Хусейн Еркенов представить в Україні заборонений у Росії  фільм про депортацію чеченців та інгушів

Хусейн Еркенов представить в Україні заборонений у Росії фільм про депортацію чеченців та інгушів

14 Травня 2015
2264
14 Травня 2015
14:21

Хусейн Еркенов представить в Україні заборонений у Росії фільм про депортацію чеченців та інгушів

2264
Хусейн Еркенов представить в Україні заборонений у Росії  фільм про депортацію чеченців та інгушів
Хусейн Еркенов представить в Україні заборонений у Росії  фільм про депортацію чеченців та інгушів

19 травня о 18.30 в Синьому залі Будинку кіно у Києві відбудеться прем'єрний показ художнього фільму «Наказано забути» та зустріч із режисером фільму Хусейном Еркеновим. Про це повідомляється на сайті Національної спілки кінематографістів України (НСКУ).

 

У стрічці йдеться про депортацію чеченців та інгушів з Чечено-Інгуської АРСР  до Середньої Азії і Казахстану у лютому 1944 року. Рятуючись, герої втікають у гори, але зрештою повертаються, щоб дізнатися долю сім'ї. Вони стають свідками жахливої трагедії, коли війська НКВС спалюють живцем декілька сотень місцевих жителів, що відмовилися йти з рідної землі.

 

Авторами сценарію стали С. Заурбеков та Р. Коконаєв, оператор - А. Петріга. В ролях: Х. Ахмадова, Ш. Мітраєв, М. Атаєв, Р. Хайрулліна, Р. Кузнеченко, Р.Коконаєв, Д. Омаєв, М. Дудаєв, З. Улабаєва.

 

Виробництво фільму відбувалося минулого року в Росії. Проте того ж 2014 року Міністерство культури РФ відмовилося видати стрічці прокатне посвідчення, зазначивши, що її демонстрування «сприятиме розпалюванню міжнаціональної ворожнечі», та наголосивши, що центральний епізод кінокартини - масове убивство жителів гірського аулу Хайбах - є «історичною фальшивкою».

 

Як повідомляє НСКУ, спеціальні покази фільму відбулися на Московському та Варшавському МКФ. Показ стрічки в Росії наразі заборонений.

 

Режисер «Наказано забути» Хусейн Еркенов вважає свій фільм актуальним й у зв'язку з нинішньою ситуацією в Україні.

 

«Він вважає, що стрічка актуальна не лише тим, що відкриває сторінку радянської тоталітарної історії, яку досьогодні намагаються не помічати, але й тому, що унаочнює нелюдську логіку дій також і чинної російської влади. І дійсно, можна проводити паралелі між подіями, демонстрованими у «Наказано забути», і трагічними подіями в Одесі, тим, що відбувалося (і відбувається) в Криму, на Сході України», - зазначається в анонсі події.

 

НСКУ запрошує на кінопоказ телеканали та інші ЗМІ. Контактний телефон - 287-46-07.

 

 

Нагадаємо, сьогодні, 14 травня, о 18.30 у Синій залі Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6) відбудеться прем'єрний показ документального фільму «По колу» про українську актрису театру та кіно Римму Зюбіну.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2264
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду