Зі зверненням на захист Сенцова виступили ще кілька відомих російських режисерів

Зі зверненням на захист Сенцова виступили ще кілька відомих російських режисерів

25 Серпня 2015
3717
25 Серпня 2015
14:26

Зі зверненням на захист Сенцова виступили ще кілька відомих російських режисерів

3717
Зі зверненням на захист Сенцова виступили ще кілька відомих російських режисерів
Зі зверненням на захист Сенцова виступили ще кілька відомих російських режисерів

Відомі російські кінорежисери Володимир Котт, Володимир Мірзоєв, Олексій Герман-молодший, Павло Бардін, Аскольд Куров та Андрій Звягінцев закликали звільнити українського режисера Олега Сенцова, якому сьогодні, 25 серпня, російський суд оголосить вирок. Про це повідомляють видання «Сноб» та «Новая газета».

 

Нагадаємо, на дебатах Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону (Росія), які розпочалися 19 серпня, російський прокурор заявив, що вимагає 23 роки суворого режиму для українського кінорежисера Олега Сенцова за звинуваченням в тероризмі.

 

За словами кінорежисера Олексія Германа-молодшого, зараз відбувається велика трагедія: «Руйнується життя, надії, цілий світ людини, художника, режисера. Ми звикаємо до жорстокості, до крові, стану внутрішньої війни. У нас заглушається гуманізм, який для багатьох був якорем нашого дуже суперечливого життя», - зазначив він.

 

Режисер вважає, що змагання в несправедливості й жорстокості відбуваються по обидва боки кордону та наводить приклад з убивством публіциста Олеся Бузини в Києві. Пан Герман-молодший назвав покарання Олега Сенцова контрпродуктивним і негуманним. Він не впевнений, що заступництво інших режисерів може на щось вплинути.

 

На думку режисера Володимира Котта, головне питання, чи дійсно прокурори вірять в його провину. «Якщо вони розуміють, що вся справа - це непідсудна політична розправа, а вони в даному випадку просто беруть участь у цьому процесі як виконавці, то основна частина відповідальності лежить не на них, а на тих, хто віддав наказ. Якщо ж ці люди щиро вірять, що Сенцов і Кольченко винні в чомусь - тоді це інше. Якщо в головах у суддів, прокурорів, слідчих, оперів вже відбулися незворотні зміни, і вони не відають, що творять, якщо вони насправді перестали відрізняти реальність від фантазій Слідчого комітету - то це пекло, яке сталося на наших очах і якому ми сприяли своїм мовчанням», - каже він.

 

Володимир Мірзоєв вважає, що розумні люди добре розуміють, що справа сфальсифікована і має винятково політичний сенс. Він додав, що російський уряд також прекрасно розуміє, що робить і з якою метою. «Це залякування, спроба показати, що будь-кого - не важливо, режисера чи людину іншої професії, можуть посадити на 23 роки, як якогось страшного вбивцю. При тому, що в справі Сенцова і Кольченка немає ні потерпілих, ні складу злочину. Це можна назвати точковими репресіями», - зазначив режисер.

 

Павло Бардін акцентував на тому, що попри велику кількість розмов у Росії щодо культури в Криму, відомий в усьому світі її представник  Олег Сенцов сидить в ростовському СІЗО.  «Справа Сенцова і Кольченка - це чергова показова прочуханка. Влада зараз навіть не знає, як їй варто з ними вчинити. У Сенцова в Криму є сім'я, і, якщо його випустити, він буде там жити як громадянин України, залишаючись при своїй позиції. Влада цього допустити, мабуть, ніяк не може», - зазначає він.

 

Режисер додав, що за українського кінематографіста неодноразово заступалися діячі з усього світу, але на відомих осіб в Росії все це не діє.

 

Російський режисер Аскольд Куров, який уже понад рік знімає фільм «Звільнити Олега Сенцова», зазначив, що і досі не може повірити в те, що відбувається. «Це абсурд, в який неможливо повірити, це абсолютно кафкіанська історія. Я сподіваюся, що фільм зможе привернути увагу до цих страшних подій, але, на жаль, надії на благополучний результат - виправдання Сенцова і Кольченка - немає. Але це не означає, що всі ми повинні мовчати і залишати спроби хоч щось робити. Зрозуміло, що ті, від кого залежить доля Сенцова, Кольченка і Афанасьєва, ігнорують звернення діячів культури і виступи людей на підтримку арештованих. Може, їх це навіть злить і дратує. Але рано чи пізно спрацюють і звернення, і виступи. Настане час, коли влада більше не зможе тримати їх в заручниках», - прогнозує він.

 

Кінорежисер Андрій Звягінцев передав своє звернення на захист українського колеги «Новой газете». «Жахливо засудити до 23 років в'язниці молоду ще людину, здібного кінематографіста, батька маленьких дітей, зробивши це на основі слів двох свідків, один з яких вже відмовився від своїх свідчень, а другий відмовився сам їх оголошувати. Більше того, Сенцов і його адвокат свідчать про тортури, застосовані в ході слідства, інші свідки говорять про такий самий тиск», - каже він.

 

Режисер підкреслив, що росіянам подобаються західні машини, одяг, архітектура через якість, а про якість суду над людиною вони не замислюються. Пан Звягінцев зазначив, що прочитав всі доступні матеріали у справі Олега Сенцова, і хоча він не юрист, побачив, що прямих доказів немає. 

 

«Я не знаю Олега, але навіть я розумію, що для висловлення своєї позиції у кінематографіста є інші і куди більш дієві засоби, ніж доморощене «бомбометання», яке не знайде співчуття ніде в цивілізованому світі. Мені абсолютно зрозуміло, що, якби Сенцов був росіянином і виступав за цілісність Росії, він би отримав статус героя, статус "свого". Так, Сенцов не "свій", він не "наш", і він це відкрито заявляє. І це його право. Інше питання: що ми робимо з "не нашими"? Чи можемо як суспільство забезпечити "не нашим" справедливий і прозорий суд? Саме тому я прошу за Сенцова. Сильні, будьте милостиві - або звільніть його, або судіть тільки за те, що незаперечно доведете»,  - закликав Андрій Звягінцев.

 

Нагадаємо, першими заклик Європейської кіноакадемії звільнити українського режисера Олега Сенцова підтримали двоє відомих російських кінорежисерів, лауреатів міжнародних кінофестивалів Олександр Сокуров і Олексій Федорченко. Згодом до ініціативи приєдналася російська міжрегіональна громадська організація «Кіносоюз» та кінокритики.

 

Водночас близько 200 польських кінодіячів заявили, що вимагають звільнити ув'язненого у росії кінорежисера Олега Сенцова. Про це йдеться у відкритому листі до президента РФ Володимира Путіна. Листи такого ж змісту польські кінематографісти  направили уповноваженому з прав людини Еллі Памфіловій, голові Ради при президенті з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайлу Федотову, головному редактору «Російської газети» Владиславу Фроніну.

 

Як писала «Детектор медіа», захист Олега Сенцова домагатиметься, аби він відбував покарання в Україні.

 

Перше засідання Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка  відбулось 21 липня. На суді після обвинувального висновку російської прокуратури вони не визнали себе винними.

 

Раніше суд відмовився долучити до справи заяву українського режисера про катування під час затримання минулого року у Криму.

 

31 липня засуджений у Росії до 7-річного ув'язнення свідок Геннадій Афанасьєв відмовився від попередніх свідчень. Він зізнався, що змушений був дати їх після тиску і тортур. 

 

За версією російського слідства, Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3717
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду