Близько 200 польских кінематографістів звернулися до Путіна з вимогою свободи для Сенцова

Близько 200 польских кінематографістів звернулися до Путіна з вимогою свободи для Сенцова

23 Серпня 2015
3460
23 Серпня 2015
10:43

Близько 200 польских кінематографістів звернулися до Путіна з вимогою свободи для Сенцова

3460
Близько 200 польских кінематографістів звернулися до Путіна з вимогою свободи для Сенцова
Близько 200 польских кінематографістів звернулися до Путіна з вимогою свободи для Сенцова

Близько 200 польських кінодіячів вимагають звільнити з-за грат ув'язненого у росії кінорежисера Олега Сенцова. Про це йдеться у відкритому листі до президента РФ Володимира Путіна. Листи такого ж змісту польські кінематографісти  направили уповноваженому з прав людини Еллі Памфіловій, голові Ради при президенті з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайлу Федотову, головному редактору «Російської газети» Владиславу Фроніну.

 

Текст звернення опублікував сайт «Открытая Россия»:

«Шановний пане Путін,
Ми, члени Польської Кіноакадемії і діячі польської культури, гаряче підтримуємо заклик Європейської Кіноакадемії до властей Російської Федерації звільнити нашого колегу, українського режисера Олега Сенцова.

 

З моменту, коли ми дізналися, що Олег Сенцов був заарештований Федеральною службою безпеки (ФСБ) у себе вдома в Сімферополі (Крим) 11 травня 2014 року, ми глибоко стурбовані його долею. Ми спостерігали за тим, як проходило розслідування, як кілька разів відкладався суд, який все ж почався недавно в Ростові-на-Дону. Спостерігаючи за судовим процесом, ми особливо обурені фактом, що, хоч головний свідок звинувачення відмовився від своїх свідчень як «зроблених під пресингом і примусом», звинувачення Олега Сенцова в «злочині терористичної спрямованості» продовжує мати місце.

 

У силу сформованих викладених обставин, з належною повагою звертаємося до влади Російської Федерації з проханням забезпечити безпеку Олега Сенцова, закрити справу за відсутністю доказів, звільнити Олега Сенцова і реабілітувати його».

 

Нагадаємо, українські кінематографісти також приєдналися до заклику Європейської кіноакадемії звільнити Олега Сенцова.

 

13 травня 2014 року Національна спілка кінематографістів України звернулася із запитом до ФСБ Росії в Сімферополі у зв'язку з повідомленнями про затримання українського режисера Олега Сенцова. А 21 травня 2014 року кінематографісти пікетували посольство РФ із протестом проти арешту українського кінорежисера Олега Сенцова.

 

22 серпня на захист українського кінорежисера масово виступили російські діячі кіно. Звернення міжрегіональної громадської організації  «Кіносоюзу» адресовано Голові Ради з прав людини при президенті РФ Михайлу Федотову.  У ньому кінодіячі просять пана Федотова «приділити необхідну увагу справі Олега Сенцова і застосувати всі наявні можливості, щоби гарантувати його права на об'єктивні і законні розслідування і суд».

 

«Російські кінематографісти приєднуються до вимог Європейської кіноакадемії та висловлюють крайню стурбованість долею Олега Сенцова. «Вражає очевидна невідповідність між діями, в яких звинувачують Сенцова, їх наслідками і безпрецедентною суворістю вироку (23 року колонія суворого режиму), на якому наполягає звинувачення», - йдеться у звернення до пана Федотова.

 

У листі, адресованому президенту Росії Володимиру Путіну, голові Державної Думи Сергію Наришкіну, керівнику ФСБ Олександру Бортнікову, міністру внутрішніх справ Володимиру Колокольцеву та генеральному прокурору Юрію Чайці, представники Європейської кіноакадемії висунули такі вимоги:

 

  • забезпечити безпеку Олегу Сенцову;
  • зняти звинувачення через недостатність доказів;
  • негайно і беззастережно звільнити затриманих;
  • забезпечити повну реабілітацію затриманих;
  • ініціювати повне, оперативне і неупереджене розслідування свавільного затримання ФСБ Олега Сенцова, також його слів про застосування до нього тортур і притягнення винних до відповідальності.

 

Як писала «Детектор медіа», 25 серпня 2015 року російський Північно-Кавказький окружний військовий суд оголосить вирок Олегу Сенцову, звинуваченому у тероризмі. Прокурор вимагає засудити його на 23 роки суворого режиму у колонії

 

Захист Олега Сенцова домагатиметься, аби він відбував покарання в Україні.  

 

Перше засідання Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра  Кольченка  відбулось 21 липня. На суді після обвинувального висновку російської прокуратури вони не визнали себе винними. 

 

На засіданні суду 10 серпня було зачитано постанову про відмову в порушенні справи за заявою Олега Сенцова про тортури. Її кінорежисер назвав «найбрехливішим документом». Раніше суд відмовився долучити до справи заяву українського режисера про катування під час затримання минулого року у Криму. 

 

Також було представлено результати перевірки раніше засуджено у Росії Олексія Чирнія, який свідчить проти Олега Сенцова та Геннадія Афанасьєва. У ході засідання виявилося, що «з'ясувати, чи саме Сенцов давав розпорядження про вибух пам'ятника Леніну, неможливо».

 

 Адвокат Олександра Кольченка Світлана Сидоркіна прочитала протокол огляду сайту «Правого сектора» з матеріалів справи. За цими даними, серед регіональних підрозділів цієї  організації Крим не значиться взагалі.

 

 Нагадаємо, 31 липня засуджений у Росії до 7-річного ув'язнення свідок Геннадій Афанасьєв відмовився від попередніх свідчень. Він зізнався, що змушений був дати їх після тиску і тортур. 

 

За версією російського слідства, Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

 

6 квітня адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що російське слідство пред'явило Олегу Сенцову звинувачення в остаточній редакції: крім уже інкримінованих епізодів за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ було додано обвинувачення і за статтею 222 КК РФ («незаконне зберігання зброї»). Наприкінці квітня адвокат заявив, що розслідування кримінальної справи стосовно його підзахисного завершено.

 

«Детектор медіа»

На фото: Другого березня діячі польського кінематографу під час вручення у Варшаві нагород Польської кіноакадемії «Орли-2015» провели масову акцію над підтримку Сенцова і закликали російську владу його негайно звільнити

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3460
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду