КЗЖ закликав Україну не скасувати «Інтеру» ліцензію на мовлення та навів коментарі Євгенія Кисельова

КЗЖ закликав Україну не скасувати «Інтеру» ліцензію на мовлення та навів коментарі Євгенія Кисельова

30 Травня 2015
3519
30 Травня 2015
13:47

КЗЖ закликав Україну не скасувати «Інтеру» ліцензію на мовлення та навів коментарі Євгенія Кисельова

3519
КЗЖ закликав Україну не скасувати «Інтеру» ліцензію на мовлення та навів коментарі Євгенія Кисельова
КЗЖ закликав Україну не скасувати «Інтеру» ліцензію на мовлення та навів коментарі Євгенія Кисельова

Комітет із захисту журналістів закликав українську владу дозволити «Інтер» продовжити мовлення та провести розслідування щодо глушіння сигналу телеканалу. Про це йдеться у зверненні, опублікованому на сайті міжнародної організації.

 

Як ідеться в заяві КЗЖ, судячи з даних, із яких виходить Комітет, після критики каналу з боку Парламенту Національна рада з питань телебачення й радіомовлення розглянула питання щодо продовження «Інтеру» ліцензії.

 

«Ми закликаємо українську владу дозволити «Інтеру» вільно вести трансляцію, й зробити все можливе, аби гарантувати, щоби сигнал телеканалу не глушили, - заявила координаторка КЗЖ у Європі та Центральній Азії Ніна Огнянова. - Незалежне охоплення аудиторії, включно з критикою політики уряду, має важливе значення в умовах демократії».

 

Також у заяві акцентується, що канал зазнав «жорсткої критики» з боку парламентарів через «деструктивну позицію» у висвітленні новин. Зокрема, вказують у КЗЖ, член Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Андрій Левус вимагав розслідування діяльності каналу, назвавши редакційну політику «Інтера» такою, що «створює сприйнятливі умови для російської агресії».  А МВС України, нагадують автори звернення, проводить розслідування щодо незаконної передачі акцій телеканалу «Інтер» і незаконного контролю за редакційною політикою каналу. «Інтер», зазначають у КЗЖ, спростовує ці звинувачення як «абсурдні та безпідставні».

 

Також у Комітеті цитують тележурналіста, ведучого проекту «Чорне дзеркало» на телеканалі «Інтер» Євгенія Кисельова. Зокрема, той повідомив КЗЖ, що сигнал цього телеканалу приватної форми власності зазнавав перешкод з серпня 2014 року, «особливо під час трансляції випусків новин і політичних шоу».

 

Пан Кисельов сказав у коментарі КЗЖ, що питання щодо продовження ліцензії на мовлення «Інтера» виникли через те, що телеканал «представляв точки зору різних політичних сил, у тому числі, й опозиції». Він повідомив, що деякі з гостей «Чорного дзеркала» висловлювали критику уряду і його здатності забезпечити передвиборчі обіцянки. «Владі не подобається, коли ЗМІ починає ставити складні запитання або надає слово її критикам, - сказав Євгеній Кисельов. - Вони всі хочуть компліментарного висвітлення і безумовної підтримки».

 

Також  у своєму зверненні представники Комітету додають: «Кисельов, російський журналіст, який сказав, що він виїхав з Москви до Києва у 2008 році через політичний тиск на незалежних журналістів в РФ , заявив, що нині «Первый канал», що був у структурі власності «Інтера», (володів 29% акцій. - ТК) не має стосунку до редакційного контенту».

 

Нагадаємо, 28 травня мало відбутися засідання Нацради, одним із запланованих питань якого був розгляд заяви каналу «Інтер» про продовження ліцензії на аналогове ефірне мовлення на мережі УТ-3 (389 передавачів), строк дії якої спливає 1 липня. Але у зв'язку з відсутністю кворуму засідання перенесли на невизначений термін.

 

У свою чергу, «Інтер» зауважує, що всі документи на продовження ліцензії були подані у встановлені відповідно до законодавства України терміни. На всіх етапах всі вимоги Нацради про надання необхідних документів і всіх інших матеріалів були виконані, запевняє канал. Як уже писала «Детектор медіа», «Інтер» подав заяву про продовження строку дії своєї аналогової ефірної ліцензії ще 16 грудня 2014 року (термін дії ліцензії спливає 1 липня 2015 року). Тобто «Інтер» вчасно звернувся з такою заявою до Нацради, і це публічно обговорювалося на засіданні Нацради ще в січні 2015 року.

 

Відповідно до чинного законодавства Національна рада мала прийняти рішення про продовження ліцензії телеканалу не пізніше 1 травня 2015 року, наголошує канал.

 

Представники партії «Народний фронт» публічно виступили проти продовження ліцензії каналу «Інтер». Зокрема, Микола Княжицький заявив, що телеканал «Інтер» не має законних підстав для продовження ліцензії на мовлення через те, що всі засновники каналу «Інтер» є іноземними юридичними особами, що суперечить законодавству України. А крім того «Інтер», за його словами, отримував під час конкурсу ліцензію на 20 годин мовлення на добу, яка потім була без конкурсу розширена до 24 годин на добу.

 

Телеканал «Інтер» розцінив як прямий тиск на канал і непрямий тиск на Нацраду заяви представників партії «Народний фронт» і пов'язав це з тим, що в новинах «Інтера» виходять матеріали про корупцію в уряді. «Партія «Народний фронт» під надуманими приводами здійснює наступ на свободу слова в Україні, намагаючись реалізувати сценарій рейдерської атаки і незаконного захоплення першого за популярністю загальнонаціонального українського телеканалу», - заявив канал.

 

Телеканал «Інтер» також вважає, що Нацрада має всі підстави для розгляду питання про продовження його ліцензії.

 

Тим часом юридичний департамент Нацради вивчив ліцензійну справу «Інтера» та всі факти, викладені в заявах народних депутатів, які наполягали на непродовженні ліцензії каналу. За висновком юридичного департаменту, у Нацради немає правових підстав для непродовження ліцензії каналу «Інтер».

 

26 травня стало відомо, що Головне слідче управління Міністерства внутрішніх справ України проводить розслідування щодо незаконної передачі акцій телеканалу «Інтер» і незаконного контролю за редакційною політикою каналу.

 

Канал «Інтер» у відповідь на відкриття двох кримінальних проваджень заявив про тиск з боку МВС.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3519
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду