Європейська кіноакадемія звернулася до російської влади з закликом звільнити Олега Сенцова

Європейська кіноакадемія звернулася до російської влади з закликом звільнити Олега Сенцова

18 Серпня 2015
4184
18 Серпня 2015
18:01

Європейська кіноакадемія звернулася до російської влади з закликом звільнити Олега Сенцова

4184
Європейська кіноакадемія звернулася до російської влади з закликом звільнити Олега Сенцова
Європейська кіноакадемія звернулася до російської влади з закликом звільнити Олега Сенцова

Правління Європейської кіноакадемії (European Film Academy, EFA) звернулося з листом до керівництва РФ, в якому закликає негайно звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова, якого уже понад рік незаконно ув'язнено в РФ. Про це йдеться у повідомленні прес-служби академії, яке отримала «Детектор медіа».

 

Лист у переддень поновлення розгляду у російському суді справи Олега Сенцова і кримського активіста Олександра Кольченка адресовано президенту Росії Володимиру Путіну, голові Державної Думи Сергію Наришкіну,  керівнику ФСБ Олександру Бортнікову, міністру внутрішніх справ Росії Володимиру Колокольцеву та генеральному прокурору Юрію Чайці.

 

У кіноакадемії нагадали, що її діячі стурбовані долею українського режисера з моменту його арешту Федеральною службою безпеки Російської Федерації (ФСБ) в Сімферополі 11 травня 2014 року. Європейська кіноакадемія стежить за судовим процесом, який тривалий час відкладався.

 

«Простеживши за судом і спостерігши факт, що ключовий свідок звинувачення вже відмовився від своїх свідчень, які були "дані під тиском і примусом", ми шоковані тим, що звинувачення Сенцова у скоєнні "злочину терористичного характеру" все ще залишилися в силі», - йдеться у листі.

 

Через це Європейська кіноакадемія закликала адресатів листа забезпечити безпеку Олегу Сенцову; зняти звинувачення через недостатність доказів; негайно і беззастережно звільнити затриманих; забезпечити повну реабілітацію затриманих; ініціювати повне, оперативне і неупереджене розслідування свавільного затримання ФСБ Олега Сенцова, також його слів про застосування до нього тортур і притягнення винних до відповідальності.

 

У прес-службі також повідомили, що Польська кіноакадемія стала першою національною академією кіно, яка підтримала цю ініціативу EFA. Як писала «Детектор медіа», у березні Польська кіноакадемія провела акцію «Я - Олег Сенцов» на церемонії вручення польського «Оскара».

 

Серед відомих кіномитців, які підписали звернення, Агнєшка Холланд, Даніель Ольбрихський, Анджей Вайда, Вім Вендерс, Фолькер Шльондорф, Кшиштоф Зануссі та інші.

 

Повний склад підписантів листа:

Stephen Daldry, director, UK

Mike Downey, producer, UK

Agnieszka Holland, director, Poland

Dariusz Jablonski, producer, Poland

Aki Kaurismäki, director, Finland

Mike Leigh, director, UK

Ken Loach, director, UK

Wojciech Marczewski, director, Poland

Daniel Olbrychski, actor, Poland

Volker Schlöndorff, director, Germany

Béla Tarr, director, Hungary

Bertrand Tavernier, director, France

Andrzej Wajda, director, Poland

Wim Wenders, director, Germany

Krzysztof Zanussi, director, Poland

 

Окрему подяку Європейська академія висловила польським кінодіячам за підтримку цього листа:

 

Jacek Bławut, DoP/director

Ryszard Bugajski, director/screenwriter

Feliks Falk, director/screenwriter

Janusz Głowacki, screenwriter

Jerzy Hoffman, director/screenwriter

Andrzej Jakimowski, director/screenwriter/producer

Violetta Kaminska, producer

Jan Kidawa-Błoński, director/screenwriter

Joanna Kos-Krauze, director/screenwriter

Stefan Laudyn, festival director

Olena Leonenko, actress

Marcel Łoziński, director/screenwriter

Janusz Majewski, director/screenwriter

Paweł Pawlikowski, director

Ewa Piaskowska, producer

Jerzy Skolimowski, director/screenwriter

Allan Starski, production designer

Małgorzata Szumowska, director/screenwriter

Izabela Wojcik, producer

Andrzej Żuławski, director


Нагадаємо, розгляд судової справи українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра  Кольченка  Північно-Кавказьким окружним військовим судом у Ростові-на-Дону (РФ), поновиться завтра, 19 серпня.

 

6 серпня Олег Сенцов повторив свої попередні свідчення про застосування до нього тортур. «Мене стали бити, руками, ногами, спецзасобами. Стоячи, лежачи, сидячи. Важко сидіти на стільці, коли тебе б'ють палицею...Мене душили пакетом. Чотири рази я через це пройшов. Погрожували згвалтувати кийком в збоченій формі. Це тривало години три-чотири. Коли стомилися, мене повезли на обшук, і тільки там я дізнався, що це співробітники ФСБ», - заявив підсудний.

 

Напередодні Геннадій Афанасьєв, що був засуджений в Росії до семи років суворого режиму за начебто причетність до тероризму, під час зустрічі з адвокатом Олександром Попковим розповів про тортури, яким піддавався після викрадення у Криму силовиками з ФСБ.   31 липня засуджений у Росії до 7-річного Геннадій Афанасьєв, якого було доставлено на засідання суду у Ростові-на-Дону (Росія) як свідка у справі Олега Сенцова й Олександра Кольченка, відмовився від попередніх свідчень.

 

За версією російського слідства, український режисер Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі (Крим) підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

 

Перше засідання Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону (Росія) у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка  відбулось 21 липня. На суді після обвинувального висновку російської прокуратури вони не визнали себе винними.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4184
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду