Кримськотатарські канали ATR і Lale розпочали мовлення на супутнику з Києва

Кримськотатарські канали ATR і Lale розпочали мовлення на супутнику з Києва

18 Червня 2015
3468
18 Червня 2015
13:16

Кримськотатарські канали ATR і Lale розпочали мовлення на супутнику з Києва

3468
Кримськотатарські канали ATR і Lale розпочали мовлення на супутнику з Києва
Кримськотатарські канали ATR і Lale розпочали мовлення на супутнику з Києва

18 червня, у перший день місяцю Рамадан, кримськотатарські телеканали ATR і Lale, які не отримали після анексії Криму Росією реєстрації згідно російського законодавства і не мають змоги мовити легально у Криму, відновлюють мовлення на півострів з Києва. Про це стало відомо в ході прес-конференції, організованої Міністерством інформаційної політики 18 червня у Києві.

 

У конференції взяли участь власник медіахолдингу ATR Group Ленур Іслямов, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат, співзасновник каналу ATR Рефат Чубаров і радник міністра інформаційної політики України з питань Криму Сергій Костинський.

 

Пан Костинський привітав колектив, його аудиторію та все українське суспільство з відновленням роботи «унікального телевізійного проекту» і заявив, що таким чином незалежні ЗМІ повертають свої позиції на півострові.

 

Власник ATR Ленур Іслямов розповів, що канали ATR і Lale мовитимуть на супутнику Astra A4. У них є чинна ліцензія Національної ради з питань телебачення та радіомовлення України (видана ООО «Атлант-СВ»).

 

Сергій Костинський повідомив, що близько 40% домогосподарств в Криму мають супутникові тарілки. «Тож відсьогодні - інформаційну блокаду прорвано», - заявив він.

 

Телеканали орендували дві будівлі на вул. Вавилова у Києві, де є все необхідне для мовлення обладнання. Вчора, 17 червня, відбулося успішне тестове мовлення каналу ATR.

 

«Ми робили все для того, щоб отримати змогу працювати з Криму. Але не вийшло. Тому я як керівник прийняв рішення мовити з Києва.На жаль, не весь наш колектив зміг залишити рідну землю і переїхати. Але це особистий вибір кожного, тому ми не маємо ніяких претензій», - зазначив пан Іслямов.

 

Рефат Чубаров також повідомив, що в Криму залишилася заступник генерального директора ATR з інформаційної політики  Ліля Буджурова. Нагадаємо, якийсь час продакшн-студія ATR працювала в Криму і виробляла документальні публіцистичні програми після припинення мовлення 1 квітня. За словами Рефата Чубарова, надалі ця співпраця, скоріш за все, продовжуватиметься.

 

Сергій Костинський підкреслив, що кримським татарам дуже складно залишити свою землю, тому треба поставитися з розумінням до вибору кожного.

 

Представники медіахолдингу зазначили, що наразі не мають можливості повідомити, яка частина колективу залишилася на півострові з міркувань їх безпеки. «Ми отримуємо сигнали, що на них будуть тиснути. Наш друг Ахтем Чийгоз і оператор Ескендер Небієв уже сидять під арештом, п'ятьох співробітників викликають на допити, і ми знаємо, що наші колишні працівники теж перебувають у небезпеці. Але будемо сподіватися, що з ними усе буде добре і вони знайдуть можливість співпрацювати з нами чи іншими каналами», - сказав Рефат Чубаров.

 

Пан Іслямов та пан Чубаров підкреслили, що вдячні за підтримку владі України, Президенту України та міністру інформаційної політики, які робили відповідні заяви на захист кримськотатарських ЗМІ. За їх словами, хоча матеріальної чи технічної підтримки вони телеканалу не надали, проте повідомляли на широку аудиторію про проблеми каналу.

 

Вони також запевнили, що ATR лишиться незалежним від держави приватним каналом. Проте пан Іслямов закликав міжнародні фундації підтримати проект технічно чи фінансово. «Ми будемо подаватися на гранти», - заявив він.

 

Власник каналу також повідомив, що особливих змін сітка мовлення каналу ATR не зазнає. «Я хочу, щоб усе лишалося як є, щоб глядачі в Криму могли переглядати улюблені програми. Хоча у зв'язку з переїздом, звичайно, якісь зміни можуть бути», - додав він.

 

Ленур Іслямов і Рефат Чубаров розповіли, що впродовж цих місяців глядачі постійно зверталися до каналу з проханнями відновити роботу. «Старі люди приносили нам свої пенсії, а бізнесмени - гроші в конвертах, щоб нас підтримати і просто лишали на прохідній. Було й таке, що на вулиці підходили і обіймали», - каже власник.

 

Телеканалу вдалося перевезти до Києва увесь свій архів передач, а також відновлений архів радянських часів, який стосується кримських татар. Працівники каналу збирали його впродовж тривалого періоду.

 

Нагадаємо, 17 червня Міністерство інформаційної політики України повідомляє, що кримськотатарський телеканал ATR, який з квітня був змушений припинити мовлення в окупованому Росією Криму через відсутність реєстрації за російським законодавством, відновлює мовлення з Києва.

 

1 квітня припинив роботу  телеканал ATR та інші ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR, до якого входить ще дитячий телеканал Lale («Ляле»), радіостанції Meydan («Мейдан») і «Лідер».   

 

19 березня «глава» окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що «у напіввійськовий час» робота таких телеканалів як кримськотатарський канал ATR недопустима.

 

Кримськотатарський телеканал ATR твердо мав намір домагатися отримання всіх необхідних дозвільних та ліцензійних документів для відновлення мовлення відповідно до законодавства Російської Федерації, заявила генеральний директор ATR Ельзара Іслямова, коментуючи заяву глави Роскомнагляду Олександра Жарова, який пообіцяв, що Роскомнадзор зареєструє ATR в тому випадку, якщо телеканал збере повний пакет документів. 

 

Як повідомила «Детектор медіа» заступник генерального директора ATR з інформаційної політики Ліля Буджурова, із травня відновила роботу інформаційна редакція ATR. Нові сюжети планувалося публікувати на сайті каналу. Також канал відкрив офіційний YouТube-канал з документалістикою.

 

Тим часом так званий «прем'єр-міністр» Сергій Аксьонов підписав указ про створення «Суспільної кримськотатарської телерадіокомпанії», на діяльність якої планується виділити більше 177 млн. руб. (близько 79 млн грн) з федерального бюджету Росії. 27 квітня стало відомо, що новий провладний кримськотатарський телеканал у Криму називатиметься «Міллет», радіо - «Ветан». Повідомлялося, що окупаційна влада Криму планує запустити телерадіокомпанію до вересня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3468
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду