Петро Порошенко: Суспільство має знати справжніх власників ЗМІ

Петро Порошенко: Суспільство має знати справжніх власників ЗМІ

5 Червня 2015
2969
5 Червня 2015
14:57

Петро Порошенко: Суспільство має знати справжніх власників ЗМІ

2969
Петро Порошенко: Суспільство має знати справжніх власників ЗМІ
Петро Порошенко: Суспільство має знати справжніх власників ЗМІ

Президент України Петро Порошенко вважає, що прозорість медіавласності - принципове питання національної безпеки країни, тому він очікує, що парламент найближчим часом проголосує за відповідний закон. Про він заявив 5 червня на прес-конференції, відповідаючи на запитання «Детектор медіа».

 

Журналістка «Детектор медіа» Світлана Остапа поставила главі держави наступне питання: «Як ви ставитесь до того, що в Україні під час інформаційної війни досі існують ЗМІ, які фінансуються непрозоро, можливо навіть з країни-агресора, і належать не тим, хто про це заявляє? Наприклад, холдинг "Вєсті", канал "112" та інші. Чому за рік вашого президентства не зроблено нічого, для того, щоб у нас була реальна прозорість медіавласності, прозорість фінансування медіавласності, адже це дуже важливо для суспільства - знати, хто фінансує те чи інше ЗМІ».

 

Петро Порошенко зазначив, що питання про прозорість медіавласності надзвичайно важливе, особливо під час війни. Втім, за його словами, закон вже довго лежить у Верховній Раді, бо багатьом не подобається, що треба розкривати справжнього власника. «Але сьогодні я очікую, що парламент проголосує закон, яким встановлюється обов'язковість оприлюднення кінцевих беніфіціарів, власників ЗМІ», - сказав Президент.

 

«Мій підхід до цього, починаючи ще з 2003 року, був публічним. Я був першим, хто задекларував себе як власника 5-го каналу. Я перший, хто уклав угоду про редакційну політику і намагався робити це максимально прозоро», - наголосив пан Порошенко.

 

«Щодо "Вєстєй" та "112". Якщо буде доведено, що вони подали неправдиву інформацію в Національну раду, в податкові органи, якщо податкові органи доведуть непрозорість фінансування "Вєстєй", безумовно, країна себе захистить. Я як Президент не буду давати вказівку: "112" закрийте, а цей відкрийте. Це не функція Президента. Ми маємо зробити умови, коли країна здатна демонструвати суспільству, хто є реальний власник і які там є порушення, і вже суд має приймати рішення», - заявив Президент.

 

«Хоча, звичайно, ви розумієте, що мені далеко не подобається абсолютна більшість матеріалів, в тому числі і "Вєсті", хоча я вже рік як їх не читаю», - додав глава держави.

 

Нагадаємо, на прес-конференції Президент Петро Порошенко заявив, що українські ЗМІ працюють «в умовах безпрецедентної свободи слова». Він також закликав ЗМІ, особливо регіональні, до відповідального висвітлення виборів органів місцевого самоврядування.

 

Прес-конференцію Президента України Петра Порошенка 5 червня відвідали 180 журналістів, але жодного представника російських ЗМІ не було акредитовано.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2969
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Авдосий
3247 дн. тому
прш пнх
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду