У Сімферополі кількох журналістів не допустили на проросійську акцію пам’яті депортації кримських татар

У Сімферополі кількох журналістів не допустили на проросійську акцію пам’яті депортації кримських татар

18 Травня 2015
2161
18 Травня 2015
09:32

У Сімферополі кількох журналістів не допустили на проросійську акцію пам’яті депортації кримських татар

2161
У Сімферополі кількох журналістів не допустили на проросійську акцію пам’яті депортації кримських татар
У Сімферополі кількох журналістів не допустили на проросійську акцію пам’яті депортації кримських татар

На проросійську акцію «Запали вогник у своєму серці!» до роковин депортації кримськотатарського народу, що 17 травня проходила в Сімферополі, не змогла потрапити низка журналістів. Про це повідомляє видання «Крым.Реалии».

 

Організатори відмовилися пускати на захід представників деяких кримських і зарубіжних ЗМІ - кримськотатарського телеканалу ATR та співробітників кількох європейських та російських медіа. Свою відмову організатори мотивували тим, що журналісти не акредитувалися на акцію, ініціатором проведення якої виступив Комітет кримськотатарської молоді, очолюваний Асланом Смирновим, сином голови так званого «Держкомнацу Криму» Заура Смирнова.

 

Як з'ясувалося пізніше, акредитацією займалася так звана «Рада міністрів Криму», але ніякої інформації з цього приводу на офіційному сайті окупаційного уряду Криму не виявилося. Аналогічні труднощі виникли і у деяких співробітників федеральних російських телеканалів, які стали висловлювати працівникам «Радміну» свої претензії, обурюючись організацією заходу. Деякі працівники російських ЗМІ, відсутні у списку акредитованих на захід, в знак протесту залишили місце проведення заходу.

 

Багатьох журналістів здивувало й те, що всіх охочих пускали на місце проведення акції без будь-яких списків. Як повідомляє інформагентство QHA, під час акції вогниками було викладно карту Росії.

 

Акція супроводжувалася посиленими заходами безпеки. По периметру площа Леніна була огороджена металевими конструкціями, всередині і зовні знаходилися численні співробітники поліції, служби безпеки, кримської «самооборони». Під час проведення акції над будівлею «Ради міністрів» глядачі помітили вогняні кулі. Таким чином, ті, хто відмовився брати участь у провладному заході, вшанували пам'ять жертв депортації 1944 року.

 

Акцію «Запали вогник у своєму серці!» традиційно проводив Кримськотатарський молодіжний центр (КМЦ). Починаючи з 2007 року, вона проходила на майдані Леніна в Сімферополі, проте в минулому і поточному році російський уряд в Криму не дав КМЦ дозволу на проведення акції пам'яті. Автор ідеї, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв звинуватив нинішніх організаторів акції в Криму «в крадіжці чужих ідей».

 

Нагадаємо, директорці кримськотатарського інформаційного агентства QHA, члену Меджлісу кримськотатарського народу Гаяні Юксель представники російської прокуратури Криму та Центру з протидії екстремізму (Центр «Е») вручили застереження щодо  проведення заходів у річницю депортації кримських татар 18 травня.

 

15 травня член Меджлісу кримськотатарського народу, головний редактор кримськотатарської газети Avdet Шевкет Кайбуллаєв був викликаний до так званої «Генеральної прокуратури Криму», де йому вручили застереження щодо неприпустимості проведення траурних заходів 18 травня. Раніше подібні застереження про недопущення порушення законодавства отримали перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, член Меджлісу Ділявер Акієв.

 

У правоохоронних органах Криму свої дії щодо застережень членам Меджлісу не коментують.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2161
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду