Єгипті засудив трьох журналістів Al-Jazeera до трьох років позбавлення волі

29 серпня суд у Єгипті засудив трьох журналістів телеканалу Al-Jazeera («Аль-Джазіра») з Катару, яких звинуватили в підтримці забороненого поміркованого ісламістського руху «Брати-мусульмани», до трьох років позбавлення волі кожного. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

Такий результат судового перегляду справи, який раніше наказав здійснити Верховний суд Єгипту.

 

Двоє з них, громадянин Канади Мухаммад Фагмі і єгиптянин Багер Мухаммад, перебувають у Єгипті, звільнені під заставу чи підписку про невиїзд після більш як 400 днів за ґратами. Третього, австралійця Пітера Ґреста, Єгипет уже депортував.

 

 

Багер Мухаммад, Пітер Ґресті та Мухаммад Фагмі (фото Reuters за червень 2014 року)

 

Також у цій справі по три роки отримали троє єгипетських студентів, звинувачених разом із журналістами.

 

Крім того, за повідомленнями, пану Мухаммадові додали до терміну ще шість місяців за виявлену в нього кулю.

 

Як заявив суддя Хасан Фарід, суд встановив, що троє працівників телеканалу передавали фальсифіковані новини, не були журналістами і працювали без належних дозволів.

 

Телеканал Al-Jazeera вже заявив, що цей вирок «суперечить логіці і здоровому глуздові». Його також засудила міжнародна правозахисна організація Amnesty International, яка назвала вирок «подзвоном по свободі висловлювання в Єгипті».

 

На прес-конференції в Сіднеї 30 серпня журналіст Пітер Ґрест закликав президента Єгипту Абделя-Фаттаха ас-Сісі помилувати його і двох його колег, передає «Радіо Свобода». Він назвав справу проти нього і колег неправильною і політично мотивованою.

 

Раніше Ґрест і Фагмі в цій же справі засудили до семи років позбавлення волі, а Мухаммада до десяти, але Верховний суд Єгипту направив справу на перегляд. Фагмі й Мухаммад наразі перебувають у Єгипті.

 

Трьох журналістів телеканалу Al-Jazeera затримали ще у грудні 2013 року, а в червні 2014-го офіційно звинуватили в тероризмі і поширенні неправдивої інформації, що, за словами єгипетських правоохоронців, було пов'язано з фактичною інформаційною підтримкою «Братів-мусульман». Їх звинуватили в тому, що вони передавали з Єгипту фальсифіковані повідомлення і тим надавали інформаційну допомогу забороненому й визнаному терористичним рухові.

 

Як писав MediaSapiens, чинна влада Єгипту вважає, що телеканал Al-Jazeera є рупором руху «Брати-мусульмани» і відіграв важливу участь у поваленні режиму Хосні Мубарака.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2122
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду