МФЖ шокована погромами мовників у Бурунді під час військового заколоту

МФЖ шокована погромами мовників у Бурунді під час військового заколоту

16 Травня 2015
3339
16 Травня 2015
16:49

МФЖ шокована погромами мовників у Бурунді під час військового заколоту

3339
МФЖ шокована погромами мовників у Бурунді під час військового заколоту
МФЖ шокована погромами мовників у Бурунді під час військового заколоту

Міжнародна федерація журналістів різко засудила напади на медійників у столиці африканської країни Бужумбурі. Про це говориться у франкомовній заяві міжнародної організації, опублікованій на її сайті.

 

Під час військових сутичок, що точилися цього тижня, відзначає МФЖ, ворогуючі сторони - заколотники проти президента П'єра Нкурунзізи (Pierre Nkurunziza) та лояльні йому війська - застосовували проти працівників медіа важку зброю.

 

Президент МФЖ Джим Бумела заявив: «Ми шоковані атаками, під час яких зневажалися безпека й життя журналістів та співробітників ЗМІ. Медійні установи були перетворені на арену боїв».

 

«Це - серйозний замах на свободу преси, - ідеться в заяві організації. - Винуватці несуть кримінальну відповідальність згідно з національним і міжнародним правом».

 

Ґлобальна медійна організація наводить приклади свавілля проти мовників, пов'язані із заворушеннями в країні.

 

Військові, які підтримали спробу державного перевороту, після трансляції послання президента вчинили напад на будівлю Національного радіо й телебачення (RTNB).

 

Цьому передувала атака, здійснена лояльною до глави держави поліцією та військовими проти Африканського громадського радіо (RPA). Його будівлю було зруйновано ракетою. Саме на її хвилях генерал Годефруа Нійомбаре (Godefroid Niyombare), який очолив путчистів, оголосив про державний переворот.

 

Інша столична радіостанція - «Ісанганіро» (Isanganiro) також стала об'єктом нападу.

 

Уряд Бурунді звинуватив цих мовників у тому, що вони близькі до опозиції.

 

Після атак RPA та Isanganiro ще не відновили трансляції.

 

«Відмова у доступі до інформації не сприяє діалогу та збереженню єдності країни в умовах кризи», - наголосив Джим Бумела.

 

Президент МФЖ вважає необхідним «негайне відновлення діяльності у Бурунді усіх медіа з суворим дотриманням незалежності журналістів».

 

BBC, що докладно висвітлює кризу у традиційно неспокійній африканській Бурунді, повідомляє, що вчинена минулої середи спроба державного перевороту провалилася.

 

Вже наступного дня президент Бурунді, який перебував з візитом у Танзанії, у супроводі посиленої охорони повернувся до столиці країни Бужумбури. Його прихильники відзначали цю подію танцями та піснями. Троє ватажків заколоту, крім головного провідника, який ще у бігах, арештовані.

 

Короткочасній спробі військового перевороту, яку очолив генерал, відсторонений головою держави від посади начальника розвідки, передували тривалі протести. Їхні учасники вимагали, щоб президент відмовився від рішення балотуватися на третій термін. У сутичках з поліцією загинули декілька протестувальників. За інформацією ООН, через сутички Бурунді залишили понад 105 тис. мешканців.

 

Однак президент П'єр Нкурунзіза вважає, що висунув свою кандидатуру лише вдруге, оскільки на перший термін його обирав парламент.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото - http://www.ifj.org

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3339
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду