Законопроект про державну підтримку кінематографії потребує вдосконалення – голова Держкіно

Законопроект про державну підтримку кінематографії потребує вдосконалення – голова Держкіно

25 Липня 2015
2855
25 Липня 2015
12:58

Законопроект про державну підтримку кінематографії потребує вдосконалення – голова Держкіно

2855
Законопроект про державну підтримку кінематографії потребує вдосконалення – голова Держкіно
Законопроект про державну підтримку кінематографії потребує вдосконалення – голова Держкіно

Голова Державного агентства України Пилип Іллєнко розповів про мету законопроекту «Про державну підтримку кінематографії України», в розробці якого брало участь відомство. Про це він сказав в інтерв'ю «РБК-Україна». А сайт Національної спілки кінематографістів України поінформував про те, як пройшла презентація документа в НСКУ.

 

«Важливо спростити цілий ряд питань, пов' язаних з виробництвом і фінансуванням національних фільмів, запровадити і продовжити певні податкові пільги, сформувати порядок роботи і використання коштів спеціального рахунку, який буде наповнюватися альтернативними коштами для фінансування виробництва і розповсюдження національних фільмів», - відзначив пан Іллєнко.

 

Одним з таких джерел, нагадав він, може стати дохід від лотерей. «Відповідно, ця норма буде прописана у законопроектах, які стосуються лотерей», - додав Пилип Іллєнко, акцентувавши на необхідності правових підстав не тільки для збору грошей, але й для їх прозорого акумулювання і витрачання.

 

Як поінформував Пилип Іллєнко, нещодавно в рамках представлення ініціативи #КіноКраїна було презентовано перше бачення законопроекту «Про державну підтримку кінематографії України» й наразі документ запропоновано на обговорення широкій громадськості.

 

Як повідомляється на сайті Національної спілки кінематографістів України, 23 липня відбулося засідання Секретаріату Правління НСКУ щодо  щодо внесення змін до законопроекту «Про державну підтримку кінематографії в Україні».

 

У засіданні секретаріату взяв участь Пилип Іллєнко. Як зазначається на сайті НСКУ, пан Іллєнко поінформував про те, що законопроект про підтримку вітчизняної кінематографії ще потребує вдосконалення. Довелося відмовитись від ідеї Закону про збір на розвиток українського кіно, як пропонувалась донедавна. Модель, яка добре працює у Франції та Польщі, викликала спротив у нас - за умови економічної кризи і звуження рекламного ринку ніхто не хоче платити: ані телевізійники, ані провайдери. Погодились тільки кінодистриб'ютори. Отже, вирішили готувати законопроект, який передбачає спеціальні преференції для продюсерів, в тому числі для іноземних, які беруть участь у спільних проектах, а також передбачає частину додаткових надходжень від акцизів і лотерей на користь українського кіно. Останнє має бути закріплене в окремих законах. Законопроект, в розробці якого брали участь працівники Держкіно, телевізійні продюсери, ряд інших фахівців є сподівання подати до Верховної Ради в кінці серпня.

 

Також Пилип Іллєнко відзначив, що внаслідок ймовірного прийняття законопроекту українське кіно отримає потужне додаткове джерело фінансування, окрім коштів державного бюджету. Особливо це стосується телесеріалів - тут передбачається участь (до 50% фінансування) держави. Ще одна новація законопроекту - фіксування державного фінансування кіно на рівні певного проценту (0,1%) від сукупного державного бюджету.

 

Висловили свою думку щодо цього законопроекту й кінематографісти. Зокрема, генеральний директор кінокомпанії «Артхаус трафік Україна» Денис Іванов загалом позитивно оцінив законопроект. В той же час, на його думку, документ потребує допрацювання. Зокрема, на думку пана Іванова, слід вилучити всі критерії та умови, що обмежують можливості отримання державної підтримки, за винятком наявності заявника у реєстрі суб'єктів кінематографії. Склад Ради з державної підтримки кінематографії варто дещо змінити - з десяти осіб сім мають представляти громадськість, задля контролю за фінансуванням проектів. Важливим уявляється і надання фінансування обсягом до 80% кошторисної вартості проекту на умовах інвестиційного договору, з отриманням виробником відповідної частки майнових авторських прав на фільм, або до 30% у вигляді безповоротної цільової субсидії без передачі Держкіно будь-яких авторських прав.

 

Як відзначає сайт НСКУ, кінематографісти також акцентували на необхідності включення до складу суб'єктів надання фінансової підтримки кінотеатрів місткістю не більше двох залів, або таких, що знаходяться у містах з населенням до п'ятисот тисяч осіб.

 

Представники Спілки наголосили на важливості компенсації 5% валових зборів, отриманих від прокату національних фільмів, введення автоматичної фінансової підтримки суб'єктів кінематографії в рамках сум, раніше сплачених ними до Фонду підтримки кінематографії по втілених ними проектах, і виключення етапу розповсюдження фільму з періоду виробництва фільму.

 

Дистрибутор, член НСКУ Юрій Ріпенко висловив здивування з приводу того, що в законопроекті - окрім декларацій - не передбачено жодних інструментів задля розвитку та підтримки кінопрокату. Він вніс конкретні пропозиції щодо цього аспекту.

 

Пилип Іллєнко, як зазначається на сайті НСКУ, в заключному коментарі погодився з більшістю зауважень та пропозицій, окрім тієї, що передбачає перевагу представників громадськості у Раді з державної підтримки кінематографії. Представництво, вважає він, має бути усе ж паритетним.

 

Нагадаємо, раніше нову редакцію законопроекту «Про державну підтримку кінематографії в Україні» презентували віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко і Пилип Іллєнко. Автори законопроекту сподіваються після громадського обговорення й адаптації внести законопроект на розгляд парламенту вже влітку, щоби восени він був проголосований і прийнятий до уваги при формуванні нового проекту державного бюджету.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2855
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду