Власник каналу «Інтер» у ексклюзивному інтерв’ю російському ТБ дав рецепт зміни влади в Україні

Власник каналу «Інтер» у ексклюзивному інтерв’ю російському ТБ дав рецепт зміни влади в Україні

15 Червня 2015
6065
15 Червня 2015
10:15

Власник каналу «Інтер» у ексклюзивному інтерв’ю російському ТБ дав рецепт зміни влади в Україні

6065
Власник каналу «Інтер» у ексклюзивному інтерв’ю російському ТБ дав рецепт зміни влади в Україні
Власник каналу «Інтер» у ексклюзивному інтерв’ю російському ТБ дав рецепт зміни влади в Україні

Мажоритарний власник групи каналі «Інтер», олігарх Дмитро Фірташ розповів в ексклюзивному інтерв'ю російській телепрограмі «Вести недели», як поміняти владу в Україні: це розвал коаліції і нові вибори у Верховну Раду. Про це йдеться у повідомленні на сайті «Вести.ру».

 

Російське видання називає Дмитра Фірташа «одним з найбагатших людей на Україні», при цьому підкреслює, що «серйозним гравцем його роблять не тільки промислові та медіаактиви, до числа яких належить телекомпанія "Інтер"», але й очолювана ним Федерація роботодавців України. «І цих людей з грошима півтора роки тому, як і багатьох менш заможних, які бажали змін, власний уряд тепер довів до краю», - стверджує видання. Варто нагадати, що інший співвласник «Інтера» Сергій Льовочкін належить в Верховній Раді України до «Опозиційного блоку».

 

Дмитро Фірташ в інтерв'ю критикував «відсутність стратегії» уряду України, призначення Михаїла Саакашвілі, «популізм» уряду і «нездатність проводити реформи». Водночас видання заявляє, що для пана Фірташа «успіх української євроінтеграції завжди залежав від узгодженості цього процесу з Росією».

 

Олігарх також поскаржився російським журналістам, що «відчув на собі, що значить бути контрреволюціонером». «З ним намагалися розібратися руками ФБР - через справу про хабарі, яка мала на меті повністю ізолювати його від української політики в американській в'язниці, але ізолювала, наскільки це можливо, в Австрії, яка відмовилася видавати його в США, - однак свобода поки гарантована йому тільки в рамках місцевої юрисдикції. Вдома тим часом у нього з перемінним успіхом намагаються віднімати бізнес», - пише російське видання.

 

«Коли була війна зі мною, це не мало ніякого значення, але коли наш прем'єр перейшов межу і почав звинувачувати федерацію і всіх, то ми вже змушені були робити певні заяви. Це досить жорсткі висловлювання. Сьогодні вся федерація - в опозиції, тому що уряд став воювати зі своїм бізнесом. Однак, думаю, в уряду немає жодної стратегії. Він живе одним днем, як риби в акваріумі - пливе в одну сторону, розгортається в іншу. У нього немає стратегії. Якби вона була , можна було б обговорювати, але ніхто її не бачить», - впевнений Дмитро Фірташ.

 

Як пише видання, Дмитро Фірташ не впевнений, що Арсеній Яценюк і Петро Порошенко - одна команда, і дав власний рецепт повалення нинішньої влади в Україні.  На думку олігарха, Арсеній Яценюк - фігура в українській політиці, яка змінюється. «Якщо розвалиться коаліція, то, звичайно, він зміниться. Щоб поміняти владу, є два процеси: повинна розвалитися коаліція, а потім зібратися нова або треба йти на перевибори. Третього шляху немає. Всі будуть дивитися на рейтинги, щоб розуміти, що відбувається. Упевнений, цей уряд бездарний, він себе завів у глухий кут. Це однозначно», - заявив пан Фірташ.

 

Дмитро Фірташ налогошує, що потрібні нові вибори до парламенту в Україні. Він переконаний, як пише видання, що президент Порошенко може вплинути на цю ситуацію, що склалася. «Це від нього залежить, розпустити парламент чи ні. Потрібно перезавантаження"парламенту ще раз, щоб був не парламент війни, а парламент миру, творення, тому що сьогодні дійсно є таке питання. Я думаю, якщо буде ідея об'єднання країни, якщо все будуть розуміти, що немає переможених і немає переможців, можливо, зміниться і тренд», - підкреслив олігарх.

 

Дмитро Фірташ сказав, що очікує реакції в українських ЗМІ на його ексклюзив для «Вестей недели». При цьому він наполягає на тому, що не займається політикою. Водночас російське видання прогнозує, що у Федерації пана Фірташа  «в найближчі місяці будуть говорити не тільки про бізнес».

 

Кілька днів тому Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час виступу в Атлантичній Раді у Вашингтоні в ході робочого візиту до США заявив, що уряд усунув Дмитра Фірташа від  участі в енергетичному секторі країни, і цей український олігарх, який є мажоритарним власником групи каналів «Інтер»,  має бути притягнутий до відповідальності у США. 

 

Нагадаємо, Дмитро Фірташ знаходився під арештом з 12 березня 2014 року, поліція Австрії затримала його у Відні (Австрія) у зв'язку з розслідуванням Федеральним бюро розслідувань США справи про корупцію індійських чиновників при реалізації інвестиційного проекту в Індії в 2006 році, у якому олігарх нібито брав участь. Йому могло загрожувати від 20 до 50 років тюрми і конфіскація майна.

 

При цьому Дмитро Фірташ заявив, що дані обвинувачення «абсурдні та безпідставні», а запит США на його екстрадицію є політично мотивованим.

 

США видали запит на екстрадицію підозрюваного. 21 березня 2014 року земельний суд Відня у кримінальних справах звільнив під заставу у 125 млн євро Дмитра Фірташа, затриманого  за запитом ФБР за звинуваченням у хабарництві та організації злочинної групи.

 

30 квітня Земельний суд Відня по кримінальних справах (Австрія) відмовив у запиті Мінюсту США про екстрадицію олігарха Дмитра Фірташа, власника медіагрупи «Інтер».

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6065
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду