Україна в ООН закликала захистити безпеку журналістів і незалежну журналістику напротивагу російській пропаганді

Україна в ООН закликала захистити безпеку журналістів і незалежну журналістику напротивагу російській пропаганді

28 Травня 2015
2141
28 Травня 2015
08:55

Україна в ООН закликала захистити безпеку журналістів і незалежну журналістику напротивагу російській пропаганді

2141
Україна в ООН закликала захистити безпеку журналістів і незалежну журналістику напротивагу російській пропаганді
Україна в ООН закликала захистити безпеку журналістів і незалежну журналістику напротивагу російській пропаганді

Триваюча російська агресія проти України вплинула на можливість мас-медіа виконувати свою роботу в окупованих регіонах: представники ЗМІ піддаються нападам, а правда викривлюється театралізованою пропагандою російського виробництва. Про це заявив у середу в Раді Безпеки ООН речник Постійного представництва України Єгор Пивоваров, передає «Укрінформ».

 

«Ми рішуче засуджуємо всі напади на журналістів у східній Україні та в усьому світі, і повністю поділяємо думку, що безпека журналістів має бути гарантовано завжди», - сказав український представник під час дебатів в Радбезі, присвячених захисту журналістів у збройних конфліктах.

 

Він підкреслив необхідність поліпшити роботу міжнародних експертів щодо «вдосконалення процесів розслідування та притягнення до відповідальності осіб, які чинять вплив на законні права журналістів, працюючих у зонах нестабільності!».

 

Український дипломат також нагадав, що Україна вже більше року страждає від агресії РФ.

 

«Наш власний приклад ясно свідчить усьому світові, що інформація може бути використана не для просування демократичних цінностей і принципів, а як метод, щоб надихнути, розпалити та підтримати експортовані ззовні конфлікти, щоб "промити мізки" громадянам по обидва боки кордону та брехати про реальні причини й наслідки зухвалої військової агресії в центрі Європи», - зазначив Єгор Пивоваров.

 

Він підкреслив, що з початку кризи українці та весь світ «відчули й побачили очевидну різницю між міжнародною незалежною журналістикою та пропагандою російського виробництва з безглуздими театральними сценами, знятих на телекамери, головним чином, для внутрішнього споживання».

 

За його словами,  така активність контрольованих Кремлем ЗМІ «прямо порушує Європейську конвенцію про транскордонне телебачення», підписану Росією в 2006 році.

 

«На жаль, ця Конвенція є ще одним міжнародним документом, який ця країна просто ігнорує», - констатував представник української делегації.

 

Він наголосив, що зараз відбувається «реальна інформаційна війна російських державних ЗМІ», спрямована на знищення миру й безпеки в Україні.

 

«Російські державні ЗМІ широко використовуються владою РФ для поширення пропаганди, насильства та розпалювання агресивного націоналізму й шовінізму, що йде врозріз з рядом принципів і зобов'язань за Статутом ООН», - зауважив представник української делегації.

 

Нагадаємо, недостатній рівень безпеки журналістів є головною причиною присвоєння Україні статусу країни з частково вільними ЗМІ. Про це заявила народний депутат фракції партії «Блок Петра Порошенка» Ірина Геращенко, коментуючи останню доповідь організації Freedom Нouse про стан свободи слова у країнах світу.

 

Голова Європейської ради ЄС Дональд Туск визнав, що Росія має велетенську програму дезінформації та антиєвропейської пропаганди.

 

Координаційна рада з телебачення і радіо Республіки Молдова вирішила призупинити на невизначений термін мовлення в Молдові телеканалу «Россия 24». Рада угледіла в роботі каналу порушення Кодексу про телебачення і радіо, Європейської конвенції про права людини, регламенту ЦВК країни по проведенню передвиборної кампанії і Конституції Молдови.

 

Восени в Естонії розпочне мовлення першій російськомовний телеканал ЕТV+. Влада Естонії занепокоєна тим фактом, що росіяни, які проживають у країні, отримують інформацію з російських державних телеканалів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2141
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду