Правозахисник Валерій Макеєв випустив книгу про перебування в полоні терористів разом із журналістом Романом Черемським

Правозахисник Валерій Макеєв випустив книгу про перебування в полоні терористів разом із журналістом Романом Черемським

17 Липня 2015
2092
17 Липня 2015
11:36

Правозахисник Валерій Макеєв випустив книгу про перебування в полоні терористів разом із журналістом Романом Черемським

2092
Правозахисник Валерій Макеєв випустив книгу про перебування в полоні терористів разом із журналістом Романом Черемським
Правозахисник Валерій Макеєв випустив книгу про перебування в полоні терористів разом із журналістом Романом Черемським

Черкаський правозахисник Валерій Макеєв випустив книгу «100 днів полону» про перебування в полоні терористів «ЛНР» разом з харківським журналістом Романом Черемським. Автор презентував своє видання 16 липня в Національній спілці журналістів України (НСЖУ). Про це йдеться в повідомленні прес-служби НСЖУ.

 

Як розповів «Детектор медіа» перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, книга вийшла в черкаському видавництві «Брама Україна» (видавець - Олександр Третяков) накладом 4 тис. примірників. Її надруковано коштом спонсорів і благодійників. Книгу можна придбати в книгарнях України, зокрема в мережі «Є». Також автор безкоштовно поширює примірники серед волонтерів та на сході України.

 

За словами видавця Олександра Третякова, готується друге видання книги про полонених журналістів, яке буде презентовано у вересні на Форумі видавців у Львові.

 

Валерій Макеєв потрапив у полон терористів «ЛНР» у серпні і був звільнений у листопаді 2014 року. Він зазначив, що не міг не писати про своє перебування серед бранців у терористів, і задоволений тим, що його книга отримала суспільний резонанс.

 

«В Італію взяли книгу знайомі і телефонують, що чергу на місяць тамтешні українці розписали, щоб прочитати. Голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко прийняв рішення забезпечити книгою кожен шкільний клас для патріотичного виховання», - розповів правозахисник.

 

Роман Черемський, Сергій Томіленко і Валерій Макеєв

 

Роман Черемський, який пробув у полоні «ЛНР» 133 дні, на презентації наголосив, що терористи, які контролюють ситуацію у так званих «ЛНР» і «ДНР», розглядають журналістів винятково як солдатів ідеологічного фронту, тому українські журналістів на окупованих територіях частіше за все чекає полон та жорстоке поводження.

 

На думку пана Черемського, український інформаційний простір варто наповнювати не лише журналістикою. Мають з'являтися книжки, художні фільми, музичні твори про війну. «Вакууму не буває. Якщо ми не заповнюватимемо інформаційний і культурний простір, то це зроблять росіяни», - переконаний він.

 

Багато спільного між книгою «100 днів полону» та новою кінострічкою українського режисера Анатолія Матешка Captum («Полон») бачить народний артист України Володимир Горянський. Актор відвідав презентацію та був вражений історією полонених журналістів. «Ми звикли до війни, там вбивають, знущаються. А тут бачимо йдуть нескінченні розважальні програми. І ти думаєш, а хто нормальний?»,  - запитує Володимир Горянський.

 

На переконання актора, фільм «Полон» є емоційним вибухом і його мета - «повернути людей до нормального стану , що війна та смерть кожного дня - це ненормально. До цього не можна звикати». «Невже для того, щоб повернути до простоти відчуттів, їх треба повезти в АТО? Я за такі книги, як розповідь Валерія Макеєва, і за таке художнє кіно», - сказав актор.

 

Володимир Горянський і Валерій Макеєв

 

Сергій Томіленко нагадав, що понад 80 журналістів були взяті у полон бойовиками на сході України за 2014-2015 роки. Більше 30 працівників медіа затримувалися на термін понад два дні. На сьогодні у полоні «ЛНР» уже понад півроку перебуває журналістка Марія Варфоломеєва.

 

Нагадаємо, харківський громадський діяч, засновник і журналіст часопису «Український простір» Роман Черемський перебував у полоні з 15 серпня 2014 року. На блокпосту в зоні АТО його разом із черкаським правозахисником Валерієм Макеєвим і знімальною групою телеканалу «112 Україна» - корреспонденткою Ганною Іваненко та оператором Назаром Зоценком - затримали бойовики угруповання «ЛНР». 3 вересня з полону звільнили Ганну Іваненко і Назара Зоценка, Валерій Макеєв вийшов на свободу 23 листопада, а Роман Черемський - 27 грудня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2092
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду