У Санкт-Петербурзі журналісту The New York Times, який пише про фабрику тролів, влаштували підставну фотосесію з неонацистом

У Санкт-Петербурзі журналісту The New York Times, який пише про фабрику тролів, влаштували підставну фотосесію з неонацистом

7 Червня 2015
3878
7 Червня 2015
12:49

У Санкт-Петербурзі журналісту The New York Times, який пише про фабрику тролів, влаштували підставну фотосесію з неонацистом

3878
У Санкт-Петербурзі журналісту The New York Times, який пише про фабрику тролів, влаштували підставну фотосесію з неонацистом
У Санкт-Петербурзі журналісту The New York Times, який пише про фабрику тролів, влаштували підставну фотосесію з неонацистом

Частина російських ЗМІ, дізнавшись, що до Санкт-Петербурга прибув кореспондент The New York Times, який займається розслідуванням щодо знаменитої російської «фабрики тролів», намагалися дискредитувати його. Про це фігурант історії, американський журналіст Адріан Чен, розповів у своїй публікації «Агентство».

 

За його даними, до Саннкт-Петербурга пан Чен приїхав завершити своє розслідування. Для цього він, зокрема, проводив зустрічі із нинішніми й колишніми співробітниками «Агентства інтернет-досліджень», яке й відоме в усьому світі як фабрика тролів. Таким чином він познайомився  зі співробітницею англомовного відділу Агенствова Катаріною Аістовою. Зустрітися вона домовилися лише за умови, якщо з нею прийде її брат, розповів у своїй публікації Адріан Чен. У тексті свого розслідування журналіст  детально описав зустріч із пані Аістовою:

 

«Аістова і її брат були незвичайною парою. Вона - невисока молода жінка з каштановим волоссям до плечей, вдягнена у все чорне: светр, легінси, високі чоботи на масивній платформі. Вона наполягла на тому, щоб заплатити за мою каву. «Ви в Росії гість», - заявила вона. Він, у свою чергу, - величезний скінхед з руками, до плечей покритими нацистськими татуюваннями, серед яких виділялася свастика шириною сантиметрів в 15 на лівому біцепсі. «Мій брат схожий на вишибалу», - захихотіла Аістова. На ньому була надіта чорна футболка з емблемою дивізії СС «Тотенкопф», яка займалася охороною нацистських концтаборів. Я запитав його, що означає його футболка. «Тотенкопф», - буркнув він у відповідь. Під час інтерв'ю він сидів навпроти мене і Аістової, не знімаючи темних окулярів і мовчки посміхаючись».

 

Пізніше у російських ЗМІ з'явилися публікації, з яких складалося враження, що журналіст проводить зустріч із відомим неонацистом Олексієм Максімовим на прізвисько «Муха».

 

У рамках статей фігурувало фото, зняті під кутом, з якого в кадрі були лише Адріан Чен та Олексій Максімов. Журналіст припускає, що одне фото зробили через вікно ресторану, а з другого - «вирізали» зображення пані Аістової:

 

 

Фото опубліковано на сайт ФАН

 

«У статті не згадувалася ні Катаріна Аістова, ні «Агентство інтернет-досліджень», - зазначив у своїй публікації Адріан Чен. - Зате автори стверджували, що я нібито зустрічався з Максімовим, бо хотів завербувати його для вчинення провокації проти Росії. Максімов повідомив ФАН, що я «дуже жваво цікавився настроями в середовищі російських націоналістів». Він продовжив: «Йому явно потрібні були історії про те, як кривавий кремлівський режим переслідує вільних російських людей. Я не вперше стикаюся з подібними запитами з боку західних журналістів, але не збираюся допомагати їм у цьому. Багато хто хоче побачити в російських націоналістів "п'яту колону", яка буде діяти за вказівкою з Заходу і змете Кремль». З його слів виходило, що я намагався організувати міні-євромайдан просто тут, в Санкт-Петербурзі».

 

Ці публікації та креатив на задану тему досі збереглися в інтернеті. Замітку друкувала агенція ФАН, прокремлівський сайт «Народные новости», а користувач відео каналу-клона Russia Today виклав відеозапис зустрічі, додавши до неї фотозвинувачення.

 

Журналіст газети «Мой район» Андрій Сошніков (Санкт-Петербург), відомої викривальними публікаціями про «фабрику тролів», висловив припущення Адріану Чену, що російські тролі, довідавшись про можливість резонансної публікації в The New York Times, намагалися максимально дискредитувати автора статті.


Адріан Чен (Adrian Chen) мешкає иа працює в Нью-Йорку. Його публікації виходили в журналах Wired і New York Times Magazine, а також газеті The New York Times. Крім того, Чен як редактор пише статті в журнал The New Inquiry і є засновником клубу IRL Club, в якому люди з інтернету мають можливість зустрітися «в реальному житті».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3878
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду