Нацрада хоче пояснень «112 Україна» щодо кольору його логотипа, який «відповідає кольорам прапора країни-агресора»

Нацрада хоче пояснень «112 Україна» щодо кольору його логотипа, який «відповідає кольорам прапора країни-агресора»

19 Червня 2015
7763
19 Червня 2015
13:58

Нацрада хоче пояснень «112 Україна» щодо кольору його логотипа, який «відповідає кольорам прапора країни-агресора»

7763
Нацрада хоче пояснень «112 Україна» щодо кольору його логотипа, який «відповідає кольорам прапора країни-агресора»
Нацрада хоче пояснень «112 Україна» щодо кольору його логотипа, який «відповідає кольорам прапора країни-агресора»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення просить телеканал «112 Україна» надати пояснення з приводу оформлення програм «у гамі, яка відповідає кольорам прапора країни-агресора - Росії». Відповідний лист за підписом голови Нацради Юрія Артеменка надійшов до каналу, повідомляє прес-служба «112 Україна».

 

У листі йдеться про те, що до Нацради надійшло звернення з наріканням на діяльність ТОВ «ТРК "112-ТВ"» (супутникова ліцензія каналу «112 Україна), зокрема, що стосується оформлення програм у гамі, яка відповідає кольорам прапора країни-агресора - Росії.

 

 

 


 

«З огляду на те, що подібні скарги уже були озвучені в низці усних звернень громадян, просимо вас надати до регуляторного органу ґрунтовні пояснення щодо позиції компанії з окресленого питання. Відповідь направити заявнику в розумні строки та надати до Національної ради її копію», - йдеться в листі.

 

«При цьому керівник Нацради з ТБ не врахував той факт, що аналогічне поєднання синього, білого і червоного зустрічається також у державних прапорах Франції, Нідерландів, Люксембургу, Словенії, Словаччини, Сербії та Хорватії. Крім того, ці ж кольори використовуються в прапорі Сполучених Штатів Америки», - зауважують на каналі «112 Україна».

 

У редакції телеканалу також відзначили, що, якщо керуватися такою логікою, то приналежний Президенту України Петру Порошенку телевізійний 5 канал «оформлений у кольорі комуністичного прапора», а комуністична символіка в Україні на сьогодні заборонена.

 

Канал «112 Україна» закликає голову Нацради «припинити тиснути на незалежних мовників і чіплятися до безглуздих речей».

 

У коментарі «Детектор медіа» голова Нацради Юрій Артеменко сказав, що до Нацради надійшло звернення громадян, і він просто перенаправив його до каналу та попросив надати відповідь. «Це звичайно робота зі скаргами - я пересилаю лист і прошу відповісти», - наголосив він.

 

Пан Артеменко запевняє, що Нацрада аналогічно переадресовує скарги громадян і на інші канали та просить їх надати пояснення. «Наприклад, до нас звернулися щодо каналу «Інтер» і Миколи Княжицького, якого там назвали педофілом. Ми просили канал надати пояснення. Ми отримуємо звернення з будь-якої тематики, але це не є приводом до якоїсь перевірки каналу», - пояснив голова Нацради.

 

За словами пана Артеменка, якщо канали не надають відповіді, «це вже не наша проблема, але людям вони мають відповідати».

 

Нагадаємо, що 18 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила по третьому попередженню кожній з п'яти компаній, що мають ліцензії на регіональне цифрове ефірне мовлення та об'єднані в мережу каналу «112 Україна»: ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ» - за недотримання програмних концепцій. На попередньому засіданні 11 червня Нацрада вдруге відмовила цим компаніям у переоформленні їхніх програмних концепцій. Канал вважає всі відмови та санкції незаконними і вбачає в них тиск.

 

Канал «112 Україна» - це загалом шість компаній-ліцензіатів Нацради: ТОВ «ТРК 112-ТВ» (ліцензія на супутникове мовлення), а також ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Партнер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» (ліцензії на цифрове ефірне регіональне мовлення в мультиплексі МХ-5).

 

ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Партнер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» отримали ліцензії під час конкурсу на регіональні та місцеве цифрове мовлення у 2011 році, будучи новоствореними компаніями. Згодом вони змінили власників і замість окремих п'яти регіональних телеканалів запустили єдине мовлення каналу «112 Україна», яке де-факто є загальнонаціональним. Водночас унаслідок регіонального цифрового конкурсу понад 130 місцевих і регіональних мовників залишилися без цифрових ліцензій.

 

Між тим, компаніям ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Партнер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір» попередній склад Нацради змінив лише логотипи (на «112 Україна»), а програмні концепції в них залишилися старі. Компанії подали заяви про переоформлення програмних концепцій уже новому складу Нацради, який їм відмовляє в переоформленні, оскільки вважає, що в регіональному мультиплексі МХ-5 мають мовити регіональні або місцеві мовники, а не ще один загальнонаціональний канал.

 

Кожен з п'яти цифрових ліцензіатів, об'єднаних у мережу каналу «112 Україна», має вже по три попередження за відхилення від програмних концепцій.

 

Водночас супутниковий ліцензіат каналу «112 Україна» (ТОВ «ТРК "112-ТВ"») має ще два попередження. Раніше він мав три попередження, але одна із санкцій була скасована Нацрадою 26 березня.

 

Юридичні особи каналу «112 Україна» оскаржують близько 20 рішень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7763
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду