Стець проти контролю влади за публікаціями в інтернеті

Стець проти контролю влади за публікаціями в інтернеті

20 Серпня 2015
3034
20 Серпня 2015
18:23

Стець проти контролю влади за публікаціями в інтернеті

3034
Стець проти контролю влади за публікаціями в інтернеті
Стець проти контролю влади за публікаціями в інтернеті

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець вважає, контроль влади над інформацією в інтернеті є безглуздям і наступом на свободу слова. Про це він сказав під час експертної зустрічі у Кабміні, повідомляє «Укрінформ».

 

Міністр нагадав, що в Україні інтернет-простір не регламентується жодним нормативно-правовим документом. «Я вважаю, що це взагалі безглузда практика, коли хтось його намагається якимось чином корегувати. З однієї простої причини - це неможливо. Просто неможливо убезпечити себе від інтернету, як це намагаються зробити Китай, КНДР та Росія, але їм нічого не вдається зробити. Зокрема, це є наступом на свободу слова», - заявив міністр Стець.

 

Однак він додав, що влада повинна відстежувати в мережі інформацію, яка може містити загрозу суверенітету і територіальній цілісності нашої держави, життю громадян України згідно відповідних законодавчих норм.

 

За його словами, у Мінінформполітики створено моніторинговий аналітичний центр, який відстежує і намагається протидіяти розповсюдженню неправдивої інформації про Україну. «Такої, як, наприклад, про розіп'ятого хлопчика у Слов'янську, яка розійшлася мільйонними тиражами по соцмережах. Ми такі міфи блокуємо ще тоді, коли вони тільки розпочинають розповсюджуватися. Якщо пригадаєте, за останні місяці жодна інформаційно-психологічна спецоперація через соціальні мережі в Росії не вийшла. І не вийде», - пообіцяв міністр.

 

Юрій Стець також розповів про зустріч із керівництвом соціальної мережі Facebook. Співробітники компанії довели, що московський офіс Facebook до перевірки українського контенту жодного відношення не має і підтвердили це документарно. За словами міністра, після переговорів відбулися кардинальні зміни у роботі мережі Facebook щодо українського контенту.

 

«Блокування українських відомих блогів припинилося. Що стосується контенту, який підриває державність України, то вони його більш якісно відслідковують, збільшено моніторингову групу цієї комерційної структури», - зазначив Юрій Стець.

 

Як відомо, в Україні немає представництв найбільших світових соціальних мереж.  «Це велика проблема. Я пояснював представникам Facebook і Тwitter, що це їхній потенційний ринок клієнтів, бо якщо вони стануть ближчими до українців, вони отримають ринок, а ми - незалежність від російських соціальних медіа, які є пропагандистськими за своєю суттю», - сказав міністр.

 

Він підкреслив, що влада не може примусити українців відмовитися від одних мереж на користь інших, але намагається пояснювати, що які з них є пропагандистськими ресурсами, які використовують їх інформацію у своїх політичних цілях.

 

Відповідаючи на запитання стосовно того, чи буде він сприяти утворенню українських соціальних мереж, міністр сказав: «Якщо ви хочете, щоб я розпочав лобіювання створення якоїсь комерційної структури, яка буде соціальною мережею чи соціальним медіа, то повторюю, що це є порушенням закону про корупцію. Я не можу лобіювати комерційні структури - від 8 до 15 років позбавлення волі, якщо я не помиляюся», - сказав він.

 

Нагадаємо, Комісія зі свободи слова громадської ради при Держкомтелерадіо на спеціальному засіданні закликала Верховну Раду не розглядати законопроекти  у сфері кібернетичної безпеки.  4 серпня відповідне звернення до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана та лідерів усіх фракцій одноголосно ухвалили глави 20 громадських організацій, журналісти та медіаексперти.

 

Йдеться про законопроекти  №2133а про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності за вчинені правопорушення у сфері інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю та №2126а про основні засади забезпечення кібербезпеки України, внесені на розгляд парламенту 19 червня. Обурення Комісії зі свободи слова громадської ради при Держкомтелерадіо викликала запропонована парламенту норма про те, що слідчі можуть заблокувати сайт, який поширює заборонену законом інформацію, без рішення суду.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 17 червня міністр інформаційної політики України Юрій Стець та його заступник Артем Біденко  зустрічалися   з  директором з питань громадської політики  Facebook   у Скандинавії, Центральній і Східній Європі та Росії Томасом Крістенсеном та керівником напрямку громадської політики  Facebook у Центральній та Східній Європі Габріеллою Чех. Йшлося про можливість відкриття  офісу компанії Facebook в Києві, адже в травні голова Facebook Марк Цукерберг сказав, що подумає над цим кроком. З таким проханням до нього звернулись тисячі українських користувачів, серед яких був і Президент України Петро Порошенко.

 

У травні цього року був двічі заблокований акаунт блогера Рустема Адагамова, українського художника Олександра Ройтбурда, українського журналіста Олександра Капустіна, українського політика Борислава Берези, літератора Андрія Бондаря, російського журналіста Сергія Пархоменка (за «антиросійський» пост про збитий у небі над Донбасом малайзійський літак) та інших.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3034
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду