Депардьє поки не є персоною нон грата в Україні, фільми з його участю не будуть заборонені - Кириленко

Депардьє поки не є персоною нон грата в Україні, фільми з його участю не будуть заборонені - Кириленко

22 Липня 2015
2104
22 Липня 2015
14:51

Депардьє поки не є персоною нон грата в Україні, фільми з його участю не будуть заборонені - Кириленко

2104
Депардьє поки не є персоною нон грата в Україні, фільми з його участю не будуть заборонені - Кириленко
Депардьє поки не є персоною нон грата в Україні, фільми з його участю не будуть заборонені - Кириленко

Міністерство культури України направило для перевірки до Служби безпеки України (СБУ) список діячів культури, які можуть загрожувати безпеці країни, до якого активісти включили французького актора Жерара Депардьє, який набув громадянства Росії. Про це повідомляє «Інтерфакс- Україна» з посиланням на віце-прем'єра - міністра культури України В'ячеслава Кириленка.

 

«Десь два тижні тому громадська ініціатива "Відсіч" та ряд інших громадських організацій пікетували Мінкульт у зв'язку з великою кількістю акторів, художників, творчих діячів з Росії та інших країн, які висловлюються на підтримку порушень територіальної цілісності і суверенітету України. Вони передали після пікету нам список в 500 чоловік. У цьому списку Депардьє фігурує», - повідомив глава Мінкультури,  коментуючи публікацію французького видання Оuest-France про нібито заборону на трансляцію в Україні фільмів за участю Жерара Депардьє.

 

За словами міністра, список, складений громадськими активістами, був переданий в СБУ «з відповідним супроводом згідно чинного законодавства».

 

«СБУ повинна вивчити наявність загроз територіальній цілісності в цьому випадку з боку Жерара Депардьє та ще чотирьохсот з чимось чоловік, дати свої висновки, і тільки після цього може бути введений режим санкцій», - підкреслив В'ячеслав Кириленко.

 

Він нагадав, що «існує список з 117 осіб діячів культури, який ми направили в РНБО ще в січні», і зазначив: «Депардьє в цьому списку немає».

 

Водночас В'ячеслав Кириленко підкреслив, що навіть у разі введення санкцій заборони на трансляцію фільмів з Жерара Депардьє не буде.

 

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», французьке видання Оuest-France повідомило, що Жерар Депардьє і сербський режисер Емір Кустуріца потрапили в список з 600 осіб, які загрожують національній безпеці України, і з огляду на це заборонена демонстрація фільмів за участю французького актора і навіть його згадка в ЗМІ. 

 

В свою чергу прес-служба Міністерства культури України розповсюдила коментар Мінкультури із роз'ясненням щодо переліку осіб, які можуть загрожувати національній небезпеці України. Як випливає із коментаря міністерства, згідно з законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», однією з підстав для відмови у видачі прокатного посвідчення є те, що одним з учасників фільму є фізична особа, включена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненому в установленому порядку.

 

«Телерадіоорганізаціям заборонено здійснювати трансляції аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач), одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці», - роз'яснює Мінкультури.

 

Далі «Детектор медіа» подає коментар Мінкультури повністю:

 

«Коментар прес-служби про виконання Міністерством культури законів України "Про санкції» та "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України"»

 

Міністерство культури України на початку 2015 року направило до Міністерства закордонних справ та Служби безпеки України список з уточненими даними про 117 діячів культури Російської Федерації, які публічно підтримали анексію Криму та військову агресію проти України, висловлювали заперечення державного суверенітету та незалежності України і щодо яких пропонувалося застосувати обмежувальні заходи відповідно до Закону України «Про санкції», прийнятого парламентом у 2014 році.

 

4 червня цього року набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», Відповідно до цього закону, Мінкультури на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення складає та оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, забезпечує своєчасне оновлення цього Переліку.

 

У липні громадськими активістами було складено та передано до Міністерства культури перелік з 567 діячів культури - іноземців, які зробили публічні антиукраїнські заяви, з вимогою громадськості заборонити присутність цих осіб у телерадіопросторі України. До цього списку активісти включили і французького актора, який отримав громадянство Росії та відомий своїми антиукраїнськими заявами Жерара Депардьє.

 

Міністерство культури відповідно до норм закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» направило складений громадськістю перелік до Служби безпеки, РНБО і Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з проханням опрацювати цей перелік щодо можливості визнання у встановленому порядку вказаних у ньому осіб такими, що створюють загрозу національній безпеці України та оприлюднення їхніх прізвищ на сайті Мінкультури.

 

Порядок прийняття рішень про заборону демонстрації фільмів, серіалів, іншої аудіовізуальних продуктів визначений законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України». Зокрема, однією з підстав для відмови у видачі прокатного посвідчення є те, що одним з учасників фільму є фізична особа, включена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненому в установленому порядку.

 

Телерадіоорганізаціям заборонено здійснювати трансляції аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач), одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. При цьому учасником аудіовізуального твору вважається фізична особа, яка брала участь у його створенні під власним ім'ям (псевдонімом) або як виконавець будь-якої ролі, виконавець музичного твору, що використовується в аудіовізуальному творі, автор сценарію та/або текстів чи діалогів, режисер-постановник, продюсер».

 

Нагадаємо, 28 серпня 2014 року голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко заявив, що СБУ заборонила в'їзд до України близько 20 російським медійникам із списку, який подала Нацрада. Він не назвав конкретних прізвищ, але оприлюднив список із прізвищ 49 російських медійників, яким Нацрада пропонує заборонити в'їзд до України.

 

У вересні минулого року Служба безпеки України заборонила в'їзд в країну 35 російським медійникам на строк від трьох до п'яти років.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2104
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
яга
3197 дн. тому
Наша концепция поменялась. мы обосрались!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду