Два російських кінорежисери закликали владу Росії звільнити Олега Сенцова

Два російських кінорежисери закликали владу Росії звільнити Олега Сенцова

21 Серпня 2015
4566
21 Серпня 2015
13:02

Два російських кінорежисери закликали владу Росії звільнити Олега Сенцова

4566
Два російських кінорежисери закликали владу Росії звільнити Олега Сенцова
Два російських кінорежисери закликали владу Росії звільнити Олега Сенцова

Двоє відомих російських кінорежисерів, лауреатів міжнародних кінофестивалів Олександр Сокуров і Олексій Федорченко підтримали заклик Європейської кіноакадемії звільнити українського режисера Олега Сенцова, якого в Росії звинувачують у тероризмі. Про це повідомляє російське видання «Сноб».

 

Нагадаємо, на дебатах Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону (Росія), які розпочалися 19 серпня, російський прокурор заявив, що вимагає 23 роки суворого режиму для українського кінорежисера Олега Сенцова.

 

Олександр Сокуров («Молох», «Дні затемнення», «Олександра») зазначив, що історія з арештом Олега Сенцова співробітниками ФСБ, який відбувся у травні минулого року в Криму, йому від початку здавалася фантастичною.

 

«Слідчі органи дещо перебільшують здатність кінорежисерів до кримінальної політичної діяльності. На жаль, людина - дуже маленька величина, і, потрапляючи в прокрустове ложе історичної ситуації, вона не може захистити себе. Тому з ким завгодно може статися що завгодно, і те, що трапилося з Сенцовим, - це ще не найстрашніше. Але, мабуть, найобурливіше. Він просто громадянин своєї країни, який спокійно жив на її території, і тут раптом там стали відбуватися складні і таємничі процеси. Його реакція на них цілком природна. Якби у мене в Петербурзі стало відбуватися те ж, що в Криму, я б не став мовчати - це ж просто соромно, як на мене після цього подивляться?», - зазначив пан Сокуров.

 

Олександр Сокуров додав, що впевнений у тому, що ніякого екстремізму в діях українського режисера не було. На його думку, дебютна повнометражна стрічка пана Сенцова «Гамер» є підтвердженням цього.

 

«Ви подивіться його картину: зрозуміло ж, що він - проста людина, в якій немає злоби. Організація злочинних груп - явно не його почерк. Я, звичайно, не спілкувався з ним особисто, але це здається очевидним. Незрозуміло, чому це невтямки тим, хто веде слідство», - каже російський режисер.

 

Однак на думку Олександра Сокурова російський уряд навряд чи дослухається до думки кінорежисерів, які неодноразово намагалися заступитися за Олега  Сенцова.

 

«Для того, щоб щось змінилося, потрібно одне - щоб наш уряд усвідомив, що громадянський протест - це природна поведінка для молодих людей. І я впевнений, що нічого більш екстремістського, ніж громадянський протест, там не було. А політики затіяли важку і небезпечну для звичайних громадян гру. Сподіваюся, що Олег якнайскоріше вийде на волю і зніме щось приголомшливе. А інакше бути не може: вся ця історія мала виростити в ньому особистість такого масштабу, що Кіноакадемія буде давати йому всі призи», - вважає Олександр Сокуров.

 

Олексій Федорченко («Перші на Місяці», «Небесні дружини лугових марі») повідомив, що підтримує Європейську кіноакадемію не тільки на словах: він сам є її членом та теж підписав цю заяву.

 

«Мені здається, що захищати свободу незаконно звинувачених людей повинні не тільки кінодіячі, але і всі жителі нашої країни. Адже Сенцова заарештували не тому, що він режисер. Він міг бути ким завгодно за професією, ніхто навіть не став би розбиратися. Зрештою, на момент арешту він майже не був відомий, це ж молодий дебютант. Звичайна людина, у якого є громадянська позиція і який потрапив під роздачу», - каже режисер.

 

Російський кінематографіст також вважає, що вимоги навіть найбільш іменитих режисерів навряд чи вплинуть на ситуацію. «Влада знаходиться в глухій обороні і на чию-небудь думку звертає мало уваги. Але потрібно ж щось робити, а не сидіти, склавши руки. Хоча б збирати підписи», - вважає пан Федорченко.

 

Нагадаємо,  31 липня засуджений у Росії до 7-річного Геннадій Афанасьєв, якого було доставлено на засідання суду у Ростові-на-Дону (Росія) як свідка у справі Олега Сенцова й Олександра Кольченка,відмовився від попередніх свідчень.

 

Перше засідання Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону (Росія) у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра  Кольченка  відбулось 21 липня. На суді після обвинувального висновку російської прокуратури вони не визнали себе винними.

 

За версією російського слідства, український режисер Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі (Крим) підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

 

16 квітня адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що російське слідство пред'явило Олегу Сенцову звинувачення в остаточній редакції: крім уже інкримінованих епізодів за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ було додано обвинувачення і за статтею 222 КК РФ («незаконне зберігання зброї»). Наприкінці квітня адвокат заявив, що розслідування кримінальної справи стосовно його підзахисного завершено.

 

Кінорежисер Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4566
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду