У Мінінформполітики чекають на вирішення питання про цифрові передавачі для окупованих територій

У Мінінформполітики чекають на вирішення питання про цифрові передавачі для окупованих територій

9 Червня 2015
2363
9 Червня 2015
16:52

У Мінінформполітики чекають на вирішення питання про цифрові передавачі для окупованих територій

2363
У Мінінформполітики чекають на вирішення питання про цифрові передавачі для окупованих територій
У Мінінформполітики чекають на вирішення питання про цифрові передавачі для окупованих територій

У Міністерстві інформаційної політики сподіваються завершити встановлення до кінця літа ще 15 цифрових передавачів для мовлення на окуповані території Донбасу. Про це «Детектор медіа» розповіла радник міністра оборони Тетяна Попова, відповідаючи на запитання щодо того, як держава та Мінінформполітики планують протистояти цифровому мовленню на окупованих територіях,  яке створюватиме завади українському цифровому та аналоговому мовленню.

 

«У нас майже немає вільних цифрових передавачів. Ми їх попросили у наших партнерів і сподіваємося отримати до кінця літа. Це відбувається повільно через бюрократичну систему. Скоро у нас буда повідомлення для ЗМІ щодо цифрового мовлення, однак  крім цього ми більше нічого не зможемо зробити», - сказала пані Попова.

 

Також вона додала: «Щодо встановлення передавачів, то 90% передавачів ми вже розподілили між загальнонаціональними і місцевими телеканалами».

 

За словами Тетяни Попової, обладнання надано «Еспресо TV», медіа холдингу «1+1», 5-му каналу, «Каналу 24», Донецькій та Луганській ОДТРК. Також ведуться переговори із керівництвом приватного телеканалу екс-депутата Володимира Ландіка «Ірта». Ці телеканали в першу чергу відновлять інформаційне мовлення на окупованих територіях Донбасу.

 

Стосовно додаткової закупівлі антенно-фідерного обладнання у Мінформполітики уточнили, що це відбувається повільно з фінансових причин. Міністр Юрій Стець повідомив, що на засіданні Кабінету міністрів України ставитиме питання щодо того, щоб  фінансування відбувалося скоріше, а не через тендерні закупівлі.

 

«Фідер-антена коштує 10-15 тисяч доларів. Електрика обійдеться  40 тисяч гривень на місяць. Канали не зможуть це оплатити. Ми встановили декілька передавачів, а на встановлення ще 15 потрібне фінансування. Частину цих коштів за встановлення сплатять комерційні канали, решту грошей має надати держава», - сказала Тетяна Попова.

 

Юрій Стець переконаний, що забезпечити відновлення мовлення на українських частотах не зможе зробити жоден комерційний канал. «Закупити фідер-антени має держава, і вони мають лишитися у її власності, - сказав міністр. - Встановлення повинне здійснюватися за рахунок комерційних каналів».

 

Також пан Стець акцентував на тому, що частина членів уряду блокує вирішення питань щодо встановлення передавачів. «Є багато постанов, які ми пропонуємо Кабміну. Їх спочатку підтримують на обговореннях комісій, а потім на засіданнях Кабміну не підтримують, - розповів міністр. -  Я підніму питання про те, хто саме блокує пропозицію встановлення передавачів. Інформаційна безпека держави - це обов'язок держави. Кожного представника держави, який блокує це питання, я приведу на брифінг і покажу журналістам».

 

Нагадаємо, Міністерство інформаційної політики запропонувало використати отримані від Польщі передавачі для відновлення ефірного мовлення на окупованому Донбасі майже всім телеканалам, однак не всі готові платити за додаткове обладнання

 

Ввлітку 2014 року, Україні аналогові передавачі безкоштовно передала Польща. Їх мали намір використати для відновлення мовлення українських телеканалів на окупований Крим.

 

У лютому 2015 року стало відомо, що Литва готова передати Україні передавачі для налагодження телевізійного мовлення на підконтрольній терористами території, а також і Держдеп США готовий допомогти Україні з потужними передавачами для мовлення в зоні АТО.

 

16 лютого канал «Еспресо TV» почав мовити з міста Волновахи (Донецька область) на південь Донецька за допомогою польського передавача.

 

19 березня міністр інформаційної політики України Юрій Стець повідомив, що поблизу Донецька буде встановлено два польські передавачі, які забезпечуватимуть мовлення українських каналів на Донецьк та інші захоплені терористами території області. Він уточнив, що Польща передала Україні дев'ять передавачів потужністю 5-10 кВт.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2363
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Петро
3214 дн. тому
Ми пропонували Нацраді, АП і Мінінформу власні передавачі, які ми готові встановити за власні кошти. Всі подякували але ніхто нічого робити не хоче. Одні розмови.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду