Вісім європейських країн ініціювали створення агенції з розслідування злочинів комунізму

Вісім європейських країн ініціювали створення агенції з розслідування злочинів комунізму

24 Серпня 2015
1446
24 Серпня 2015
12:45

Вісім європейських країн ініціювали створення агенції з розслідування злочинів комунізму

1446
Вісім європейських країн ініціювали створення агенції з розслідування злочинів комунізму
Вісім європейських країн ініціювали створення агенції з розслідування злочинів комунізму

Міністерства юстиції восьми східноєвропейських країн на конференції в Таллінні узгодили спільну заяву про необхідність створення міжнародної агенції, що розслідуватиме злочини комунізму. Про таке рішення повідомляє міністерство юстиції Естонії, передає «Європейська правда».

 

Рішення було ухвалене 23 серпня - в день, коли світ відзначає 76 річницю від підписання Пакту Молотова-Ріббентропа, що розволив Гітлеру і Сталіну розділити європейські країни між Третім Рейхом і СРСР.

 

Естонський міністр Урмас Реінсалу зазначив, що «люди повинні знати про страждання мільйонів внаслідок злочинів нацизму та комунізму». Посадовець нагадав, що нацистські злочини отримали міжнародно визнане юридичне засудження після Нюрнбергського трибуналу; водночас, щодо комуністичного режиму такого розслідування не велося.

 

Естонську ідею на конференції підтримали представники мінюстів Латвії, Литви, Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини та Грузії. Дані щодо позиції та участі української делегації у цьому заході не уточнюються.

 

Наразі немає також конкретних пропозицій щодо юридичною форми такого розслідування.

 

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко підписав чотири закони про декомунізацію.

 

Це закони «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки»; «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років»; «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років» та «Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті».

 

Документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб та визнаються борцями за незалежність України УПА й інші організації.

 

Підписуючи зазначені закони, глава держави заявив, що найближчим часом до Верховної Ради буде подано проект закону, спрямований на удосконалення норми щодо відповідальності за порушення Закону про статус борців за незалежність України у ХХ столітті. Цим законопроектом, ініційованим Президентом, пропонується усунути колізії, які можуть бути використані для зловживання нормами законодавства, порушення прав і свобод людини і громадянина, зокрема, в частині свободи наукових досліджень і міжнародної співпраці та діалогу.

 

Відповідні законодавчі акти були прийняті народними депутатами на засіданні Верховної Ради 9 квітня поточного року більшістю голосів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1446
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду